Peste 8.000 de ceferisti vor fi disponibilizati
Potrivit angajamentelor asumate de Romania in noul Acord cu FMI, pana la 31 august a.c., numarul de angajati din sectorul public feroviar va fi diminuat cu circa 8.000 de persoane.
De asemenea, in cadrul aceluiasi document, autoritatile romane s-au angajat sa externalizeze o serie de activitati fara legatura directa cu obiectul de activitate al companiilor feroviare nationale, dar si sa lichideze si sa privatizeze o serie de societati comerciale din domeniu.
Dat fiind timpul foarte scurt ramas pana la data-limita asumata de Guvern, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a elaborat un proiect de ordonanta care propune „masuri speciale pentru crearea cadrului juridic necesar privatizarii in regim de urgenta a societatilor respective”. Astfel, proiectul propune „actualizarea Ordonantei de Urgenta nr.
73/2003, ce a fost adoptata, de asemenea, pentru aplicarea in regim de urgenta a unor masuri reprezentand angajamente asumate fata de FMI, cu privire la restructurarea sectorului feroviar.
Miza adoptarii actului normativ este dubla: pe de o parte, prin aceste privatizari se va limita numarul ceferistilor disponibilizati si, pe de alta parte, se vor evita consecintele negative ce ar decurge din nerespectarea angajamentelor asumate de Romania fata de FMI, precum si „un impact nedorit asupra raportului de tara ce va fi publicat de Comisia Europeana pana la sfarsitul lunii septembrie
2004″.
„Miza adoptarii ordonantei este dubla: pe de o parte, aceste privatizari vor limita numarul ceferistilor disponibilizati si, pe de alta parte, se vor evita consecintele negative ce ar decurge din nerespectarea angajamentelor asumate de Romania fata de FMI, precum si «un impact nedorit asupra raportului de tara ce va fi publicat de Comisia Europeana pana la sfarsitul lunii septembrie
2004».”
Trei filiale, la privatizare
Proiectul de ordonanta al MTCT propune privatizarea a trei filiale la care Societatea Nationala CFR Marfa si Compania Nationala CFR SA sunt actionari majoritari: SC „Intretinere si Reparatii Vagoane” SA, SC „Baza de Aprovizionare CFR” SA si SC „Sere si Pepiniere CFR” SA.
Mentionam ca ultimele doua societati au fost infiintate foarte recent, mai precis in luna aprilie 2004.
Sere si Pepiniere CFR are ca obiect de activitate servicii de gradinarit peisagistic, de cultivare a specialitatilor horticole si a produselor de sera, precum si servicii de horticultura si exploatare forestiera, iar Baza de Aprovizionare CFR – intermedierea in comertul cu diverse produse.
Licitatie cu strigare olandeza
Privatizarea celor trei filiale se va realiza prin metoda licitatiei cu strigare competitiva sau olandeza, „respectiv la un pret in urcare sau in scadere, in functie de raportul intre cerere si oferta se stipuleaza in proiect.
Procesul de privatizare va fi simplificat, termenele de depunere a ofertelor vor fi scurtate, iar unele documente din dosarul de prezentare vor fi eliminate, dupa „modelul” OUG 73/2003.
Castigatorul licitatiei pentru societatea „Intretinere si Reparatii Vagoane” va fi obligat sa pastreze obiectul de activitate timp de cinci ani. Prin acelasi contract insa, CFR Marfa se va obliga sa incheie contracte de prestari servicii cu proaspat-privatizata societate timp de cinci ani. Altfel spus, comenzile sunt asigurate, iar angajatii vor lucra tot pentru acelasi „stapan”, statul.
Palatul CFR, exclus de la privatizare
O data cu adoptarea noii ordonante, SC „Grup Exploatare si Intretinere Palat CFR SA” va fi scoasa de pe lista societatilor feroviare ce urmau sa fie privatizate, conform OUG 73/2003. Decizia este motivata prin aceea ca „toate activitatile sale au fost privatizate si majoritatea personalului a fost preluata de firme private care au castigat licitatiile.
In prezent, scietatea mai detine ca unic activ cladirea-palat CFR, care nu poate face obiectul privatizarii, fiind sediul in care isi desfasoara activitatea MTCT si CFR SA, CFR Calatori, CFR Marfa, SAAF, Institutul de Studii si Proiectari Cai Ferate, Metrorex s.a.”.
Marilena Dan, Stefan Etves