Peste 70 de mii de beneficiari nu mai pot primi ajutoarele sociale din cauza ca nu si-au platit impozitele
Circa 10% din totalul beneficiarilor de ajutoare sociale inregistreaza restante la plata impozitelor, informeaza Ministerul Muncii. Aceasta inseamna ca peste 70.000 de beneficiari nu-si pot primi ajutoarele. Până la data de 31 ianuarie, toţi primarii au avut obligaţia să transmită Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, situaţia beneficiarilor de ajutoare sociale-venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului- care nu şi-au plătit impozitele locale.
Situatia restantierilor.
- Alocaţia de susţinere a familiei: 11,65% dintre cei 347.469 beneficiari nu şi-au plătit impozitele locale;
- Venitul minim garantat: 10,84% dintre cei 190.490 de beneficiari nu şi-au plătit impozitele locale;
- Indemnizaţia de creştere a copilului: 6,71% dintre cei 177.577 de beneficiari nu şi-au plătit impozitele locale.
„Aşadar, 10,21% din totalul beneficiarilor înregistrează restanţe. Judeţele în care există cel mai mare număr de restanţieri sunt: Mureş-23,4%, Dolj-17,12%, Bacău-16,9%, Sălaj-16,43%, Giurgiu-16,18%, iar în capitală-7,92% dintre beneficiari”, sustine Ministerul Muncii.
Potrivit acestuia, toţi cei care au restanţe la plata impozitelor locale ies din plată începând de miercuri, 1 februarie. Toţi beneficiarii vor fi înştiinţaţi de suspendarea plăţii. Aceştia sunt repuşi în drepturi, în momentul în care fac dovada plăţii taxelor. Astfel, dacă cetăţenii îşi achită obligaţiile locale într-o perioadă de 5 luni de zile, reintră în plată şi vor primi şi drepturile din urmă. În situaţia în care nu plătesc restanţele în această perioadă de timp, dreptul încetează, iar beneficiarul trebuie să reia întreaga procedură, pentru a reintra în drepturi.
Echipele de specialişti de la ANPIS vor verifica, în perioada următoare, dacă datele transmise de primarii coincid cu cifrele din registrele de la primăriile din ţară. Edilii locali care nu au trimis datele corect, riscă amenzi de până la 5.000 de lei.