Politic Show: De la cine pot lua voturi Ponta si Iohannis in turul II; Cristian Preda, la un pas de excluderea din PMP dupa ce i-a cerut demisia Elenei Udrea; Dezbaterea finala Ponta – Iohannis in impas. Ce conditii au pus cele doua staff-uri de campanie
„Mapa de presedinte”. Klaus Iohannis, pas cu pas spre politica mare. Atipic pentru stilul de politician cu care este obisnuit electoratul roman, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a intrat in acest an in arena politicii la nivel inalt, devenind presedintele celui de-al doilea partid din Romania. Amintind mai curand de imaginea tehnocratului de tip Stolojan (un alt personaj adoptat initial de PNL, in 2000, intr-o conjunctura politica relativ asemanatoare cu cea de astazi), Iohannis parea mai curand un outsider al sistemului. Provenit dintr-o familie de sasi transilvaneni, profesor de fizica, absolvent al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, avea doar 30 de ani cand s-a prabusit regimul comunist, scrieEVZ.
De la cine pot lua voturi Ponta si Iohannis in turul II. Romanii care au votat cu Tariceanu, Melescanu, Diaconescu, Vadim si Funar se vor indrepta spre Victor Ponta, iar Klaus Iohannis trebuie sa depuna eforturi pentru a atrage nehotaratii si votantii anti-Ponta, sustin specialistii contactati de „Adevarul”. Marea finala prezidentiala din turul II se va juca, asa cum era de asteptat, intre candidatul PSD, Victor Ponta, si candidatul ACL, Klaus Iohannis. Potrivit Biroului Electoral Central, datele centralizate de la 98,30% din sectii indicau ca Ponta a obtinut 40,33% din voturi, in timp ce contracandidatul sau, Klaus Iohannis, a fost votat de 30,44% din romani. In cele doua saptamani pana la turul II, staff-urile de campanie ale candidatilor trebuie sa gaseasca strategii prin care sa atraga cat mai multe voturi, anuntaAdevarul.
Dezbaterea finala Ponta – Iohannis in impas. Ce conditii au pus cele doua staff-uri de campanie. Dezbaterea finala intre Victor Ponta si Klaus Iohannis s-ar putea sa nu aiba loc, dupa ce fiecare candidat a venit cu o propunere proprie asupra locului si asupra formei in care ar trebui sa aiba loc aceasta confruntare televizata. Primul care a actionat pe acest subiect a fost prezidentiabilul Aliantei PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, care a propus pentru saptamana a doua a campaniei patru dezbateri televizate la RTV, B1, Antena3 si Realitatea. Premierul a spus ca va participa singur la aceste emisiuni, daca Klaus Iohannis va refuza sa raspunda invitatiei. Klaus Iohannis isi doreste cel putin o dezbatere televizata cu Victor Ponta, dar intr-un alt format. Astfel, prezidentiabilul ACL doreste ca dezbaterea sa nu fie intr-un studiou de televiziune, ci intr-un cadru independent, de unde vor putea transmite toate televiziunile, informeazaGandul.
Cateva flash-uri pe primul tur: fetisul Tariceanu si simbolul Macovei. Rezultatul primului tur ridica o problema mare pentru economie: Dl. Tariceanu. A fost premierul care a tinut, la propriu, in palma, cel mai mare excedent bugetar al Romaniei de la fanarioti (care-si plateau postul) incoace. L-a cheltuit nu atat pe voturile partidului sau, cat pe sustinerea inamicilor ideologici care i-au dat voie sa fie premier. Este nu doar omul care, in 2006-2008 avea sansa sa priceapa ce se intampla, de fapt, in economie (crestere spectaculoasa pe amanetarea viitorului prin creditul cu buletinul votantului inconstient – un soi de sub-prime crise in varianta balcanica), ci si cel care, stand pe un munte de bani, putea intoarce roata istoriei economice a Romaniei directionand miliardele de euro catre investitii sau, (vorba mare in Romania!) spre o strategie, scrie Cristian Grosu peContributors.ro.
„Mapa de presedinte”. Victor Ponta, premierul care vrea sa ajunga cel mai tanar presedinte. Are 42 de ani. A fost unul dintre cei mai tineri politicieni care au intrat in Parlamentul Romaniei si cel mai tanar prim-ministru din Europa. Acum isi incearca norocul la Cotroceni, unde, daca va ajunge, va fi cel mai tanar presedinte. Putem spune ca face parte dintr-o familie de politicieni, fiind casatorit din august 2007 cu Daciana Sarbu, acum europarlamentar. Socrul sau, Ilie Sarbu, este senator PSD. Procurorul Victor Ponta a intrat in politica in 2001. Premierul de atunci, Adrian Nastase, l-a numit sef al Corpului de Control al Guvernului. Dupa doi ani ajunge presedinte al TSD, functie pe care o ocupa pana in 2006, anuntaEVZ.
Cristian Preda, la un pas de excluderea din PMP dupa ce i-a cerut demisia Elenei Udrea. Conducerea PMP s-a reunit a doua zi dupa primul tur al alegerilor prezidentiale pentru a discuta excluderea din partid a europarlamentarului PMP Cristian Preda, dupa ce acesta i-a cerut Elenei Udrea sa demisioneze din fruntea PMP, ca urmare a scorului slab obtinut la alegerile de ieri. „Pe domnul Cristian Preda nu l-am bagat in seama in ultimul timp si am cerut colegilor, in toata aceasta perioada in care de multe ori s-a dorit sa fie dat afara, le-am cerut sa astepte sa terminam campania, ca nu avea rost sa-i dam satisfactia de a vorbi despre dansul. Eu cred ca in politica este foarte important caracterul ca si in viata, de aceea despre oameni precum domnul Cristian Preda n-am ce sa spun”, a raspuns Elena Udrea. Consiliul Executiv National al PMP a votat, luni seara, excluderea din PMP a lui Cristian Preda, a anuntat secretarul general al PMP, Cristian Petrescu, informeazaAdevarul.