Sari direct la conținut

Politic show: Ce ascunde trocul PSD-UDMR care a omorat democratia in Parlament; Comisia Iordache mai pregateste o lovitura. "Comunicarea publica" a informatiilor din dosare in faza de urmarire penala; Comisia SRI, sesizata in cazul mortii lui Dan Adamescu

HotNews.ro
Politic show, Foto: Colaj foto
Politic show, Foto: Colaj foto

Comisia Iordache mai pregateste o lovitura. „Comunicarea publica” a informatiilor din dosare in faza de urmarire penala. Comisia speciala pentru Legile justitiei se va reuni, joi, pentru a incepe dezbaterile privind modificarea Codurilor Penal si de procedura Penala, scopul fiind transpunerea Directivei PE referitoare la prezumtia de nevinovatie, unele amendamente vizand direct presa si comunicarea publica. Astfel, aceasta Directiva prevede ca statele membre „se asigura” ca persoanele suspectate si acuzate „beneficiaza” de prezumtia de nevinovatie pana la dovedirea vinovatiei conform legii. In acest sens, PSD si ALDE au propus introducerea unui articol care interzice efectiv orice „comunicare publica” referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminara, incalcarea acestei „obligatii” fiind considerata infractiune, potrivit Gandul.

Surse: Ce ascunde trocul PSD-UDMR care a omorat democratia in Parlament. Coalitia PSD-ALDE a modificat pe fuga Regulamentul Camerei Deputatilor astfel incat a pus de doua ori pumnul in gura Opozitiei. Totul pentru voturile UDMR, fara de care risca sa piarda majoritatea in primavara. In sedinta de ieri a Camerei Deputatilor, PSD nu doar ca a taiat microfonul parlamentarilor critici cu Puterea, ci a taiat total unele drepturi – si asa fragile – ale Opozitiei. PNL, USR si PMP nu vor mai putea sustine in plen amendamentele respinse in Comisii, deci dezbaterea parlamentara va pierde din substanta. A doua masura luata de PSD: Opozitia va putea sa numeasca presedinti de Comisii parlamentare doar senatori si deputati care sunt pe placul Puterii, scrie Adevarul.

Comisia SRI, sesizata in cazul mortii lui Dan Adamescu. Comisia parlamentara de control asupra activitatii SRI a fost sesizata in cazul mortii omului de afaceri Dan Adamescu, a anuntat fostul ofiter SRI Daniel Dragomir. „In ultima perioada, am primit informatii credibile cu privire la conditiile in care a decedat pe 23 ianuarie 2017 Dan Adamescu. Situatia in cauza ar face parte dintr-un angrenaj mai complicat al statului paralel, fiind vorba despre implicarea unor factori politici, ai serviciilor de informatii si DNA in cazul Adamescu”, a declarat acesta. Fostul ofiter explica de ce se implica in acest caz prin faptul ca „nici pana astazi nu exista un raport cu privire la conditiile decesului lui Dan Adamescu. Este sfidator ca dupa un an institutiile statului nu au putut clarifica situatia mortii unui om. Aceste suspiciuni trebuie clarificate”, a afirmat acesta, citat de Romania Libera.

Bugetele pe 2018 pentru Administratia Prezidentiala si Parlament, aprobate in comisii. Cresteri impresionante pentru toti „alesii”. Comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului au aprobat, in sedinta de miercuri, bugetul pe 2018 pentru Administratia Prezidentiala, pentru Senat si pentru Camera Deputatilor, finantarile de la bugetul de stat pentru aceste institutii fiind in crestere fata de anul 2017. Administratia Prezidentiala va fi finantata, in 2018, cu o suma de 57.558.000 lei de la bugetul de stat, cu 20,68% mai mult fata de 2017. De asemenea, parlamentarii au aprobat si suma alocata de la bugetul de stat pe 2018 pentru Senat, in cuantum de 195.978.000 lei, cu 30,3% mai mult fata de anul 2017. Camera Deputatilor va avea un buget de 436.239.000 lei in 2018, din care 94,66% va fi finantat de la bugetul de stat, iar 5,34% din venituri proprii, cu 29,56% mai mare fata de anul 2017, informeaza Gandul.

UDMR explica de ce a votat legile organizarii judiciare si CSM. UDMR afirma ca a votat modificarea Legii organizarii judiciare si legea care reglementeaza functionarea CSM, „pentru ca acestea intaresc lupta impotriva coruptiei si statul de drept. In Romania, prin invocarea legilor sigurantei nationale, oricine, oricand poate fi interceptat”, precizeaza UDMR intr-un comunicat. Conform Uniunii, „pana acum, statul nu putea sa traga la raspundere procurorii si judecatorii care, cu rea-credinta sau dintr-o neglijenta grava, au comis o eroare judiciara care distruge vietile oamenilor”. „Aceasta situatie trebuie remediata urgent! Avem convingerea ca prin modificarea cadrului legislativ putem diminua abuzul de putere contribuind, astfel, la intarirea statului de drept”, citeaza Digi24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro