Politic Show: Inca o povara bugetara. PNL vrea infiintarea unei noi institutii inutile; PSD si-a pregatit terenul pentru a castiga alegerile; Ce porecle au politicienii romani: Zeus, Bunicuta, Varanul
ALDE, proiect de motiune dupa declaratiile Ralucai Pruna: „Drepturile si libertatile individuale nu sunt un lux”. ALDE a redactat un proiect de motiune simpla pe Justitie, intitulata „Drepturile si libertatile individuale nu sunt un lux”, considerand ca atitudinea ministrului de resort nu poate sa ramana nesanctionata, a anuntat luni copresedintele partidului Calin Popescu-Tariceanu. „Ieri am analizat proiectul de text de motiune, astazi se va definitiva. Lucreaza la el in principal trei colegi: Steluta Cataniciu, deputat, senatorul Daniel Barbu si senatorul Varujan Vosganian. Proiectul este practic redactat 100%, urmeaza mici corecturi sau adaugiri si sigur ca il vom supune celorlalti colegi parlamentari pentru ca el sa fie depus si sa generam aceasta dezbatere pe un subiect care mie mi se pare ca este extrem de actual”, a declarat Tariceanu, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres. In opinia sa, atitudinea ministrului Justitiei nu poate sa ramana nesanctionata, scrieEVZ.
Inca o povara bugetara. PNL vrea infiintarea unei noi institutii inutile. Zeci de parlamentari PNL, in frunte cu liderii Alina Gorghiu si Vasile Blaga, au initiat un proiect de lege care prevede infiintarea Consiliului National pentru Competitivitate, o institutie autonoma, numita de Parlament, care nu face altceva decat sa dubleze activitatea altor institutii. Consiliul National pentru Competitivitate este denumirea institutiei pe care liberalii vor sa o infiinteze. Consiliul este definit ca „organ consultativ de specialialitate al Parlamentului si al Guvernului”. Potrivit proiectului de lege, Consiliul National pentru Competitivitate trebuie sa fie consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative initiate de catre Guvern sau a propunerilor legislative inaintate spre dezbatere de deputati si senatori, precum si a politicilor publice, cu impact asupra competitivitatii nationale.Consiliul National pentru Competitivitate are obligatia de a analiza proiectele de acte normative primite si de a transmite un aviz in maximum 10 zile lucratoare de la solicitare in cazul proiectelor cu procedura obisnuita si doua zile lucratoare in cazul proiectelor cu procedura de urgenta, anuntaAdevarul.
PSD si-a pregatit terenul pentru a castiga alegerile. PSD pare sa fie singurul partid romanesc care a inteles ca alegerile se castiga din timp, nu in ziua votului. Inca de anul trecut, social-democratii au avut grija sa voteze in Parlament o legislatie electorala care sa le maximizeze sansele. Prevederea potrivit careia primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin avantajeaza clar PSD. Social-democratii au 1.600 de primari, insa doar unii dintre ei alesi sub sigla PSD. Multi au fost alesi in 2012 sub sigla USL, pe valul de popularitate al fostei aliante; altii au fost racolati de la alte partide pe baza ordonantei traseistilor. Nu conteaza cum au venit la PSD, conteaza ca reprezinta acest partid si la alegeri intr-un singur tur sunt favoriti, avand notorietate. Sa luam doar cazul Bucurestiului la Primaria Capitalei si la cinci sectoare, edilii in functie porneau ca favoriti, doar ca unii dintre ei (Oprescu, Chiliman, Piedone, Vanghelie) au fost trasi pe tusa de procurori. Acum un an de zile, liberalii erau relativ discreti in privinta acestui subiect, votand impotriva articolului cu un tur, dar votand pentru proiectul de lege in ansamblu. PNL trebuia sa conteste proiectul la CCR anul trecut, iar presedintele Klaus Iohannis trebuia in 2015 sa amane promulgarea legii, ceea ce ar fi pus in pericol intrarea acesteia in vigoare (legislatia electorala nu poate fi modificata cu mai putin de un an inainte de alegeri). Acum, PNL recurge la o manevra complicata, contestand legea in contencios administrativ, in speranta ca se va ajunge la Curtea Constitutionala, informeazaRomania Libera.
OUG privind interceptarile, la Senat. Cand se va discuta. Comisiile juridica si de constitutionalitate vor avea termen pana pe 13 aprilie sa intocmeasca raportul la OUG privind interceptarile, a anuntat vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru, dupa sedinta Biroului permanent. „Biroul permanent a stabilit termen de aviz 6 aprilie pentru Comisiile pentru aparare, munca si drepturile omului si 13 aprilie termen pentru cele doua comisii raportoare – Comisiile juridica si de constitutionalitate, libertati civile. Din acest punct de vedere am facut si o analiza foarte serioasa a termenelor, pentru ca este o OUG si suntem obligati ca in termen de 30 de zile sa prezentam totusi in plen un raport. Termenul de adoptare tacita este 4 mai. Sunt convins ca la inceputul lunii viitoare vom avea finalizat acest raport”, a spus Ioan Chelaru, citat de Agerpres. Potrivit OUG, procurorii si organele de cercetare penala vor fi singurii in masura sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica dispuse in dosarele de cercetare penala, utilizand in mod nemijlocit si independent infrastructura Serviciului Roman de Informatii, scrieEVZ.
Ce porecle au politicienii romani: Zeus, Bunicuta, Varanul. Fostii sefi de stat sau de Guvern nu au fost cunoscuti de electorat doar pentru numele oficial, ci si pentru poreclele pe care acestia le-au primit, de cele mai multe ori din partea adversarilor poltici. Basescu a primit numeroase porecle, acestea fiind generate fie de meseria de baza a fostului presedinte, fie de modul in care acesta se impune. „Marinaru'”, „Matrozul” si „Zeus”. Fostul lider de la Palatul Cotroceni nu a fost ferit nici el de invective venite din partea lui Corneliu Vadim Tudor cel care alegea porecle legate de una din problemele pe care le avea Basescu la muschiul unuia din ochii sai. Actualul presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a ales cu poreclele „Razgandeanu” sau „Moliceanu” de pe vremea confruntarilor cu Traian Basescu. Insa, aceste porecle erau preferate si de Victor Ponta in 2006, in perioada in care era secretar al camerei Deputatilor si se razboia verbal cu liberalii si cei din PDL. „Domnul Slabiceanu, Moliceanu… cum ii mai spuneti… Razgandeanu! Un fost prim-ministru a venit in fata Parlamentului si v-a zis sa-i numarati ouale. Nu o sa traim acest moment cu Tariceanu. Nu o sa vina, pentru ca nu avem ce sa-i numaram, din pacate…”, declara Ponta la 28 iunie 2006 in fata colegilor din plen, anuntaAdevarul.