Politic Show: Planurile PMP pentru 2015: opozitie la PSD. Elena Udrea a anuntat ca va sustine motiunea de cenzura a PNL; Cum a crescut Fondul lui Ponta de 10 ori in an electoral; Guvernul din umbra al PNL. Cine se lupta pentru portofolii
Corina Cretu: „In 2015, vom face tot posibilul ca statele membre sa acceseze fonduri regionale”. Comisarul european pentru Dezvoltare Regionala, Corina Cretu, a publicat, pe blogul personal, un text in care vorbeste despre prioritatile mandatului sau pentru 2015. „Ieri, am inceput noul an cu o intalnire a grupului pe care l-am constituit anul trecut, menit sa ajute tarile cu o absorbtie redusa a fondurilor europene: Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Romania, Slovacia, Slovenia si Italia”, arata comisarul european, pe blog. Ea subliniaza ca, la finalul anului trecut, cateva state membre ale Uniunii Europene au fost dezamagite de refuzul Consiliului European de a prelungi termenul-limita pentru perioada de finantare 2007-2013 pana la finalul lui 2015, scrie Adevarul.
Planurile PMP pentru 2015: opozitie la PSD. Elena Udrea a anuntat ca va sustine motiunea de cenzura a PNL. Presedintele PMP, Elena Udrea, a afirmat ca, in 2015, formatiunea pe care o conduce va face opozitie la PSD. In context, ea a spus ca PMP va sustine motiunea de cenzura a PNL, in masura in care in document se vor regasi si punctele de vedere ale partidului legate de „proasta” guvernare a PSD. „In masura in care vom regasi acolo (n.red. – motiune de cenzura) reprezentate si punctele noastre de vedere legate de proasta guvernare a PSD-ului”, a afirmat Elena Udrea la RFI. Cu toate acestea, ea a adaugat ca cel mai probabil, daca guvernul Ponta cade, vom asista la un nou guvern USL. „Mai degraba, in lumina acestei relatii bune pe care o are cu domnul Victor Ponta (n.red. – Klaus Iohannis), cred ca s-ar merge pe solutia data de doamna Gorghiu ieri, adica un Guvern ceva si cu PNL, si cu PSD, un fel de Guvern USL”, a spus Udrea, anunta EVZ.
Cum a crescut Fondul lui Ponta de 10 ori in an electoral. Indelung criticat de Consiliul Fiscal si de Curtea de Conturi pentru ca da posibilitatea alocarilor discretionare, Fondul de Rezerva aflat la dispozitia Guvernului, in realitate aflat la dispozitia prim-ministrului, a fost majorat in 2014 de mai mult de 10 ori pentru a acoperi asteptarile electorale. Astfel, desi aparea in ianuarie in Legea bugetului mai mult ca o suma modica – 168.129.000 de lei -, Fondul de Rezerva a fost suplimentat periodic la rectificari pentru ca la final de an hotararile de Guvern care au impartit banii sa ajunga sa insumeze 1.893.347.000 de lei. Ajustate, fondurile speciale aflate la indemana exclusiva a prim-ministrului, au triplat suma alocata in acelasi mod in anul anterior, unul fara miza electorala, in care, tot sub un Guvern Ponta, s-au „rezervat” doar 557.305.000 de lei in acest scop. Cei mai multi bani – 946 de milioane – s-au indreptat, prin Ministerul Dezvoltarii si apoi prin ordin al ministrului Liviu Dragnea, catre autoritati locale, pentru a acoperi, de la cheltuieli curente la „costuri pentru sezonul rece”, informeaza Gandul.
Guvernul din umbra al PNL. Cine se lupta pentru portofolii. Redactarea documentului pe baza caruia liberalii vor sa preia puterea genereaza implicarea unor lideri care viseaza sa revina in Executiv, daca Parlamentul va aproba motiunea de cenzura. Conducerea PNL trebuie sa ia decizii delicate, pentru ca unii dintre acestia, precum Varujan Vosganian, au probleme de imagine. Actiunea de redactare a programului de guvernare al PNL, care are ca deadline data de 28 februarie, se desfasoara sub coordonarea lui Catalin Predoiu, propus pentru postul de premier. Pe de o parte, o serie de lideri care au lucrat la programul de tara al lui Klaus Iohannis supervizeaza corelarea dintre acest document si cel al Executivului PNL. In aceasta echipa se numara, alaturi de Catalin Predoiu, Adriean Videanu, Varujan Vosganian, Sulfina Barbu, Teodor Atanasiu si Eduard Hellvig, scrie Romania Libera.
Geoana se gandeste la infiintarea unui nou partid de stanga. Senatorul Mircea Geoana a scris pe pagina sa de Facebook ca nu doreste sa produca o ruptura a PSD, dar ca ii va chema alaturi de el pe colegii sai din PSD, intr-un nou proiect politic, daca partidul va ramane prizonierul clicii dictatoriale de la varful sau. „Nu doresc sa provoc o ruptura a partidului pe care l-am condus. Daca insa frica, comoditatea sau complicitatea unora vor face ca PSD sa ramana prizonierul aceleiasi clici corupte si dictatoriale de la varful sau, atunci voi avea datoria de a chema alaturi de mine intr-un nou proiect politic pe toti acei oameni integri care cred intr-o stanga adevarata, moderna si europeana, deschis colegilor din PSD, dar si oamenilor de stanga care se simt nereprezentati de actualul PSD si de clasa politica romaneasca”, a scris Geoana pe contul sau de Facebook. Geoana a mai scris ca va actiona astfel incat sa redea „adevaratilor membri si simpatizanti ai PSD un partid profund democratic, modern si deschis catre societate, eliberat de minciuna, coruptie si impostura”, anunta Adevarul.