Sari direct la conținut

Politic Show: Cum incurca fuziunea dintre PMP si UNPR planurile de guvernare ale PSD; PNL inca spera ca va da premierul dupa alegeri; Liderul deputatilor UDMR se retrage din viata politica

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Noul PMP va avea 44 de primari si 49 de parlamentari. Fuziunea cu UNPR va permite partidului condus de Traian Basescu sa depaseasca o serie de bariere impuse de legislatia electorala si care puteau fi depasite doar de formatiunile parlamentare. Miscarea Populara isi consolideaza puternic structurile electorale. Miercuri, 22 iulie, PMP a convocat deja un congres care sa consfinteasca aceasta fuziune. Noul PMP va fi condus, in continuare, de Traian Basescu ca presedinte, iar liderul UNPR Valeriu Steriu va fi presedinte executiv impreuna cu Eugen Tomac, scrieEVZ.

Liderul deputatilor UDMR se retrage din viata politica. Deputatul Mate Andras, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca se retrage din viata politica si ca nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar. „Am implinit 20 de ani vechime in politica. Am inceput in 1996, am fost patru ani consilier local si sunt de 12 ani in Parlament. Am luat decizia sa imi schimb activitatea si sa nu mai candidez pentru un nou mandat de deputat. Ma retrag din politica, urmand sa ma dedic familiei si carierei de avocat. Raman lider al grupului UDMR din Camera Deputatilor pana la sfarsitul mandatului si raman si simplu membru al UDMR. Nu mai vreau nicio functie, nici in UDMR, nici in Parlament si nici altundeva”, a mentionat Mate Andras, informeaza Agerpres. El a mai spus ca propune ca pentru alegerile parlamentare, in judetul Cluj „candidatii UDMR sa fie alesi in urma unor pre alegeri la care sa participe toti maghiarii, nu sa fie desemnati candidati de catre o suta de oameni dintr-un for de conducere”, a mai spus Mate Andras duai 12 ani de mandat, anuntaAdevarul.

A inceput lupta pentru suprematie in PNL. Stabilirea unui presedinte unic al formatiunii si discutiile despre desemnarea unui candidat pentru postul de premier agita apele in PNL, in conditiile in care vechii liberali si fosti democrat-liberali nu au finalizat, cu adevarat, procesul de fuziune. Liberalii s-au clasat pe locul doi la alegerile locale, dupa PSD, si cauta solutii pentru o activitate mai eficienta in vederea alegerilor parlamentare. In aceste conditii, secretarul general al PNL, Ilie Bolojan a pus pe tapet propunerea ca partidul sa aiba o conducere unica inainte de alegerile parlamentare, renuntand la sistemul cu doi copresedinti – Alina Gorghiu si Vasile Blaga. „Formula asta de copresedintie nu s-a dovedit ca performeaza din punct de vedere politic si a mentinut multi oameni cu privirea intoarsa catre fostele partide de unde au provenit”, a comentat Bolojan, informeazaRomania Libera.

PNL inca spera ca va da premierul dupa alegeri. Copresedintele PNL Alina Gorghiu a lasat sa se inteleaga, intr-un interviu pentru dcnews.ro, ca Dacian Ciolos poate fi o optiune de premier doar daca acesta se va inscrie in PNL. „Premierul trebuie sa fie membru de partid, nu poate sa fie independent”, a spus Gorghiu, intrebata din nou de posibilitatea ca Ciolos sa fie premier, chiar daca nu se inscrie in PNL. Pe de alta parte, ea a exclus varianta ca premierul PNL sa fie Catalin Predoiu,pentru ca esecul de la Bucuresti nu il mai califica pentru aceasta pozitie. Si Adriana Saftoiu a vorbit despre intrarea tehnicratilor in politica. „Cred ca Ciolos face bine ca in momentul de fata sa isi respecte mandatul, dar trebuie sa o spunem cinstit, da, e o persoana care poate avea un rol foarte bun intrand in politica, la fel ca domnii Ghinea, Borc, Vlad Voiculescu, Dragos Pislaru”, a mai spus ea, scrieEVZ.

Cum incurca fuziunea dintre PMP si UNPR planurile de guvernare ale PSD. Calculele electorale arata ca este tot mai dificil pentru PSD sa revina la guvernare din toamna, dupa ce UNPR s-a lasat inghitit de PMP. Potrivit sondajelor interne, PSD, impreuna cu ALDE, nu vor reusi sa formeze o majoritate parlamentara fara sprijinul UDMR sau al altor partide mici. In conditiile in care niciunul dintre cele doua partide mari – PSD sau PNL – nu vor obtine peste 50% la alegerile parlamentare, cea mai apriga lupta se va da in toamna intre partidele mici, pentru trecerea pragului de 5%. In aceasta cursa se inscriu PMP, ALDE, Uniunea Salvati Romania (USR) si UDMR, partide de care va depinde alcatuirea noului Guvern. Fuziunea dintre UNPR si PMP creste sansele noului partid format sa treaca pragul parlamentar. In cazul acesta, partidul cel mai dezavantajat este PSD, care pierde voturile pe care UNPR, fostul sau partener, le va obtine alaturi de PMP. „Traian Basescu avea nevoie de a arata ca nu este singur, ca in jurul domniei sale se poate adauga ceva. Asta a fost miza. Se da o batalie pentru cine sa fie partener pentru cel care va face in jur de 40% la toamna. Sper sa nu fie ca in alte dati si alegerile sa aiba ca miza doar cine este partenerul UDMR la guvernare”, a comentat vicepremierul Vasile Dancu, de profesie sociolog, anuntaAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro