Sari direct la conținut

Piata imobiliara din Romania este insuficient dezvoltata

HotNews.ro

Bulgaria este in acest moment o tinta investitionala mult mai atractiva pentru investitorii straini in piata imobiliara, Romania fiind vazuta ca o tinta secundara, in pofida randamentelor bune pe care le ofera.

Aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana a crescut increderea investitorilor, in special britanici si irlandezi, lucru care va duce automat la o majorarea a tranzactiilor, noteaza International Herald Tribune.

“Pentru investitori, UE aduce siguranta si transparenta investitiilor”

“E mai degraba o chestiune de ordin psihologic, pana acum investitorii considerand ca Romania si Bulgaria sunt doar tinte riscante”, spune Georgi Dutchev, editor sef la revista Properties Xpress, publicatia ce apare la Sofia.

“Pentru investitori, UE aduce siguranta si transparenta investitiilor”, a mai adaugat Dutchev.

In ciuda boom-ului spectaculos inregistrat de acest sector, cele doua tari au in continuare cele mai mici preturi din randul tarilor membre UE.

Spre exemplu, un apartament de de 70 de metri patrati la Sofia s-a vandut la sfarsitul anului trecut cu aproximativ 48 de mii de euro, noteaza IHT citand datele Institutului National de Statistica din Bulgaria. Pretul reprezinta dublul celui care se obtinea pe o proprietate similara in 1993.

In 2006, pretul mediu al metrului patrat construit era la nivelul Bulgariei de 439 de dolari, iar in Sofia – aproape 700 de euro. Acum, potrivit informatiilor oferite de site-ul cu profil imobiliar imot.bg, pretul unui metru patrat la Sofia a ajuns la 950 de euro.

Mizeriile care se construiesc acum vor avea probleme in a-si gasi cumparator

In Romania, potrivit informatiilor oferite de compania DTZ Echinox, pretul mediu al unui apartament se tranzactioenaza cu aproximativ 1000 de euro metrul patrat.

Prin comparatie, la Londra, o piata imobiliara de top, metrul patrat se vinde cu sume de aproximativ sase mii de euro, in timp ce la Genova, o piata de mijloc, pretul e de aproximativ 3500 de euro pe metrul patrat.

Milan Khatri, specialist in cadrul unei firme de consultanta din Londra, apreciaza ca exista doua motive care duc la cresterea preturilor imobiliare: veniturile mai mari ale populatiei si avansul creditarii- doua criterii indeplinite de ambele tari care vor duce automat la majorarea in continuare a preturilor.

Creditele imobiliare, care s-au dezvoltat rapid in ambele tari in ultimii cinci ani, isi vor continua trendul crescator, pe masura ce bancile constata o diminuare a riscurilor.

Un alt factor major care va impulsiona piata este cererea tot mai mare de apartamente care sa ofere conditii de trai mai bune, cutiile de chibrituri construite in perioada comunista nemaifiind satisfacatoare pentru clasa medie, totul pe fondul unui stoc redus de apartamente noi.

“Nu vad neaparat un salt al preturilor, ci mai degaraba unul al calitatii”, spune Michael Lloyd, director al comapniei TriNation, o companie ce dezvolta un proiect imobiliar de 1.1 milioane de metri patrati la Baneasa, proiect care prevede constructia unui cartier cu spatii rezidentiale si comerciale.

Lloyd a mai declarat ca s-a lovit constant de speculatori care cumpara acum in speranta vanzarii ulterioare pentru un profit generos, insa considera ca principalul impact al aderarii la UE va fi educarea cumparatorul roman in spiritul standardelor europene.

“Mizeriile care se construiesc acum vor avea probleme in a-si gasi cumparator. Romanii nu vor accepta o calitate mai scazuta fata de ceea ce se facea in trecut”, a mai adaugat Lloyd.

Orlin Vladikov, presedintele Asociatiei Proprietarilor din Bulgaria, spune ca statutul de membru UE va duce la cresterea investitiilor straine in economie, fapt ce va atreg cu sine si o crestere a pietei imobiliare.

Acesta a dat exemplul tranzactiilor numeroase care s-au facut cu proprietati in zona Marii Negre si in zona localitatii Bankso, ce ofera facilitati pentru ski.

Unii experti au dubii in privinta evolutiei preturilor

Exista totusi experti care au o alta parere asupra evolutiei pe termen scurt a cotatiilor pietei imobiliare.

Clara Satchi, director in Cadrul companiei Engel East Europe, o companie israeliana cotata la Bursa londoneza, considera ca asteptari similare au existat si inaintea valului de aderare din 2004, insa ulterior acestei date s-a remarcat o stagnare a pietei.

“Pentru moment va interveni o paralizie a pietei – lumea va astepta sa vada incotro evolueaza preturile. Apoi, dupa o jumatate de an va reveni boom-ul”, spune Satchi.

Reprezentantul Engel East Europe, companie ce construieste 1700 de apartamente in cele opt proiecte pe care le dezvolta in Bulgaria, a declarat ca factorii macro-economici din Romania si Bulgaria sunt extrem de buni, insa ritmul actual de constructie este de 15 ori mai mic decat media statelor bogate din UE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro