Sari direct la conținut

Politic show: Dragnea: Cred ca Mircea Geoana nu e normal la cap; Ministrul Ialomitianu nu mai vrea sa semneze plata stimulentelor; Profesorii si functionarii, loviti la buget si in 2011

HotNews.ro
politic show, Foto: Colaj foto
politic show, Foto: Colaj foto

Valeriu Tabara: „Pierderile din agricultura provocate de evaziune sunt enorme”. Pierderile din agricultura provocate de evaziunea fiscala sunt enorme, numai in sectorul de legume fructe suma ridicandu-se la 250 milioane euro, a declarat la Sibiu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. „Pot sa va spun ca pierderile prin evaziune sunt inca enorme. Pe legume si fructe am o situatie, undeva la 250 de milioane de euro anual. Pentru celelalte sectoare – vegetal si cresterea animalelor – nu am cifre la acest moment, dar, avand in vedere ca cel putin productia de grau este tripla decat cea de fructe si legume, pierderile in acest sector sunt mult mai mari”, a declarat Valeriu Tabara corespondentului Mediafax. La sfarsitul lunii septembrie, ministrul Agriculturii aprecia evaziunea din agricultura din aceasta vara la un miliard de euro. Reprezentantii Consiliului Fiscal, autoritatea infiintata in urma cu cateva luni, cu rolul de a sprijini Guvernul, printre altele, in elaborarea politicilor fiscal-bugetare, au atras atentia, in urma cu o luna si jumatate, asupra evaziunii „promovate de lege” din agricultura. Acestia aratau ca desi taxele pe terenurile agricole sunt mici, nici acestea nu sunt colectate, in timp ce proprietarii acestor terenuri primesc insa subventii de la Uniunea Europeana si de la buget. La randul sau, Valeriu Tabara spunea, cu putin inainte de a fi numit ministru al Agriculturii, ca „avem o evaziune cum nici in tarile din Africa nu exista”. Acesta considera ca evaziunea fiscala se manifesta mai ales in domeniul „valorificarii produselor primare” si a neplatii TVA pentru produsele din import, o solutie pentru aceasta problema fiind implicarea mai mare a directiilor agricole, care au un „sector de inspectie”, informeaza Gandul.

Constantinescu si Oprisan vor cere vot in CExN pentru blocarea administratiei. Liderii organizatiilor PSD din Constanta si Vrancea, Nicusor Constantinescu si Marian Oprisan, vor cere, vineri seara, in Comitetul Executiv National, un vot al presedintilor de filiale pentru blocarea administratiei. Surse din PSD au declarat ca Oprisan si Constantinescu vor solicita un vot din partea Comitetului Executiv National, pentru ca toti alesii locali ai PSD sa blocheze autoritatile administrative pe care le conduc. Cei doi vor solicita aprobarea CExN pentru ca cei 16 presedinti de consilii judetene si cei peste 1300 de primari PSD sa faca, incepand de luni, greva administrativa. Nicusor Constantinescu participa la CExN inlocuindu-l pe presedintele PSD Constanta, Radu Mazare. El este presedintele CJ Constanta. Constantinescu a afirmat, la Liga alesilor PSD, care s-a desfasurat inaintea CEX, ca va intra in greva, incepand de luni, impreuna cu primarii PSD din Constanta, relateaza Romania libera.

Seful ANAF, acuzat de blat cu evazionistii. Sorin Blejnar ar fi cerut, in 2009, sanctionarea a doi inspectori vamali in aceeasi zi in care acestia finalizasera un control la Petrom. Acuzatia a fost formulata de conducerea sindicatului Pro Lex, care i-a aparat in instanta pe cei doi inspectori dupa demiterea lor din functie. In toiul scandalului privind stimulentele pe care ar trebui sa le primeasca pe criterii de merit angajatii Ministerului Finantelor, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, este acuzat ca a chemat la raport doi inspectori vamali care constatasera, in urma unui control, ca SC Petrom SA a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 5,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presa al sindicatului Pro Lex, incidentul s-a petrecut in dupa-amiaza de 20 martie 2009, chiar in biroul sefului ANAF. Emilian Ciuca si Virgil Marin, cei doi inspectori ai Directiei Municipiului Bucuresti pentru Accize si Operatiuni Vamale, tocmai finalizasera un raport din care reiesea ca Petrom nu platise accize si TVA in valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro pentru circa 2.000 de tone de benzina fara plumb care trecusera prin antrepozitul fiscal al Rafinariei Brazi, potrivit Adevarul.

Ministrul Ialomitianu nu mai vrea sa semneze plata stimulentelor. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, nu vrea sa semneze pentru plata stimulentelor angajatilor din finante, sustin sindicatele. El i-a invitat pe liderii de sindicat din nou la negocieri sambata de dimineata pentru a ajunge la o intelegere. Presedintele Sed Lex, Vasile Marica, spune ca in acest moment negocierile la minister sunt blocate si ameninta cu greva generala chiar de luni. „Noi continuam negocierile, ne pastram ceea ce am promis, acordarea pe criterii de competenta. Nu este finalizata inca variata de acordare. Sindicatele au dorit sa acordam aceste stimulente pe criterii sociale. Lucrul acesta nu este posibil. Am spus de la bun inceput ca acordarea trebuie sa fie pe criterii de competenta. Maine (n.r. sambata) dimineata ii asteptam din nou la negocieri pe liderii de sindicat sa finalizam varianta care sa fie aplicata cat mai repede”, a spus Gheorghe Ialomitianu la finalul negocierilor de vineri seara. El a subliniat importanta acordarii acestor stimulente pe criterii de performanta si nu sociale. „Nu putem sa dam stimulente judetelor care nu au realizat planul de incasari. Romania imprumuta foarte multi bani iar la noi in tara sunt judete care nu si-au realizat planul de incasari. Si nu este normal ca acei oameni sa primeasca stimuelnte. Este foarte clar. Cine a muncit in finante va fi rasplatit. Lucrul acesta vreau sa fie aplicat in finante”, a explicat ministrul, citat de Romania libera.

Profesorii si functionarii, loviti la buget si in 2011. Guvernul face deja calcule pe baza carora profesorii din invatamantul preuniversitar vor avea salarii mai mici la anul. Prima forma a bugetului de stat pe 2011, dezbatuta in sedinta Guvernului de miercuri, prevede scaderi de salarii la angajatii statului si reduceri la ajutoarele sociale. Daca bugetul public pe 2011 va fi adoptat in forma (incipienta) in care se afla acum, fondurile de salarii vor scadea cu 2,6 miliarde de lei pentru dascalii din invatamantul preuniversitar si cu 2,7 miliarde de lei pentru functionarii din primariile comunelor, oraselor si municipiilor, relateaza Adevarul.

Dragnea: Cred ca Mircea Geoana nu e normal la cap. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a spus ca nu a citit scrisoarea lui Mircea Geoana catre liderii partidului, dar considera ca „cineva normal la cap” nu poate spune ca in PSD cineva are botnita, ci toata lumea vorbeste liber si se poate constata ca mesajul partidului a devenit mai coerent. „Nu am citit scrisoarea asta, incerc sa ma abtin sa o comentez. Nu cred ca cineva normal la cap poate sa spuna acum in PSD ca cineva are botnita. Eu stiu ca toata lumea vorbeste liber si a inceput sa vorbeaca mai bine. Ce pot sa constat e ca in ultima perioada PSD a devenit mai coerent. Faptul ca vorbesti mai coerent este bine pentru partid, pentru ca cetatenii reusesc sa te perceapa”, a spus Dragnea. El a criticat indirect perioada in care Mircea Geoana era presedintele PSD, sustinand ca acum partidul este mai coerent, fata de perioada cand „dimineata spui ceva, la pranz altceva si seara ai uitat ce ai spus dimineata si la pranz.” „Prefer varianta in care partidul e coerent si consecvent in decizile pe care le ia”, a continuat pesedistul. Intrebat daca se poate considera ca Geoana se afla iar in afara deciziei BPN, in urma hotararii ca fostul lider sa nu mai comenteze despre PSD. „Nu ma ocup de situatia locativa a nimanui, nici macar a domnului Geoana, ca sa stiu unde se situeaza la o anumita ora, sau data. Nu stiu si, sincer sa fiu, nu ma intereseaza”, a raspuns Dragnea, citat de Romania libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro