Sari direct la conținut

Plafonul de preț pentru petrolul rusesc, criticat dur de marii asiguratori maritimi: 800 de petroliere s-au mutat în „flota-fantomă”

HotNews.ro
Tanker petrolier al companiei rusești de stat Sovcomflot, Foto: Martin Lüke / Alamy / Alamy / Profimedia
Tanker petrolier al companiei rusești de stat Sovcomflot, Foto: Martin Lüke / Alamy / Alamy / Profimedia

Un grup de asigurători occidentali a spus că plafonarea prețului la petrolul rusesc a devenit inaplicabilă și nu a făcut decât să împingă tot mai multe nave să se alăture așa-numitei „flotei fantomă”, transmite Reuters, notând că aceasta este una dintre cele mai dure critici la adresa măsurii menite să reducă veniturile Kremlinului.

Grupul G7 al națiunilor industrializate a aprobat un așa-numit plafon de preț pentru petrolul rusesc, după ce Washingtonul a făcut presiuni pentru a reduce veniturile Kremlinului în contextul războiului din Ucraina, menținând în același timp fluxul de petrol rusesc pentru a evita o creștere a prețurilor la energie.

Plafonul permite transportatorilor și asigurătorilor occidentali să participe la comerțul cu petrol rusesc atâta timp cât petrolul este vândut sub 60 de dolari pe baril.

800 de petroliere s-au mutat în „flota-fantomă” a Rusiei

International Group of P&I Clubs a afirmat într-un comunicat că plafonul de preț a avut prea puțin succes de când a fost introdus în urmă cu doi ani, deoarece Rusia a trecut la propria flotă, precum și la nave aflate în afara controlului occidental.

Comunicatul a fost prezentat ca material scris în cadrul unei audieri parlamentare britanice de marți.

Grupul spune că este format din 12 asigurători de răspundere civilă maritimă care acoperă 87% din transportul maritim de tonaj la nivel mondial.

„Plafonarea prețului petrolului pare din ce în ce mai inaplicabilă, pe măsură ce tot mai multe nave și servicii asociate se mută în acest comerț paralel”, spun aceștia.

„Estimăm că aproximativ 800 de tancuri petroliere au părăsit deja International Group Clubs ca urmare directă a introducerii plafonului prețului maxim al petrolului”, se mai spune în comunicat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro