Sari direct la conținut

PNL depune vineri motiunea de cenzura la adresa Guvernului. Tema aleasa: votul prin corespondenta

HotNews.ro
Camera Deputatilor, Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Camera Deputatilor, Foto: Bety Blagu / HotNews.ro

Partidul National Liberal va depune vineri, 5 iunie, o motiune de cenzura la adresa Guvernului, pe tema votului prin corespondenta. Textul va fi definitivat in cursul zilei de joi, intrucat acesta a fost prezentat si celorlalte grupuri parlamentare. Liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor, Ludovc Orban, a declarat marti ca citirea motiunii va avea loc cel mai probabil saptamana viitoare, iar dezbaterea si votul peste inca o saptamana.

Orban a sustinut, pentru RFI, ca „exista o deschidere la nivelul parlamentarilor, in special in discutii individuale, iar in PSD si in UNPR in mod evident exista o stare de nemultumire profunda fata de Victor Ponta si fata de modul in care functioneaza guvernul”, dar nu stie daca aceasta nemultumire „se va contabiliza” si in voturi pentru motiunea de cenzura”

In ceea ce priveste discutia cu UDMR, Catalin Predoiu a declarat la RFI.ro saptamana trecuta ca PNL va incerca sa convinga UDMR sa sustina motiunea de cenzura, asta dupa ce tema motiunii a fost criticata de Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, care afirmase ca nu a fost consultat.

„Este un demers la care eram obligati fata de toti cei care in noiembrie anul trecut s-au pronuntat pentru o altfel de politica, este un demers la care eram obligati nu numai fata de diaspora, ci fata de toti cetatenii romani, in general, care doresc sa fie respectati, care doresc un Guvern fata de care dreptul la vot sa nu mai fie doar un moft, care doresc un Guvern care sa nu-i mai minta si sa nu-i mai umileasca”.

Prim-vicepresedintele PNL spune ca „este o tema care vizeaza de fapt mai mult decat o lupta parlamentara, este o tema care vizeaza o problema a societatii romanesti, respectul pe care Guvernul trebuie sa-l acorde cetatenilor, indivizilor. Guvernul nu este al unui partid sau al unor partide, Guvernul apartine cetatenilor, statul apartine cetatenilor si ei trebuie respectati. Asta vrem sa spunem prin aceasta motiune”.

Intrebat daca este optimist ca motiunea de cenzura va trece, Catalin Predoiu a raspuns: „Daca n-as fi optimist, n-as iesi ziua din casa. Da, suntem optimisti si mai mult decat atat, nu poti sa te bazezi doar pe un optimism subiectiv. Va asigur ca lucram in fiecare zi, colegii din Parlament in primul rand, co-presedintii PNL, liderii de grup parlamentar PNL lucreaza zilnic, pentru ca aceasta motiune sa treaca”.

Cum va convinge PNL UDMR-ul sa sustina motiunea? „Prin argumente, explicand nu numai textul motiunii, ci si ceea ce se intampla dupa ce o astfel de motiune poate sa treaca, explicand programul de guvernare, obiectivele sale, care sunt obiective de interes pentru toti romanii, vizeaza construirea unei societati romanesti tolerante, educate, elevate, deschise spre viitor, a unei economii competitive, a unei administratii inteligente, a unui stat care respecta cetateanul”, a raspuns liberalul.

La randul sau, liderul partidului, Alina Gorghiu, a declarat, intr-un interviu pentru ziare.com, ca Ponta isi va retrage parlamentarii din plen daca se va ajunge la dezbaterea motiunii: „Victor Ponta va face imposibilul sa nu se ajunga la un vot cu parlamentarii domniei sale in sala. Ii este teama de dezbaterea pe acest subiect”.

„Daca rezolvarea votului romanilor din diaspora isi gaseste solutia prin faptul ca Ponta ne va lasa motiunea fara obiect, eu m-as bucura. Dar sansele sunt de 99,9% ca Ponta sa ignore in continuare ideea votului prin corespondenta.”, a declarat Alina Gorghiu pentru ziare.com. Aceasta sustine ca Ponta refuza in repetate randuri sa discute despre votul prin corespondenta, deci sunt putine sanse ca legea sa treaca inainte de depunerea motiunii in Parlament.

Co-presedintele PNL sustine ca este necesar ca proiectul legislativ sa treaca de Parlament inainte de incheierea sesiunii, pentru ca adoptarea votului prin corespondenta in toamna nu ar permite aplicarea lui in alegerile parlamentare din 2016.

Alina Gorghiu se asteapta ca „tema sau dezbaterea sa fie atat de intensa si sa nasca acel gen de presiune pe Cabinetul Ponta astfel incat sa avem la sfarsitul lunii iunie votul prin corespondenta o realitate”.

Co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, declara ca alegerea votului prin corespondenta ca tema a motiunii de cenzura impotriva Guvernului Ponta este motivata de dezinteresul premierului privind aceasta propunere legislativa. „Am chibzuit mult care sa fie subiectul. Am pornit de la atrocitatea din noiembrie, pentru care exista un singur vinovat – Guvernul Romaniei. Impiedicarea dreptului de vot nu s-a intamplat pentru ca Parlamentul nu a vrut sa-I lase pe romani sa-l exercite, a fost vina lui Ponta si a ministrilor sai”, a declarat Gorghiu.

Cateva cifre privind motiunea:

– Pentru depunerea motiunii de cenzura este nevoie de 139 de semnaturi (o patrime din totalul deputatilor si senatorilor, care in prezent este de 554=367 deputati+167 senatori);

– Pentru a fi adoptata, este nevoie de votul majoritatii parlamentarilor, adica 278 voturi;

– Grupurile PNL au, in total, 173 de parlamentari. Chiar daca vor fi cu totii prezenti, vor mai avea nevoie de 105 voturi „pentru”.

Potrivit regulamentului, motiunea de cenzura se dezbate si voteaza dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere (la cinci zile de la depunerea in cadrul biroului permanent reunit).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro