PF Daniel si-a impus favoritii la Mitropolia Moldovei
Sfintul Sinod va alege, miercuri, 8 ierarhi pentru scaunele episcopale din tara si din diaspora, cel mai insemnat fiind acela de Mitropolit al Moldovei, numarul doi in ierarhia Bisericii Ortodoxe Române, dupa patriarh. In cursa au intrat PS Casian, episcopul Dunarii de Jos si Ioan Selegean al Harghitei, ambii favoriti si sustinuti de PF Daniel. Peste 500 de intelectuali moldoveni i-au trimis o scrisoare PF Daniel, in care acuza fraudarea alegerilor pentru Mitropolia Moldovei in detrimentul PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Sfintul Sinod de miercuri ar putea oferi surprize, existind posibilitatea ca IPS Bartolomenu Anania, Mitropolitul Clujului, sa il propuna pe PS Calinic, statutul BOR permitind acest lucru. Miza alegerii unui apropiat al PF Daniel este situatia stavropighiilor din Moldova, manastiri bogate care vor trece in subordinea patriarhului, potrivit noului statut.
Cel mai insemnat moment al sedintei BOR de miercuri va fi alegerea Mitropolitului Moldovei, numarul doi in ierarhia BOR.
Candidati sint in acest moment PS Casian, episcopul Dunarii de Jos si PS Ioan Selegean, episop al Harghitei, propuneri venite din partea Sinodului Mitropolitan de la Iasi si al Adunarii Eparhiale.
Bartolomeu, un rival cu surprize
Surse din rindul unor ierarhi moldoveni au declarat pentru HotNews.ro ca episcopul Dunarii de Jos, PS Casian, nu este dorit de molodoveni, si ca nu este exclus ca in sedinta Sfintului Sinod, IPS Bartolomeu Anania sa-l propuna pe Calinic Botosaneanul, ierarhul cel mai iubit de moldoveni, statutul BOR permitind acest lucru. Sursele sustin ca mai vechea rivalitate dintre Bartolomeu si Daniel, agravata de modificarea statutului BOR in sensul infiintarii de manastiri subordonate direct patriarhului, ar putea duce la un asemenea demers.
IPS Bartolomeu, sustinut de alti ierarhi moldoveni, nu ar dori ca in scaunul mitropolitan al Moldovei sa ajunga un om „supus” PF Daniel, deoarece Mitropolia ar putea saraci prin pierderea veniturilor realizate de bogatele manastiri din Moldova.
Casian, contestat de intelectualii moldoveni
Peste 500 de intelectuali moldoveni i-au trimis o scrisoare Patriarhului Daniel, acuzind vicierea alegerilor pentru Mitropolia Moldovei si sustinindu-l pe PS Calinic.
Mai precis ar fi vorba, se spune in scrisoare, de faptul ca Adunarea Eparhiala (unul dintre forurile electorale care propun candidati pentru Mitropolia Modovei) si-a exprimat voturile in favoarea lui Ioan Selegean si a lui Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. PS Ioan a primit 24 de voturi, PS Calinic 22 si Casian 19, iar 6 voturi au declarate nule. Acestea au fost redistribuite in mod egal doar intre PS Ioan si PS Casian, in urma unei decizii a Sinodului Mitropolitan Iasi ( al doilea for electoral). Rezultatele finale au fost imediat oficializate de Sinodul Mitropolitan si expediate la Bucuresti.
In documentul trimis Patriarhiei se mai precizeaza ca faptul ca PS Calinic este episcop-vicar „nu determina vrednicia arhipastorului”, situatie in care s-a aflat insusi PS Daniel, care in 1990 cind a preluat scaunul mitropolitan al Moldovei era tot episcop-vicar si avea doar trei luni de experienta arhipastorala.
„Argumentele noastre se intemeiaza pe faptul ca noi ii cunoastem vrednicia de care PS Calinic a dat dovada cu prisosinta in cei 17 ani de activitate ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, in care a conlucrat cu PF Parinte Patriarh Daniel la infaptuirea multor programe pastorale misionare si culturale”, se arata in scrisoarea celor 500 de intelectuali
Oamenii lui Daniel
PS Ioan al Harghitei este un apropiat al lui PF Daniel, care ii este indatorat pina peste cap. PS Ioan a fost cel de-al treilea candidat la alegerile pentru scaunul patriarhal, care si-a cedat toate voturile lui Daniel. La vremea respectiva, intrarea in cursa a acestui inalt ierarh cvasi-necunoscut, a stirnit mare mirare, care a fost lamurita in turul al doilea, cind voturile sale au trecut la PF Daniel.
PS Casian al Dunarii de Jos este legat de PF Daniel de o indelungata prietenie, ambii facindu-si studiile doctorale la Strasbourg inainte de 1990, ambii fiind hirotonisti episcopi in perioada agitata a anului 1990. PS Casian este apreciat de PF Daniel pentru spiritul sau gospodaresc si pentru calitatile sale de predicator, fiind considerat cel mai de incredere pentru a continua proiectele incepute de el in Moldova.
Pina nu demult, sansele lui Casian erau puse sub un mare semn de intrebare datorita suspiciunii privind colaborarea sa cu Securitatea, el fiind gasit in documente cu trei nume de cod ” Crin”, „Casio” si „Casius”. Cum insa CNSAS s-a pronuntat in favoarea sa, dindu-i decizie de necolaborare cu Securitatea, drumul spre Mitropolia Moldovei i-a fost netezit.
Miza, bogatele manastiri din Moldova
Statutul BOR a fost modificat in asa fel incit se prevede infiintarea de manastiri subordonate direct patriarhului ( stavropighii), lucru contestat de Mitropolitul Bartolomeu Anania. Acesta a declarat ca nu intentioneaza sa renunte la cererea sa „de radiere din statutul BOR” a respectivului articol. Mitropolitul a trimis o sesizare Patriarhiei, dar raspunsul nu l-a multumit.
” Stavropighiile existente deja in Romania trebuie trecute in statutul BOR la capitolul legat de manastiri”, a declarat IPS Bartolomeu.
Trecerea unei manastiri in subordinea directa a patriarhiei se poate face insa doar cu acordul mitropolitului, motiv pentru care PF Daniel ar avea nevoie de un „om supus lui”.
Prin infiintarea de stavropighii, PF Daniel poate practic declara ca orice manastire din tara trece in subordinea directa a patriarhiei.
Cum cele mai multe, mai bogate si mai vizitate manastiri sint in Moldova, este lesne de inteles dorinta lPF Daniel, faimos pentru capacitatile sale manageriale, ca unele sa treaca in subordinea patriarhiei.
Sursele HotNews.ro sustin ca PF Daniel ar fi pus ochii pe manastirile de la Secu, Neamt, Durau, Miclanseni. La Durau este un mare centru mitropolitan, plus un cunoscut loc turistic, plin de hoteluri, case de vacanta, restaurante, pirtie de schi, toate veniturile obtinute de aici ducindu-se la Mitropolia Moldovei. Neamtul este cunoscuta si ea ca centru mitropolitan si loc batut de turisti.