Sari direct la conținut

Plosnitele au devenit imune la insecticide

HotNews.ro
Plosnita, Foto: Wikipedia
Plosnita, Foto: Wikipedia

O echipa de australieni de la ziarul Plos One au gasit motivul pentru care plosnitele au devenit imune la insecticide. Ei sustin ca acestea au dezvoltat un strat de piele foarte gros care le ajuta sa fie imune la solutiile traditionale de distrugere a gandacilor de pat, informeaza BBC.

Acarienii s-ar putea sa isi fi dezvoltat o „piele” mai groasa ca sa supravietuiasca impotriva insecticidelor. Datorita cresterii populatiei si a traficului international, gandacii au ajuns sa devina o sursa de discomfort in camerele de hotel din intreaga lume.

Insecticidele reprezinta cel mai utilizat mod de a le ucide, dar acestia au dezvoltat rapid o rezistenta. O echipa de la ziarul australian „Plos One” afirma ca au gasit motivul pentru care acestia au dezvoltat acest sistem. Uciderea tulpinii rezistente a gandacilor poate necesita concentratii de 1.000 de ori mai mari decat este necesar pentru a elimina creaturile non-rezistente.

Infestarile s-au extins la case si birouri si este foarte greu sa scapi de ele, in momentul in care acestia au un punct de sprijin.

Ele pot supravietui timp de pana la un an, fara sa se hraneasca, iar o singura femela fertilizata poate infesta o cladire intreaga.

In timp ce acestia au fost o parte comuna a vietii intre anii 1940 si 1950, introducerea DDT-ului si a altor insecticide puternice au redus initial inmultirea lor.

Dar a existat o renastere a gandacilor care au dezvoltat rezistentala la DDT si clasele ulterioare de substante chimice lansate pentru a ucide dezvoltarea lor rapida.

La fel ca toate insectele, gandacii de pat sunt acoperiti de un exoschelet, numit cuticula.

  • Cititi articolul integral pe BBC.com
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro