Sari direct la conținut

Peste 3.400 de romani au cumparat titluri de stat in doua zile, triplu fata de anul trecut; emisiunea ar putea fi suplimentata

HotNews.ro

Un numar de 3.425 de persoane fizice au cumparat titluri de stat in cadrul programului Fidelis Centenar, in primele doua zile de la lansare, triplu fata de anul trecut, fiind subscrise peste 108 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP), citat de Agerpres.

„In doar doua zile de la lansare, MFP a ajuns la un numar record de cumparatori de titluri de stat, aproape triplu fata de anul trecut. Rezultatele primelor doua zile de la lansarea emisiunii de titluri de stat pentru populatie arata o subscriere de 108,8 milioane de lei, cu aproape 9% mai mult fata de suma totala anuntata initial pentru aceasta oferta. Numarul cumparatorilor a ajuns ieri, la finalul zilei de subscriere, la 3.425 de persoane fizice, de aproape trei ori mai mult fata de numarul total inregistrat anul trecut (1.236 de persoane fizice in 2015)’, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, luni, cand s-a dat startul vanzarii de titluri de stat, 655 de investitori au subscris titluri in valoare de 32,7 milioane de lei.

„Succesul impresionant sta in primul rand in numarul mare de persoane fizice care au cumparat titluri de stat. Tinta anuntata, de 100 de milioane de lei, va fi suplimentata in functie de nivelul cererii. Cel mai important este sa rasplatim increderea investitorilor persoane fizice in statul roman”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Oferta se deruleaza in perioada 11-29 iulie, dobanda fiind de 2,15% pe an. Titlurile au scadenta in 2018, valoarea nominala fiind de 100 de lei. O singura persoana poate achizitiona cel mult 1.000 de titluri, adica o valoare maxima de 100.000 de lei.

La scadenta, Ministerul Finantelor va organiza o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat ai emisiunii aniversare, vor castiga premii de 1.000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.

Titlurile de stat pot fi achizitionate, fara costuri, de la cele patru banci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania. Veniturile generate de detinerea titlurilor de stat nu sunt impozitate.

Ministerul Finantelor Publice a emis titluri de stat pentru populatie in iunie 2015, pentru prima data dupa 10 ani de absenta pe aceasta piata. Valoarea emisiunii de anul trecut a fost tot de 100 de milioane de lei, insa valoarea nominala a fost de 1.000 de lei, considerata ulterior prea ridicata. In plus, dobanda a fost stabilita tot la 2,15%, insa in urma unui mecanism care pentru multi cetateni a parut a fi complicat. Drept urmare, emisiunea a fost subscrisa doar in proportie de 65%, iar autoritatile au decis sa modifice caracteristicile noii emisiuni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro