Sari direct la conținut

PNL a depus o moţiune simplă împotriva Sorinei Pintea, pe care o acuză că a "nășit" regulamentul sporurilor

HotNews.ro

Liberalii au depus luni o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat deputatul PNL Florin Roman. „Astăzi depunem moţiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Sănătăţii prin care cerem demiterea doamnei Pintea. În opinia PNL, doamna Pintea, cea care a năşit regulamentul de sporuri şi hotărârea de Guvern, este principala vinovată pentru haosul creat în salarizarea din sănătate”, a declarat Florin Roman, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, potrivit Agerpres.

Florin Roman a adăugat că „Moţiunea surprinde mai multe aspecte, primul este cel referitor la haosul salarizării, ne referim şi la situaţia în care au fost aduşi medicii de familie, care practic sunt transformaţi în Cenuşăreasa sistemului sanitar din România, această categorie riscă să dispară în următorii cinci ani ca urmare a subfinanţării. În România Guvernului PSDragnea oamenii mor în spitale. Avem circa 200 de victime oficial, pentru că numărul neoficial este mult mai mare, de gripă şi rujeolă. Avem o şansă ratată de a absorbi fonduri europene pentru spitalele regionale. Avem o nouă criză a medicamentelor oncologice şi practic avem o sănătate în moarte clinică.”

Angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă de avertisment pe data de 7 mai, iar din 11 mai vor declanșa greva generală, a declarat joia trecută, pentru HotNews.ro, Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, cea mai mare organizație sindicală din domeniu.

Citește și: Grevă generală în sistemul sanitar pe 11 mai. Sindicatele acuză un „haos general” după aplicarea noii legi a salarizării

Angajații din sistem sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, care, spune Iulian Pope, au făcut ca „foarte multe salarii să fie scăzute”. Potrivit liderului sindical, doar 15% dintre angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri semnificative de salarii după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în rest fiind vorba despre creșteri nesemnificative, scăderi sau stagnări.

„Sunt foarte multe salarii scăzute, de la câteva zeci de lei până la 1.300 – 1.400 de lei”, a precizat Iulian Pope, care acuză un „haos general” în salarizarea din sistem.

Pe 26 aprilie, angajații din sistemul sanitar vor organiza un miting de protest în București, la care sunt așteptate cel puțin 10.000 de persoane.

Angajații din sistemul sanitar au primit, în jurul datei de 15 aprilie, primele salarii (aferente lunii martie) după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Chiar și după ce salariile au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia. Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una „temporară” de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri. (Pe larg aici).

Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar reprezintă mărul discordiei în contextul protestelor recente din spitale și al nemulțumirilor angajaților din sistem. Medici și asistenți medicali consultați de HotNews.ro au susținut, în ultimele săptămâni, că veniturile lor nete vor scădea în urma aplicării noului regulament al sporurilor, aprobat de Guvern în urmă cu aproape o lună. (Pe larg aici)

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro