Personal veterinar permanent şi puncte de dezinfecţie amenajate la toate trecerile de frontieră cu Bulgaria. ANSVSA anunță de ce a luat aceste măsuri
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB), în urma confirmării unui focar de variolă ovină şi caprină în Bulgaria, care a luat mai multe decizii, între care desemnarea de personal veterinar permanent la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria şi amenajarea de puncte de dezinfecţie.
„În urma confirmării focarului de variolă ovină şi caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB). Astăzi, 12.09.2024, au fost convocaţi reprezentanţii instituţiilor statului pentru a adopta decizii care au ca obiectiv principal protejarea sectorului zootehnic românesc”, a transmis joi ANSVSA într-un comunicat de presă, citează News.ro.
Sursa citată a menţionat că s-au luat următoarele măsuri:
- alocarea de personal veterinar permanent la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru asigurarea controlului tuturor mijloacelor de transport animale vii şi produse de origine animală care intră pe teritoriul României dinspre Bulgaria;
- amenajarea de puncte de dezinfecţie la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru dezinfecţia obligatorie a tuturor vehiculelor care intră pe teritoriul României;
- informarea permanentă a fermierilor şi a transportatorilor despre riscurile răspândirii variolei ovinelor şi caprinelor şi despre măsurile preventive obligatorii.
„Prezenta decizie va produce efecte timp de 30 de zile de la data emiterii acesteia. Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene”, a mai transmis instituţia.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, în 5 septembrie, că Bulgaria a informat privind apariţia unui focar de variolă ovină, în localitatea Straldzha, regiunea Yambol.