Sari direct la conținut

Piata locala de IT&C merge spre 4 miliarde de euro

Ziarul Financiar

Piata romaneasca de comunicatii si IT a urcat anul trecut la 3,3 miliarde de euro, iar la anul putem vorbi deja de 4 miliarde, se arata in raportul pe 2004 al EITO – European Information Technology Observatory, citat de Florin Talpes, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Soft.

Conform acestui raport, cea mai mare parte a incasarilor din piata IT&C sunt realizate in sectorul comunicatiilor, aproape 80% din total. Piata IT romaneasca mai are pana sa ajunga la miliardul anuntat de autoritati, EITO cifrand aceasta industrie la putin peste 780 milioane de euro pe 2004.

Nici cresterile inregistrate nu sunt atat de spectaculoase, cifrele mentinandu-se in general sub zece procente.

Cifrele date de EITO sunt considerate de specialisti in general mai mari decat cele estimate de analistii independenti si peste nivelul real al pietei. Asta pe de o parte pentru ca biroul ajusteaza informatiile in functie de criterii precum fluctuatia cursului valutar. Datele se bazeaza in parte pe rezultatele studiilor companiei de analiza IDC.

Oricum, raportul oficialilor europeni poate fi considerat un indicator extrem de important pentru investitorii occidentali si pentru jucatorii din piata locala.

Pe scurt, anul acesta piata echipamentelor hardware se indreapta spre 400 de milioane de euro pe an, vanzatorii de computere incasand aproximativ doua treimi din aceasta suma. Producatorii de software se lupta pe o piata sub 100 de milioane de euro, iar serviciile IT merg spre 150 de milioane de euro.

Piata telefoanelor mobile urca peste 175 de milioane de euro, iar serviciile de telefonie mobila incaseaza anul acesta peste un miliard de euro. Infrastructura operatorilor mobili a inghitit in 2003 peste 250 de milioane de euro, investitiile in acest sens creascand putin anul acesta.

Cresterea estimata de EITO pentru ansamblul industriei IT&C din Romania in 2004 este de aproape 10%, cam de trei ori mai mica decat cea anuntata de oficiali si jucatorii din industrie. Cifrele arata ca principalii concurenti pe piata echipamentelor de comunicatii pentru utilizatorul final (telefoane de birou, cordless sau faxuri) vor avea probleme, piata fiind in scadere.

In aceeasi situatie se afla cei care vand copiatoare, pentru ca utilizatorii aleg echipamentele multifunctionale. Cea mai spectaculoasa evolutie ar urma sa o aiba anul acesta segmentul serviciilor de transmisie de date pe linie fixa (plus 25%).

De asemenea, cresteri importante sunt asteptate pe piata de servicii IT (15%), in domeniul operatorilor de cablu (CATV, plus 11%), precum si pe partea de echipament pentru telefonia pe Internet (plus 12%).

Concluziile documentului citat de seful ANIS sunt pozitive: exista loc de crestere pe toate segmentele, iar liberalizarea telecom a fost favorabila dezvoltarii competitiei, crescand valoarea pietei. Serviciile IT continua sa creasca puternic, diferentiindu-se incet incet de sistemul clasic, axat doar pe suport tehnic pentru produse hardware sau software.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro