Sari direct la conținut

Peste 400 de societati sanctionate de CNVM

Curentul

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dispus sanctionarea cu amenda a unui numar de 435 de societati emitente, in principal, pentru netransmiterea rapoartelor financiare aferente anului 2003. O mare parte dintre emitentii sanctionati sunt societati ale caror actiuni sunt tranzactionate la Bursa Electronica Rasdaq (BER), la categoria Baza.

Comisia a dispus ca toate companiile in cauza sa fie sanctionate cu 0,5% din capitalul social varsat. In cazul in care, in termen de 30 de zile, societatile emitente nu vor depune raportarile anuale complete pe 2003, CNVM va aplica sanctiuni corespunzatoare conducerii respectivelor companii. Suma totala a sanctiunilor se ridica la peste 1,3 milioane de euro.

Repartizate pe zonele tarii, cele mai mari amenzi au fost aplicate societatilor din Caras Severin, pe primul loc fiind CSR Resita, cu o amenda de peste 11 miliarde de lei. Bucurestiul se situeaza pe al doilea loc, cu o valoare a sanctiunilor de cinci miliarde de lei.

Printre alte nereguli depistate la acesti emitenti au mai fost si inexistenta in baza de date a CNVM a rapoartelor intocmite de auditorii financiari, precum si situatiile financiar-contabile aferente anului trecut.

Raportarile financiare anuale ale emitentilor sunt deosebit de utile pentru investitori si reprezinta, totodata, un exercitiu de transparenta din partea companiilor. Ordinul de sanctionare al CNVM face referire la societatile listate la BER sau pe piata valorilor mobiliare necotate.

Din pacate, pentru anul financiar 2003, peste 400 de astfel de societati nu au transmis pana in prezent raportul anual complet, care contine situatiile financiar contabile si raportul auditorului financiar sau dupa caz a cenzorului independent extern. Comisia a decis ca emitentii respectivi sa fie sanctionati cu amenda care reprezinta 0,5% din capitalul social varsat.

Valoarea totala a amenzilor se ridica la suma de peste 53 miliarde de lei. Companiile amendate nu vor scapa insa numai cu aceste sanctiuni banesti, ele avand un termen de 30 de zile lucratoare pentru a depune situatile financiare pe 2003. In caz contrar, CNVM va dispune sanctiunile prevazute de regulamentele in vigoare care se vor aplica conducerii respectivelor societati.

Bucurestiul are cele mai multe companii amendate

Cele mai multe societati care au fost amendate provin din Bucuresti. Pentru 68 de emitenti au fost aplicate sanctiuni de peste cinci miliarde de lei. Cea mai mare amenda a fost aplicata societatii Titan Masini Unelte, companie listata la categoria Baza a BER.

La aceeasi categorie este listat si Combinatul Siderurgic de la Resita, care detine recordul in ceea ce priveste suma cu care a fost amendata, peste 11 miliarde de lei. In acest moment, societatea este suspendata de la tranzactionare pentru majorare de capital.

La polul opus se afla judetul Vrancea, cu doar o singura companie sanctionata cu 23 milioane de lei, pentru neprezentarea raportului auditorului financiar la data stabilita de regulamentele CNVM.

Termene stricte pentru depunerea situatiilor financiare

Noua lege a pietei de capital precizeaza ca societatile admise la tranzactionare pe o piata reglementata sunt obligate sa respecte cerintele de raportare stabilite prin reglementarile CNVM.

Raportarile vor cuprinde situatiile financiare trimestriale, semestriale si anuale ale companiilor in cauza si orice informatie semnificativa, pentru ca investitorii sa faca o evaluare fundamentata asupra activitatii siocietatii, a profitului sau pierderii. De asemenea, emitentii va trebui sa indice orice factor special care a influentat aceste activitati.

Situatia financiara va fi prezentata comparativ cu situatia similara existenta in aceeasi perioada a anului financiar precedent. In termen de cel mult patru luni de la incheierea anului financiar, societatile trebuie sa prezinte situatiile financiare anuale, impreuna cu raportul anual, ambele aprobate de adunarea generala a actionarilor.

Raportul anual va include si raportul auditorului financiar ales, precum si comentariile integrale ale acestuia. Raportul semestrial trebuie sa fie pus la dispozitia publicului in termen de cel mult doua luni de la incheierea perioadei de raportare. In cazul in care situatiile financiare semestriale au fost auditate, raportul il va include obligatoriu si pe cel al auditorului financiar.

Armonizare deplina intre BVB si emitenti

In vederea eforturilor de crestere a standardelor transparentei, la inceputul acestui an, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a finalizat calendarul de raportare financiara a societatilor comerciale inscrise la Cota Bursei.

Acesta se constituie intr-un acord stabilit intre bursa si emitenti si ofera date certe si sigure investitorilor care prin acest procedeu vor fi mult mai bine informati despre hotararile de aprobare a bilantului si a bugetului societatilor emitente.

Calendarul de raportare financiara a societatilor inscrise la bursa se intocmeste anual, fiind deosebit de important atat pentru investitori, cat si pentru brokeri. Astfel, devin publice informatii care pana acum circulau intr-un cerc destul de restrans, permitand cresteri nejustificate ale actiunilor unor societati.

In cazul brokerilor, transparenta emitentilor ajuta prin faptul ca acestia stiu din timp rezultatele financiare anuale, lucru care duce la o evaluare reala a pietei.

Calendarul a fost stabilit de comun acord de catre companiile emitente impreuna cu BVB si contine informatii referitoare la datele de raportare: a rezultatelor financiare anuale preliminare, a desfasurarii adunarii generale a actionarilor care va aproba rezultatele financiare anuale, a rezultatelor financiare anuale, semestriale si trimestriale precum si a intalnirilor cu analistii economici in

care sunt prezentate rezultatele financiare ale companiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro