Sari direct la conținut

Politic Show: Geoana: Adrian Severin, europarlamentar PSD: "Un razboi in Europa? Nu este exclus"; As fi putut cere presedintia tarii prin presiunea strazii; Basescu a chemat FMI la Cotroceni: "Am gasit alte solutii privind deficitul Romaniei"

HotNews.ro
politic show, Foto: Colaj foto
politic show, Foto: Colaj foto

Basescu a chemat FMI la Cotroceni: „Am gasit alte solutii privind deficitul Romaniei”. Negocierile cu FMI au intrat in impas din cauza OUG 50 privind creditele populatiei prin neaplicarea prevederilor la creditele in derulare. Atat guvernul cat si partidele din coalitie au o pozitie inflexibila fata de modificarea ordonantei creditelor, iar autoritatile considera ca este anormal ca FMI sa vina in tara noastra si sa sustina pozitia bancilor. Divergente au aparut si din cauza unor masuri de stimulare a economiei, care au fost propuse de PDL pentru anul viitor, dar care nu sunt acceptate de catre reprezentantii FMI. Vizita delegatiei FMI in Romania ar trebui sa se incheie la 1 noiembrie, dar aceste divergente pot duce la prelungirea vizitei, daca nu se va ajunge astazi la o concluzie, relateaza Adevarul.

Dan Andronic: „PDL nu va avea soarta taranistilor. Emil Boc e undeva pe la 7-8”. Dan Andronic vorbeste intr-un interviu acordat EVZ despre prezentul si viitorul PDL, despre strategia „radicala” a opozitiei si despre banii care au cumparat constiinte in presa. Consultantul politic ii da si o nota premierului Emil Boc, ale carui probleme de imagine le pune pe seama crizei economice. Andronic nu evita nici posteritatea lui Traian Basescu, precizand ca o eventuala candidatura a Elenei Udrea la prezidentialele din 2014 ar fi inoportuna. „Problema de imagine a PDL e generata de o problema reala. Nu e o problema de imagine generata de greseli de strategie. Si Obama are probleme mari de imagine, nici Sarkozy nu se simte foarte bine. E o intreaga lume civilizata zguduita de o criza acuta”, a declarat Andronic, citat de evz.ro.

Adrian Severin, europarlamentar PSD: „Un razboi in Europa? Nu este exclus”. Europarlamentarul Adrian Severin comenteaza ultimele evolutii de pe scena europeana, de dupa reuniunea de la Deauville si vorbeste despre efectele sociale ale esecului motiunii de cenzura. In cadrul summitului incheiat joi noapte, liderii europeni au ajuns la un acord pentru consolidarea zonei euro, prin crearea unui mecanism de sustinere a tarilor in dificultate. Acest mecanism se va afla in Tratatul comunitar. Ideea a apartinut initial Germaniei si apoi Frantei, care doresc evitarea unor viitoare probleme de lichiditate in UE, cum a fost cazul in timpul crizei Greciei. Toate acestea au venit dupa ce, la Deauville, liderii francez, german si rus au discutat despre viitoarea arhitectura de securitate a Europei. In acest timp, la Bucuresti, motiunea de cenzura a Opozitiei era respinsa. Am discutat despre toate acestea cu europarlamentarul Adrian Severin, membru al Partidului Socialistilor Europeni, scrie Adevarul.

Geoana: As fi putut cere presedintia tarii prin presiunea strazii. Fostul candidat la presedintie al PSD spune ca nu a avut suficiente dovezi ca alegerile din toamna anului trecut au fost fraudate pentru a apela la iesiri in strada pentru a revendica pentru sine victoria. Din punct de vedere al reactiei dupa alegeri, am avut doua optiuni. O optiune institutionala, aceea de a contesta rezultatul la Curtea Constitutionala, cu probele pe care le aveam la dispozitie, si de a incerca sa ne facem dreptate in interiorul sistemului nostru judiciar si constitutional. A existat insa si o alta propunere pe care am avut-o in atentie – aceea de a apela la membrii, simpatizantii si votantii nostri, si aici e vorba de cele cinci milioane de oameni care m-au votat. Nu era vorba doar de electoratul PSD sau de partidul nostru. Optiunea era de a incerca sa revendicam o victorie care ne-a fost furata, inclusiv prin presiunea strazii. Aceasta optiune a existat pe masa deciziei mele. Nu am dat curs pentru ca am considerat ca avem suficient de multe probe ca sa demonstram cat s-a furat. Din pacate, Curtea nu a retinut niciuna dintre observatiile noastre, venind in plus cu o chestiune pe care noi am solicitat-o, aceea de a se renumara voturile nule si acest lucru nu a fost semnificativ. Am crezut ca nu este bine sa ajungem la o zona care sa duca la instabilitate politica, pentru ca m-am gandit ca intotdeauna exista interese mai mari decat interesul meu personal. Asa cum spun azi ca aceia care sunt activi in politica ar trebui sa coboare in strada si nu sa astepte un vot in Parlament fara sa existe anumit tip de mobilizare”, afirma Mircea Geoana, citat de Romania libera.

Au disparut banii DNA din fondul de spaga! Aproape jumatate din suma folosita de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru prinderea in flagrant a judecatorilor spagari din Dolj – 21.000 de euro marcati cu cuvantul „mita” – este de negasit. Anchetatorii au folosit la flagrant suma de 45.000 de euro, din fondul special pus la dispozitia procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, dar au mai gasit doar 24.000 de euro. Judecatorii doljeni Laurentiu Anghel si Bogdan Diaconescu, arestati pentru luare de mita, cerusera zeci de mii de euro pentru eliberarea a trei detinuti, iar DNA a pus la dispozitia denuntatorului suma de 45.000 de euro. Pentru recuperarea banilor din fondul special, procurorii anticoruptie au pus sechestru pe 16.000 de euro gasiti intr-un apartament de pe strada Nicolae Iorga din Craiova, locul unde judecatorul de la Tribunalul Dolj Laurentiu Anghel se intalnea cu amanta sa. DNA a mai pus sechestru si pe doua masini de lux – un BMW X5, proprietatea judecatorului Bogdan Diaconescu, fost sef al Sectiei Penale de la Tribunalul Dolj, si un Volkswagen Passat, proprietatea avocatului Ion Militaru, precizeaza Adevarul.

In editorialul „Rasul fricii” Cristian Tudor Popescu scrie: ” La filmul lui Andrei Ujica am vazut un suflet tare care a stapanit un popor slab. Subsemnatul n-am ras decat o data, la vederea titlului unui faimos film porno prins in cadru in secventa convoiului oficial Ceausescu – regina Elisabeth strabatand Londra. Ba am trait si o revelatie. Am auzit, am citit, m-am referit eu insumi de nu stiu cate ori la vizitele in China si Coreea de Nord din 1971, in urma carora Ceausescu a trecut la restalinizarea Romaniei, dar nu vazusem niciodata imagini din aceasta vizita. Imaginea cinematografica – ce miracol! Cum trebuie sa se fi simtit Ceausescu atunci, daca pe mine, acum, in 2010, m-a luat ameteala! Beijing – un ocean, literalmente un ocean de oameni, marginit doar de orizont, costumati pe armate – de pionieri, de muncitori, de ostasi, sportivi, agricultori – toti zambind cu gura pana la ceafa, miscandu-se ritmat si strigand din bojoci: „Cea-u-ses-cu! Cea-u-ses-cu!”. Phenian”. Integral in Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro