Sari direct la conținut

Politic show: Mecanicul lui Tariceanu, reinscaunat sef peste Apele Romane. A condus doua zile si Institutul de Hidrologie; Directorul Oficiului de Cadastru Dolj, zburat din functie; Macron ne aduce o noua Europa. Ne integram sau doar…aderam?

HotNews.ro
Politic show, Foto: Colaj foto
Politic show, Foto: Colaj foto

Mecanicul lui Tariceanu, reinscaunat sef peste Apele Romane. A condus doua zile si Institutul de Hidrologie. Patronul unui service auto din Bucuresti, unde isi repara masinile actualul sef al Senatului, fusese demis anul trecut de catre ministrul tehnocrat al Mediului. Victor Sandu a fost numit initial la conducerea Adminis-tratiei Nationale Apele Romane (ANAR) in 2015, de catre ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, si Calin Popescu Tariceanu. Un an mai tarziu, in martie, patronul de service auto a fost demis de catre Guvernul Ciolos. Numai ca, in mai 2017, Victor Sandu a revenit la conducerea ANAR. Proprietarul service-ului auto TMD Lasting Service Auto din Bucuresti, cunoscut si sub numele de „mecanicul-sef” al lui Tariceanu, a fost apoi numit, la inceputul lunii iunie, la conducerea unei institutii de importanta vitala, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, dar numai pentru doua zile, dupa care a revenit sef la Administratia Nationala a Apelor. Victor Sandu si-a capatat renumele pentru ca fostul premier al Romaniei si actual presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, isi repara masinile si motocicletele din flotila personala la atelierul sau, potrivit Romania Libera.

Directorul Oficiului de Cadastru Dolj, zburat din functie. Situatie tensionata la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj, in contextul scandalurilor „Emilio”, „Boeru” si „Cartierul chinezesc”. La mijlocul saptamanii trecute, directorul Mihai Cilibiu (foto) a fost schimbat din functie in mare taina, in locul sau fiind numit inginerul-sef Ionut Popescu. Cilibiu a intrat subit in concediu si nu a dorit sa comenteze decizia sefilor sai de la Bucuresti. Nici Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) nu a raspuns pana acum clarificarilor cerute de GdS. In ultimele luni, functionarii de la Oficiul de Cadastru Dolj au fost mai mereu in centrul atentiei publice. Numele unora dintre ei apare in dosarul „Emilio”, aflat acum in lucru la DNA. In acest caz, procurorii anticoruptie investigheaza modul in care a fost intabulat si vandut un bloc construit in Centrul Vechi (strada Romain Rolland nr.1) de afaceristul Vincenzo Ioele (Emilio), desi italianul nu era proprietarul terenului de sub bloc. Ca efect al complicatiilor juridice, unul dintre registratorii OCPI a radiat mai multor proprietari de apartamente din acest bloc dreptul de folosinta asupra terenului de sub imobil, noteaza Gazeta de Sud.

Macron ne aduce o noua Europa. Ne integram sau doar…aderam? Parisul a avut grija sa ne transmita din timp ca tanarul si ambitiosul presedinte francez are o tinta precisa in turneul sau din acesta saptamana prin Est, care va include si Bucurestiul pentru cateva ore: modificarea directivei europene privind angajatii detasati. Subiectul nu e nou, a revenit si la ultimele alegeri prezidentiale din Franta si, de fapt, apare ori de cate ori economia merge prost, cand devine apasatoare concurenta pe locuri de munca – angajatii din Vest ii acuza pe cei din Est ca, prin salariile lor low-cost fac dumping social (pardon pentru englezisme, dar si francezii le folosesc) Ca sa folosim, totusi, o vorba frantuzeasca, vorbim aici de un sarpe de mare (serpent de mer), adica de un subiect care, din cand in cand, revine in discutii si tine capul de afis al agendei publice: aemenea unui monstru marin mitic, mai scoate capul la suprafata pentru a reaminti sunt si eu pe aici, n-ati uitat de mine, nu? Presedintele francez n-are cum sa uite tocmai de problema locurilor de munca. Confruntat cu o neasteptat de rapida scadere a popularitatii, mai ales cand se pregateste sa declanseze necesare reforme sociale la el acasa, Emmanuel Macron are nevoie sa se intoarca la Paris cu o victorie, scrie Contributors.

Donald Trump nu are o strategie noua pentru Afganistan. Razboiul din Afganistan a devenit cel mai de durata din istoria SUA. Noul sef de stat american vrea sa-l continue. Nu se stie pentru cata vreme si cu ce obiectiv, a constatat Sandra Petersmann dupa discursul lui Trump. Nou este doar tonul folosit de Trump: „Am terminat-o cu construitul de noi natiuni. Ne rezumam la omorat teroristi.” Astfel se distanteaza el de mascarada verbala a numerosi politicieni occidentali. Si predecesorii sai, presedintii Obama si George W. Bush, au prezentat mereu operatiunile din Afganistan drept export de democratie si protejarea drepturilor omului – chiar daca ambii au pus accent pe aspectul militar, in locul unei strategii politice functionale. Exact asta face si Trump acum. Continuitate in locul unei noi strategii. Trump a insistat ca este total in interesul Americii sa continue implicarea in Afganistan. El ar fi mostenit acolo „probleme mari si complicate”, dar el ar fi genul de om care „rezolva problemele”. „Iar la final vom invinge”, a adaugat seful de la Casa Alba, noteaza Deutsche Welle.

Cei mai cunoscuti fugari din calea Justitiei. Cazul lui Puiu Popoviciu sau cel al lui Sebastian Ghita sunt doar doua dintr-un lung sir de disparitii subite ale unor smecheri care au fentat arestul sau inchisoarea. Multi au fost readusi acasa si au mers dupa gratii. Tot multi sunt liberi si acum. Incompetenta, complicitate sau o legislatie incompleta? Cum reusesc unii sa plece linistiti din tara cu putin timp de a se emite mandate de arestare pe numele lor sau inainte de condamnarea finala? Dar cum reusesc chiar si atunci cand au interdictia de a pleca din Romania, deci sunt dati in consemn la frontiera? Dinel, omul condamnat sub alta identitate. Cazul lui Dinel Staicu este unul dintre cele mai cunoscute situatii in care Justitia a ramas, pentru o vreme, cu buzele umflate. Pe 16 februarie 2011, procurorii au cerut judecatorilor o interdictie de a parasi tara pentru Dinel Staicu. Era judecat in dosarul prejudicierii Transgaz. Procurorii aveau indicii ca Dinel urma sa-si schimbe numele din Staicu in Nutu, ceea ce s-a si intamplat, informeaza Euractiv.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro