Perjovschi: “Graffiti-ul este Revolutie!” – reportaj Street Art in Balta Alba – Pantelimon, pe muzica de Timpuri Noi si B. U. G. Mafia
Haute Culture e-n Balta Alba si Pantelimon-Bucuresti. Si l-a-ntrebat pe Dan Perjovschi despre fenomen: „Se spune ca-s mizerii? Dar, reclamele la produsele pline de E-uri si zahar sunt mizerii si mai mari. Street Art-ul nu este pentru a face orasele mai frumoase, ci pentru a le chestiona. Graffiti-ul este Revolutie!” Artistul Perjo a desenat,printre altii, peretii de la MoMA din New York, Tate Modern din Londra, MACRO din Roma, Kiasma din Helsinki.
Artistul Perjo a desenat, printre altii, peretii de la MoMAdin New York, Tate Modern din Londra, MACRO din Roma, Kiasma din Helsinki. Iata ce spune despre peretii Bucurestiului:
„Street Art-ul este un limbaj urban inevitabil. Fie ca e legal (murale, poster) sau ilegal (stencil, tag, sticker, etc.). Street Art-ul in Romania a-nceput cu JOS CEAUSESCU! Mie imi plac stenciurile, mesajele cu sens, critica, povestea. Nu-mi plac tag-urile. Furia. Ocuparea spatiului pentru afirmatia EU EU EU. Nu-mi plac diletantii prosti, inamoratii de sine, cei cu murale gretos figurative. Imi plac graffiti-urile conceptuale, politice.”
Hai cu Haute Culture in Balta Aba
Blocuri vopsite imaculat, case de amanet, sali de jocuri cu pacanele, farmacii, banci, saloane cosmetice. Liniste langa I.O.R. Pe bancutele din fata blocurilor batranii molfaie covrigi si joaca sah. Un tip incearca sa combine o fata: Te-mbraci mereu in negru, cred ca si lenjeria o ai neagra.
ISTORIE: Balta Alba e cartierul in care, in secolul 19, se afla o groapa de var unde erau duse si topite cadavrele ciumatilor, in timpul epidemiei de ciuma din timpul domnitorului fanariot Caragea (1813 1814). Din cauza ploilor, varul iesea la suprafata. Forma balti albe.
MUZICI
In cartierul alb s-au nascut formatii romanesti, stiluri diferite, ia asculta!
Timpuri Noi,
Iris
Maxim Belciug
Trei Parale
Dana Marijuana
STREET ART
Desene d-astea, ce cautati, sunt pe blocurile vechi, astea noi le-a renovat primaria, spune o femeie din cartier. Intai dupa blocul de la sosea, in Balta Alta, gasesc tag-uri suave, doua litere rotunjite langa un trunchi de arbore micut. Cateva alte litere contureaza un zambet. Altele arata precum niste politicieni scortosi desenati abstract la o adunare de partid.
Vad pe o statie termica dintre mamutii de ciment (blocurile) numele rapperului Caddy de la B.U.G. Tag-urile poarta nume & mesaje in istoria peretilor a caror piele de var a fost incrustata cu graffiti-uri.
Ajung la biserica. Era sarbatoarea Sfanta Marie Mica. O femeie cerseste la niste baieti imbracati cool. Nu-i dau nicio letcaie, o usuie, dar ii spun pe nume femeii de pe strada. Se stiu din cartier.
Un calcan parca-i o tabla neagra scolareasca pe care au fost fost scrise mesaje. Deslusesc chipul unui diavol langa care scrie etern. Un mesaj cu litere enorme, alungite, de o estetica ce bate inspre o semnificatie spirituala zice: ROST.
Bang Balta Alba scrie pe-un zid. Mi-aduc aminte de Partizan & Timpuri Noi, care zic asa intr-un vers: M-am nascut in Bucuresti, undeva pe langa.
Dupa cum abstracta Ana are mere, asa si un tip Relu (anonim) are un tag in Balta Alba.
Gasim si stante cu politicieni si indemnuri dure pentru ei in Balta Alba. Politicienii au cordeluta cu urechi de Mickey Mouse in desene. Am mai gasit printre mazgalituri si-un emoticon care scoate limba la trecator.
Merg in spate, unde sunt locurile de joaca si parculetele. Tiribombele sunt impanzite de numele grafferilor. In spate oamenii mai in varsta joaca table pe bune. Adica jocul lor are miza, sunt seriosi.
O schita cu un schelet, doua inimi desenate prost, terfelite de mesajele dimprejur, de pe acelasi zid, un inscris cu Sweet Dreams. Toate-s pe o statie electrica de unde se alimenteaza tevile blocurilor oamenilor. Ce misto, celor din Balta Alba li se da electricitate si vise dulci cu inimi si monstri. Asa mi-am tradus eu pictura grafferilor.
Langa Strada Patriotilor e un moment militar. Pe afisul publicitar ramas gol din spatele soldatului de piatra e un tag de graffer. Monumentul e intre blocuri, prezideaza langa un aranjament de flori. Cat kitsch, atata respekt pentru eroii din Ro.
Intru intr-u butic stramt sa-mi iau 0,5 de apa plata. Ma dovedise caldura. Aflu povestea saracului caritierului: Ba, cum dracului sa ajunga pe strazi, intreaba un barbat. Nici pat n-are unde sa doarma, daca s-a drogat., adauga o femeie. Incepe barfa sublima a Bucurestiului. Un tanar se eschiveaza, dar el stie povestea saracului ajung homless in Balta Alba. Asta se droga de mic. Pe urma a murit ma-sa. Si tacsu zice ca sa-i faca inmormantare cum trebe. Dar stii baiatul ce a facut? A furat banii pusi deoparte de ta-su pentru inmormantarea ma-sii. Si a fugit. Ies din chiosc. Oamenii stau la rand la un alt magazin unde se da la sticluta adusa de acasa vin vrac. Toarna merlot rosu sau vin alb in sticla de plastic cu eticheta de suc racoritor. Oamenii vor sa paleasca un pahar, in prag de toamna.
Ajung la cimitirul Postavaru. Il vad pe porcul turbo, un fel de cursor al graffiti-urilor din Bucuresti cu care isi gasesti drumul catre grinzi si ziduri improscate cu desene. Aici, in Balta Alba, porcul turbo sta sub crucile de piatra. Tot pe perete sumbru ce-nconjoara cimitirul sunt inscrisuri cu LSD, Fuck ISIS, chipuri caricaturale ale politicienilor, un monstru alb (himera graffiti a cimitirului), dar si litere care-nchipuie o maimuta blazata.
Alerg catre statia de autobuz. Vreau sa fac drumul din Balta Alba in Pantelimon. Adica din zona unde s-a nascut miscarea hip-hop catre Pantelimonul minunat, teritoriul al baietilor B.U.G. Nu stii B.U.G., nu stii nimic despre Pantelimon. Un mic playlist ascult apoi cat timp autobuzul ii tine pe pasageri ca-n cutiile de sardine.
MUZICI: B. U. G. Mafia, Pantelimonu petrece:
B. U. G. Mafia, Gherila PTM:
B. U. G. Mafia, Poezie de strada:
B. U. G. Mafia, Dupa blocuri:
ISTORIC: Pantelimonul intra triumfator, in Bucuresti, dupa anii comunismului. Constantin Hangerli (1797-1799) include cartierului Pantelimon in plasa Targului de Afara. Prin 1925 apare ca suburbie de Negru a Bucurestiului. Numele-i vine de la Sfantul Pantelimon, protectorul Bucurestiului, inainte sa fie aduse moastele lui Dimitrie Basarabov. Pe vremea ciumei exista un spital, aici, asa cum, pe vremuri normale exista Marcuta, intai manastire, apoi, spital, Du-te, ba, la Marcuta, era un semn ca suferi, ca esti nebun.
STREET ART: Pe urma o vad pe Bufnita albastra, cu figura inteleapta, desenata pe un calcan galben. E animaul protector al baietilor de cartier. Deja incep sa apara semnele Pantelimonului: adolescenti cu sepci cool, pantaloni largi de rapaiala, atitudine curajoasa, oameni cu inteligenta de strada, cu scoala vietii.
Toboganul este plin de tag-uri. Pe urma, dupa colt, langa Soseaua Pantelimon e un desene cu un mesaj: Eu esti bine?
Pe urma tag-uri luminoase, albastre, ca-n benzile desenate, cu litere rotunde, ludice. Langa saloane estetice.
Mesajul: Lege sa te lege, langa un chiosc. Cadea tencuiala de pe bloc fix in momentul in care am apasat butonul sa fac poza. Lumea care trecea pe strada s-a speriat, a emis una-doua bucati de injurii la balcon cui spargea cu muncitorii in peretele blocului.
Pe langa biserica Sfantul Pantelimon activeaza grafferul Brotacel.
In Pantelimon au scris si extremistii: Stop Multi Kulti
Intreb un politist unde se mai gasesc graffiti-uri. Imi zice sa ma duc la niste hale, pe langa niste macarale, unde se lucreaza. Altfel, nu prea mai gasiti, decat dupa blocuri, ascunde, ca mai sunt si la capatul tramvaiului 14, in ghetto-uri, dar nu e bine de mers acolo. Si mesajele scrie, nu le intelegi. Sunt astia rapperii care au limbajul lor de nu-l intelege nimeni. Merg inspre hale. Dau peste un tag langa un leagan ruginit, pe care a crescut iarba cat un copil de mare. Niciun copil nu se mai da in leaganul ala. Mesajele de pe peretii scarilor de bloc sunt specifice. Ba, clasa a 11-a nu mai fumati aici sau Haos PTM cartier de prosti & ratati, No drugs. Vad o teasta desenata frumos. Langa capul-de-mort scrie Karma-Pharma.
CLICK SI VEZI EXPERIENTA STREET ART – HAUTE CULTURE
VII Rosetti-Verona-Piata Romana
EPISODUL al IV-lea Zona Porcului-turbo
Episodul al III-lea Street Art Sala Palatului
Episodul al II-lea Street Art in zona interlopa
Primul episod Street Art Carasul Story
Vrei si tu sa vii cu gasca in experientele Haute Culture, inclusiv Graffiti-Bucuresti? Da un semn si te luam cu noi. Este jurnalism, reportaj, este creative writing. Toate gratuite.Da like pe Facebooksi email la eugen.istodor@hotnews.ro si intri in gasca.