Peste 256.000 de români din diaspora au votat la alegerile parlamentare
Peste 256.000 de cetăţeni români au votat în străinătate, până duminică, în jurul orei 21,00, la alegerile parlamentare.
Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, 21.329 dintre aceste voturi au fost exprimate prin corespondenţă.
În Spania, ţara cu una dintre cele mai mari comunităţi de români din străinătate, au fost organizate 140 de secţii de votare, în care şi-au exprimat opţiunile electorale peste 32.000 de alegători.
În Italia, unde au fost organizate 137 de secţii, au votat peste 47.000 de români, iar în Marea Britanie – peste 28.000.
În Germania au votat aproximativ 30.000 de români, iar în Franţa – peste 11.000. De asemenea, în Republica Moldova au votat peste 37.000 de români.
MAE reaminteşte că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate.
Secţiile de votare sunt deschise între orele locale 7,00 şi 21,00, cu posibilitatea prelungirii programului până cel mult la ora 23,59 în cazurile în care mai există alegători care la ora închiderii urnelor se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara acestuia, pentru a intra în localul de vot.
Ministerul recomandă insistent respectarea măsurilor de protecţie sanitară aplicabile la secţiile de votare din străinătate şi a măsurilor adoptate de autorităţile din statul de domiciliu/reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secţia de votare.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia dintre următoarele acte: paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar), însoţit de un document emis de autorităţile statului de reşedinţă prin care se dovedeşte dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.
Informaţii despre scrutin sunt disponibile pe site-ul www.mae.ro, într-o secţiune dedicată, care cuprinde şi harta interactivă a secţiilor de votare.
De asemenea, alegătorii români din străinătate au la dispoziţie o linie telefonică – 0040214312065, cu tarif normal, disponibilă permanent până pe 7 decembrie, ora 20,00.