Sari direct la conținut

Politic show: Dragnea, despre noul ministru de Interne: Exista temeri in ceea ce priveste impartialitatea lui; Indemnizatia mamelor, inca o acuzatie gratuita adusa de Dragnea lui Ciolos; Alegerile parlamentare. PMP doreste eliminarea CNP-ului din listele de semnaturi

HotNews.ro
politic show, Foto: Colaj foto
politic show, Foto: Colaj foto

Dragnea, despre noul ministru de Interne: Exista temeri in ceea ce priveste impartialitatea lui.Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti dupa amiaza ca premierul Dacian Ciolos l-a sunat cu putin timp inainte de a anunta cine este noul ministru de Interne, pentru ca „i s-a parut normal sa nu afle din presa”. Despre inlocuitorul lui Petre Toba social-democratul spune, insa, ca exista unele indoieli privind impartialitatea sa, pentru ca sunt „vorbe prin piata” cum ca ar fi un apropiat al liberalilor, insa, cu toate acestea, nu vrea sa desemneze un consilier din partea partidului pentru ca nu isi doreste sa trimita paznici la minister. „Am fost sunat azi dimineata, la 10 fara un sfert, de primul ministru Ciolos care mi-a spus ca la ora 10 urmeaza sa faca nominalizarea si a considerat normal sa nu aflu intai din presa. I-am spus ca exista suspiciuni, nu neaparat din partea mea, dar vorbe in piata ca e foarte apropiat de liberali. I-am spus si ca, din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este ca acest ministru sa arate ca este independent de politica, pentru ca toata lumea se gandeste la ministerul de Interne ca la cel care impreuna cu AEP va asigura organizarea alegerilor. (…) Exista temeri intemeiate sau nu, din partea multora, in ceea ce priveste impartialitatea acestui domn ministru”, a spus liderul PSD, citat deGandul.

Indemnizatia mamelor, inca o acuzatie gratuita adusa de Dragnea lui Ciolos.Liderul PSD Liviu Dragnea trambiteaza ca Guvernul condus de Dacian Ciolos va scadea indemnizatiile pentru cresterea copilului, desi membrii Executivului au precizat clar ca nu vor taia aceste drepturi, ci doar au atras atentia asupra unui dezechilibru generat de alesii neamului. Dupa ce Ministerul Muncii a aratat ca exista un dezechilibru in distribuirea sumelor alocate pentru cresterea copilului, intrucat exista indemnizatii ce depasesc 35.000 de euro pe luna, liderul PSD Liviu Dragnea acuza Guvernul Ciolos ca va taia aceste drepturi, desi reprezentantii Executivului au aratat ca nu vor modifica legislatia, lasand aceasta posibilitate Parlamentului, cel care a initiat masura. Ministerul Muncii a aratat luni ca, dupa ce Parlamentul a decis eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei pentru indemnizatia de crestere a copilului (ICC), s-a ajuns la situatia aberanta ca 0,17% din beneficiarii acestor drepturi sa incaseze o treime din bugetul alocat. Ministerul a mai aratat ca exista indemnizatii lunare de ordinul zecilor de mii de euro si ca „se inregistreaza deja un dezechilibru in distribuirea echitabila a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar aceasta situatie trebuie dezbatuta public in urmatoarea perioada”, informeazaAdevarul.

Alegerile parlamentare. PMP doreste eliminarea CNP-ului din listele de semnaturi.Presedintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, i-a solicitat, luni, premierului Dacian Ciolos sa modifice legislatia electorala, astfel incat Codurile Numerice Personale (CNP) ale alegatorilor sa fie eliminate din datele necesare pentru listele de sustinere a candidatilor la alegerile parlamentare, potrivit Mediafax. „Un prim obstacol il avem in momentul de fata prin ceea ce inseamna modificari necesare imediat in legislatia electorala. Legea 208 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor are o eroare materiala, anume faptul ca in art. 54, alin 5 se precizeaza ca lista sustinatorilor (…) care, in actuala lege indica faptul ca sustinatorul trebuie sa-si treaca si CNP. In lege se specifica, iar mai apoi, in anexa la Lege, se prezinta un tabel care nu mai are acest cod numeric personal”, a declarat Valeriu Steriu. Potrivit acestuia, prevederea incalca Legea cu privire la protectia datelor cu caracter personal. „Adresam o scrisoare primului ministru pentru a adopta o ordonanta de urgenta pentru a modifica acest lucru. CNP nu trebuie sa apara in listele de sustinatori. Trebuie respectate dispozitiile Legii 677/2001”, a precizat Valeriu Steriu, citat deRomania Libera.

PNL cere PSD sa nu mai faca presiuni asupra Avocatului Poporului cu privire la legea alegerilor parlamentare.Partidul National Liberal cere PSD sa inceteze presiunile asupra Avocatului Poporului pentru a-l determina sa atace la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) legea privind alegerile parlamentare in sensul de a fi eliminate interdictiile de a candida aplicate politicienilor condamnati, se arata in comunicatul de presa al PNL. „PSD nu se dezice catusi de putin de comportamentul toxic pe care il are de ani de zile si care l-a dus, de fiecare data, la pierderea alegerilor. A permite unui cetatean condamnat, caruia i-a fost interzis prin sentinta judecatoreasca dreptul de a fi ales, sa candideze totusi la o functie publica, inseamna a nega efectiv ideea de justitie si stat de drept. Recenta scrisoare a Avocatului Poporului in cazul Legii privind alegerile parlamentare ascunde, de fapt, petitiile anonime ale PSD initiate de persoane apropiate partidului, dar fara notorietate. PSD pune presiune pe Avocatul Poporului in scopul atacarii la Curtea Constitutionala a legii, chiar daca in mod rational nu exista vreun motiv pentru acest lucru, scrie EVZ.

Legea prin care Iohannis este eliminat din procedura de numire a sefilor ICCJ, DNA, DIICOT, in dezbaterea senatorilor juristi.Comisia Juridica va dezbate, astazi, propunerea legislativa initiata de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, prin care este eliminat presedintele Romaniei din procedura de numire a conducerii Curtii Supreme si a procurorilor-sefi. Proiectul de modificare a Statutului judecatorilor si procurorilor potrivit caruia se modifica procedurile de numire a procurorilor sefi si a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, initiat de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, a fost adoptat tacit de catre plenul Camerei Deputatilor. Tariceanu sustine in expunerea de motive ca a depus acest proiect de lege pentru „a scoate actul de justitie de sub influenta prea mare a factorului politic”. In momentul de fata, legea privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai ICCJ sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM. In initiativa legislativa Tariceanu vrea ca sefii ICCJ sunt numiti doar de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. „Inalta Curte de Casatie si Justitie isi numeste, dintre judecatorii care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani, presedintele, vicepresedintele, presedintii de sectii”, prevede proiectul liderului ALDE, potrivitAdevarul.

Parlamentarii si-ar putea pierde mandatele si in cazul unei condamnari cu suspendare..Initiativa legislativa a senatorului liberal Nicole Vlad Popa prin care senatorii isi pierd mandatul in cazul unei condamnari cu executare sau cu suspendare a fost trimisa luni de Biroul Permanent al acestui for Comisiei de regulament. Initiativa legislativa a senatorului liberal Nicole Vlad Popa prin care senatorii isi pierd mandatul in cazul unei condamnari cu executare sau cu suspendare a fost trimisa luni de Biroul Permanent al acestui for Comisiei de regulament. „Am luat act, am inaintat Comisiei de regulament propunerea, eu spun ca intr-o saptamana avem raportul. De altfel, supunem aprobarii modificarea regulamentului, mai avem o chestiune legata de o hotarare a Curtii Constitutionale care a considerat ca doua articole din regulament sunt neconstitutionale. Cu aceasta ocazie le modificam”, a precizat vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru dupa sedinta Biroului Permanent. Senatorul Nicolae Vlad Popa a initiat un proiect de lege prin care calitatea de senator inceteaza ca urmare atat a unei condamnari cu executare, cat si a uneia cu suspendare, anuntaGandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro