Sari direct la conținut

Peste 150 de muzee din Romania vor fi deschise de "Noaptea Muzeelor". Vezi ce muzee poti vizita in Bucuresti

HotNews.ro
Coada in fata Muzeului Antipa (Noaptea Muzeelor 2012), Foto: Agerpres
Coada in fata Muzeului Antipa (Noaptea Muzeelor 2012), Foto: Agerpres

Peste 150 de muzee si organizatii de cultura si educatie din 48 de localitati din Romania organizeaza vizite gratuite si evenimente speciale in noaptea de 17 spre 18 mai, in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, potrivit Agerpres. In Bucuresti, 18 muzee si 15 organizatii culturale isi asteapta publicul pana tarziu in noapte la expozitii, concerte, spectacole, proiectii, performance-uri si ateliere interactive. Evenimentul a ajuns la a zecea editie.

  • Vezi aici ce muzee sunt deschise in orasul tau de „Noaptea Muzeelor”

Ce muzee sunt deschise in Bucuresti in noaptea de 17 spre 18 mai:

– Muzeul de Arta Veche Apuseana ‘Ing. Dumitru Furnica-Minovici’, Muzeul Militar National ‘Regele Ferdinand I’, Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul National de Geologie, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi si Muzeul National de Istorie Naturala ‘Grigore Antipa’ invita publicul la vizitarea nocturna a expozitiilor permanente sau temporare, cu o tematica variata.

– Muzeul de Arta ‘Vasile Grigore – pictor si colectionar’ sarbatoreste 10 ani de la infiintare, realizand un remember Vasile Grigore, printr-o proiectie de filme dedicata activitatii institutiei. De asemenea, in Noaptea Muzeelor va fi inaugurata sala de expozitii temporare cu o expunere intitulata ‘Mate din cartierul meu’, semnata Margareta Murariu.

– Muzeul Bellu lanseaza o invitatie la teatru – ‘Viata de cimitir’, cu Rodica Popescu-Bitanescu -, dar si la tururi ghidate si recitaluri de muzica clasica, in timp ce la Muzeul National al Pompierilor – Foisorul de Foc va canta Fanfara pompierilor militari bucuresteni si vor fi prezentate cateva masini de interventie moderne impreuna cu echipaje complete.

– Muzeul National de Arta al Romaniei propune, sub semnul Anului Brancoveanu, o expozitie-semnal si un traseu tematic in Galeria de Arta Veche Romaneasca, in timp ce Muzeul National de Istorie a Romaniei invita publicul la un periplu de-a lungul a sase secole de istorie vestimentara, in jurul expozitiei temporare ‘Haina il face pe om’, completat de spectacole, ateliere si reconstituiri istorico-militare.

– Muzeul National de Istorie a Romaniei invita publicul la un program divers, cu ocazia Noptii Muzeelor, urmand a avea loc activitati precum: ateliere de creatie si educatie muzeala; reconstituiri istorico-militare; parada in costume de epoca; spectacole de muzica, teatru si dans; vizitarea expozitiilor permanente ‘Tezaur Istoric’, ‘Lapidarium – Copia Columnei lui Traian’; vizitarea expozitiilor temporare ‘Haina il face pe om. Sase secole de istorie vestimentara’, ca si ‘Exponatul lunii – Arborele genealogic al tuturor statelor Europei si al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali’.

– Muzeul National al Literaturii Romane a pregatit ‘Maratonul de Poezie si Jazz’, iar la Muzeul National ‘George Enescu’ se vor auzi concerte in noapte, sub genericul ‘Muzele de la muzeu’.

– Si Muzeul National de Arta Contemporana invita publicul in doua spatii diferite: la sediul din Palatul Parlamentului, unde sunt deschise mai multe expozitii temporare, si la Sala Dalles, unde se desfasoara targul de bijuterie contemporana Autor.

– Dupa vizitarea expozitiei ‘Sarkis – La celalalt capat al curcubeului. Din zori la asfintit’ (care are un pandant si la MNAC), la Muzeul National al Taranului Roman seara se incheie cu un concert A.G. Weinberger, organizat in parteneriat cu RNMR.

Vor putea fi vizitate Sala Irina Nicolau, Sala Foaier si expozitia permanenta, lucrarile, instalate in trei spatii ale muzeului, punand in discutie perceptia deopotriva melancolica si ludica a copilariei in diferite culturi si imobilitatea lumii materiale atunci cand fiinta dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare romanesti propus de Horia Bernea ca oglinda revelatoare.

– La Muzeul National al Pompierilor – Foisor de Foc vizitatorii vor avea ocazia sa se conecteze cu expozitia permanenta.

De asemenea, doar in acea seara, cateva masini de interventie moderne impreuna cu echipaje complete vor fi stationate in parcul din fata muzeului.

Fanfara pompierilor militari bucuresteni va sustine, in acelasi parc, un concert cu un repertoriu adecvat intre orele 18,00 si 22,00.

– Muzeul National al Satului ‘Dimitrie Gusti’ organizeaza ‘Dupa-amiaza muzeului’ cu spectacole de muzica si joc popular romanesc, targul mesterilor populari, expozitii si ateliere de creatie. In plus, vizitatorii sunt invitati sa il redescopere pe Lucian Blaga, in cadrul programului Mari personalitati. Membrii Tarafului Cleante aduc in fata publicului muzica nemuritoare a Bucurestiului stralucitor de altadata si reusesc la fiecare spectacol sa refaca atmosfera Bucurestiului de odinioara, invitand publicul intr-o calatorie imaginara, intr-o lume plina de carciumioare cochete, duduite elegante si mon cheri manierati. Vizitatorii pot participa la ateliere de creatie de olarit si icoane pe sticla, la un ghidaj tematic cu scopul de a descoperi instalatiile de tehnica populara din Muzeul Satului si pot achizitiona diverse produse traditionale si cosmetica bio.

– La Muzeul National Tehnic ‘Prof. Ing. Dimitrie Lonida’, intre orele 18,00 – 20,00 va avea loc, in Sala de conferinte a muzeului, conferinta cu tema ‘Istoria energeticii romanesti’, organizata de Muzeul National Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida si SIER – Societatea Inginerilor Energeticieni din Romania – Filiala Tineret. In cadrul conferintei, alaturi de lucrari sustinute de persoane cu experienta recunoscuta in domeniu, vor fi prezentate exponatele din domeniul energetic aflate in patrimoniul Muzeului National Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida. Aceste obiecte vor putea fi vazute de catre vizitatori in cadrul expozitiei de baza, fiind evidentiate distinct, muzeul fiind deschis pana la ora 1,00.

– Muzeul Municipiului Bucuresti deschide in aceasta seara patru dintre sediile sale: Palatul Sutu, Muzeul ‘Theodor Aman’, Observatorul Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’ si Palatul Voievodal Curtea Veche, unde au loc spectacole si performance-uri, concerte si alte activitati speciale.

– Cu ocazia Noptii Europene a Muzeelor 2014, la initiativa Asociatiei Romane pentru Cultura, Educatie si Normalitate – ARCEN, Scoala Centrala din Bucuresti isi deschide portile publicului larg printr-o serie de evenimente inedite. ARCEN da startul ‘Noptii Albe de la Pensionatul domnesc de fete’ incepand cu ora 19.30, participantii putand participa la tururi ghidate ale Scolii Centrale care vor cuprinde istoria pensionatului de fete, povesti despre elevele pensionului, istorii despre femeia secolului al XIX-lea si explicatii privind arhitectura neoromaneasca inaugurata de arhitectul Ion Mincu. Publicul este invitat sa viziteze si expozitia #bucuresci a fotografului Alberto Grosescu, iar spre miezul noptii ARCEN invita iubitorii orasului Bucuresti la un dialog cu tema ‘Despre moravuri si obiceiuri feminine in Bucurestii secolului XIX’.

In plus, oaspetii se vor putea racori in gradina interioara a Scolii Centrale cu ceai de lamaie dupa reteta originala a Scolii, in acordurile cvartetului ‘Bella Musica’ de la Teatrul de Opereta si Musical ‘Ion Dacian’, gradina unde vor avea loc intreaga seara lecturi publice din cei mai cunoscuti autori romani contemporani.

– La Arhivele Nationale ale Romaniei, povestea perioadei de neutralitate a Romaniei (1914-1916) este cunoscuta si spusa de aproape un secol in dimensiunea ei politico-diplomatica.

– Biblioteca Centrala Universitara ‘Carol I’ isi va deschide portile si in acest an in cadrul evenimentului international Noaptea Muzeelor, pentru al patrulea an consecutiv, ctitoria de suflet a regelui ‘Carol I’ primind vizita celor interesati sa ne cunoasca istoria de la intemeierea din 1895 si pana in prezent.

– La Eclectico Studio – Palatul Stirbei, va putea fi vizitata expozitia ‘Hotel Discret. Design grafic si design de produs din Romania in perioada 1950-1990’, o retrospectiva organizata de Eclectico Studio si Atelierul de Grafica.

– Pentru a treia oara consecutiv, Universitatea Spiru Haret participa la Noaptea Muzeelor cu un subiect legat de trairea Bucurestiului, in acest an continuand dezbaterile si sondajele si propunand alcatuirea, impreuna cu vizitatorii, a unei harti a centrului bucurestean folosit, si, respectiv, a blocajelor care transforma anumite zone din teritoriul urban in spatii neatractive sau chiar inaccesibile.

– La Ferma Animalelor, impreuna cu vizitatorii vor putea fi admirate culorile minunate ale asfintitului la ferma, animalele care isi incep pregatirile de somn, vor descoperi povesti mai vechi sau mai noi despre animale si se vom juca. Cei mici vor putea participa la atelierele de creatie organizate special de catre partenerii Fermei: atelier desene cu nisip colorat –20 lei / plansa (Inkspot Graphics); atelier pictura figurine ipsos – 10 lei / figurina (Adrika Design); atelier ‘craft’ – 20 lei / lucrare (Fun Artisan).

Traseul intre muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia speciala Noaptea Muzeelor, cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, Noaptea Muzeelor continuand si in 2014 parteneriatul cu MINI.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro