Planul de actiune al lui Chiuariu e facut praf de Raportul pe Justitie
Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, sustine ca DNA este responsabil pentru rezultatele „neconvingatoare” in lupta anticoruptie, asa cum apar ele in raportul CE. Raportul adoptat luni il contrazice, apreciind ca activitatea DNA „arata un parcurs pozitiv in ultimele sase luni”. Chiuariu mai spune si ca planul de actiune a fost ” apreciat pozitiv”, dar raportul il considera „inconsecvent” si recomanda refacerea lui prin partile esentiale.
Intr-un comunicat de presa, Tudor Chiuariu, consilierul pe justitie al premierului, reitereaza afirmatia potrivit careia ” DNA este responsabil pentru rezultatele neconvingatoare in lupta anticoruptie” subliniate de raportul de etapa al Comisiei Europene. Ministrul acrediteaza ideea ca retrimiterea dosarelor pentru refacerea urmaririi penale la care face referire raportul se datoreaza proastei instrumentari de catre procurori.
Chiuariu scoate in evidenta „aprecierile” facute de raport la adresa Guvernului. „Guvernul este apreciat pentru dialogul cu Comisia, pentru planul de actiune si pentru proiectul unui nou Cod de procedura penala”, sustine fostul ministru.
Raportul Comisiei arata insa cu totul diferit de afirmatiile ministrului.
Raportul il contrazice din nou pe Chiuariu pe tema DNA
Raportul Comisiei Europene publicat luni apreciază că Direcţia Naţională Anticorupţie a avut „un parcurs pozitiv” şi trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte restituirea dosarelor de mare corupţie pe motive procedurale, subliniind că „procurorii au respectat legile în vigoare”.
Intr-o nota de subsol se arata ca motivul principal pentru care dosarele au fost returnate procurorilor este ” nerespectarea de catre DNA a noii decizii a Curtii Constitutionale privind ridicarea imunitatii inculpatilor, care necesita retragerea imunitatii si pentru fostii membri ai guvernului”.
In continuare se atrage insa atentia ca noua decizie a Curtii ” a fost pronuntata dupa initierea procedurilor respective de catre DNA”.
In acelasi context al restituirii dosarelor, inclusiv cele ale ministrilor pentru care presedintele a dat aviz de urmarire penala, raportul spune ca ” nu este clar daca motivatia instantelor inseamna ca probele sint inadmisibile, facind necesare noi anchete, sau inseamna ca procuratura poate rectifica situatia, fara a fi necesara reinceperea procedurilor”.
Chiuariu a luat in repetate rinduri pozitie impotriva DNA. Cu doar citeva saptamini inainte de a-si da demisia din cauza faptului ca procurorii cerusera urmarirea sa penala, fostul ministru se plingea jurnalistilor straini acreditati la Bucuresti ca „UE stinjeneste combaterea coruptiei in Romania” din cauza ca sustine DNA.
Nu este un secret ca Chiuariu a dorit desfiintarea DNA prin comasarea acestuia cu DIICOT.
Planul de actiune trebuie refacut prin partile esentiale
Dupa ce s-a aflat in dezbatere publica in luna octombrie, Tudor Chiuariu a trimis la Bruxelles planul de actiune adoptat de Guvern. Acolo se vorbea de noile Coduri de procedura penala, de „continuarea progreselor inregistrate in procesul de investigare a faptelor de mare coruptie si de modificarile la legea privind Curtea Constitutionala”.
In sfirsit, un plan despre care Chiuariu se arata convins ca „va schimba perceptia Comisiei” in ce priveste reformele in Justitie.
Raportul pe Justitie este insa extrem de rezervat in ce priveste planul de actiune, si in tot cazul nu il lauda, asa cum acrediteaza Chiuariu.
Mai precis, planul „este lipsit de consecventa, obiectivele sint contrazise de unele initiative legislative si institutionale, omite chestiunea importanta a stabilitatii legislative si lipsesc strategiile sectoriale in lupta impotriva coruptiei”