Politic Show: "Romania 100" cere Guvernului sa publice mandatul de discutii cu Grupul de la Visegrad, tabara statelor care se razboiesc cu UE; Noile legi ale Justitiei, finalizate saptamana viitoare. Toader: Ramanerea Inspectiei Judiciare la CSM, cel mai putin probabila; Cabinetul Tudose, in scadere de popularitate. O spune chiar sociologul de casa
„Romania 100” cere Guvernului sa publice mandatul de discutii cu Grupul de la Visegrad, tabara statelor care se razboiesc cu UE. Platforma Romania 100, fondata de fostul premier Dacian Ciolos, cere Guvernului sa precizeze intentiile de cooperare cu grupul de la Visegrad, in contextul declaratiilor recente facute de Teodor Melescanu si Calin Popescu Tariceanu privind apropierea Romaniei de Grupul de la Visegrad, inclusiv prin participarea Romaniei la o reuniune a acestui grup de cooperare regionala. „Platforma Romania 100 considera ca daca o colaborare cu statele membre ale acestui grup pe teme precise de interes si pentru Romania este binevenita, in baza principiilor bunei vecinatati, a intereselor comune si a angajamentelor europene, participarea Romaniei de maniera formala la lucrarile Grupului Visegrad ridica semne de intrebare cu privire la directia de politica europeana pe care Romania o urmeaza”, se arata intr-un comunicat al Platformei Romania 100, potrivitAdevarul.
Noile legi ale Justitiei, finalizate saptamana viitoare. Toader: Ramanerea Inspectiei Judiciare la CSM, cel mai putin probabila. Noile legi ale Justitei vor fi definitivate saptamana viitoare, iar varianta ramanerii Inspectiei Judiciare la CSM este cel mai putin probabila, a declarat, duminica, ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, duminica, la Iasi, ca saptamana viitoare proiectul de modificare a legilor Justitiei va fi definitivat. In privinta statutului Inspectiei Judiciare, subiect intens dezbatut de la lansarea proiectelor legislative, ministrul a precizat ca ramanerea IJ la CSM ete „cel mai putin probabila”. „Pe 23 august am spus ca sunt trei variante. Varianta de a ramane la CSM consolidand independenta, autoritatea Inspectiei Judiciare, o varianta de a o aduce la Ministerul Justitiei si a treia varianta, de a dobandi statut de autoritate autonoma independenta pe baza unei legi proprii de organizare, de functionare. Faptul de a ramane Inspectia Judiciara la CSM e cel mai putin probabil, dat fiind ca, dincolo de enunturile facute de pe 23 august, am vazut cu totii ce s-a petrecut in ultima perioada in raporturile dintre Inspectia Judiciara si CSM, Inspectia Judiciara si entitatile pe care le controleaza”, spuneGandul.
Ministrul Apararii cere ancheta la Senat dupa ce spune ca a fost tradus gresit la AP NATO, Ministrul Apararii, Mihai Fifor, cere o ancheta la Senat dupa ce interventia sa in cadrul Adunarii Parlamentare NATO a fost tradusa gresit. Mai multe agentii de presa au spus ieri ca acesta ar fi declarat ca Executivul Tudose propune un asa-numit Schengen militar. Mihai Fifor, ministrul Apararii a declarat ca „Nu putem sa nu ne miram ca la un asemenea nivel pot exista astfel de traduceri eronate. Eu ma bucur ca exista inregistrarea. La un asemenea nivel nu trebuie sa existe interpretari gresite a ceea ce declara oficialii romani, pentru ca este perfect de inteles faptul ca foarte multa lume preia aceste informatii. Referitor la subiect, nu am discutat niciodata in guvern ideea unui Schengen militar”, conformDigi24.
Cabinetul Tudose, in scadere de popularitate. O spune chiar sociologul de casa. Guvernul Tudose se pabuseste in sondaje, inclusiv in cele ale institutelor de cercetare apropiate de social-democrati, informeaza Gandul. Sociologul Marius Pieleanu, de la Avangarde, a anuntat, la Antena 3, ca doar 1 din 4 romani au incredere in Guvernul Tudose, procentul de favorabilitate al premierului fiind de doar 27%. Mihai Tudose este depasit in top de ministrii Teodor Melescanu, Olguta Vasilescu si Tudorel Toader, acesta din urma fiind creditat cu 30%. Vicepremierul Marian Ciolacu are o cota de favorabilitate de doar 9% si este cunoscut doar de 35% dintre romani. Un nivel de favorabilitate similar il are Ministrul Turismului, Mircea Dobre, depasit de cel al Tineretului Marius Dunca – 10% si de Ministrul Educatiei, Liviu Pop, cu 12%. Pieleanu a precizat ca scaderea din ultimele doua luni in incredere este similara cu situatia lui Emil Boc in timpul guvernarii PDL, insa atunci erau motive concrete, taierile de salarii, conformRomania Libera.
Dorenanu o ataca pe Kovesi folosind argumente asemanatoare celor invocate de PSD. Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, a vorbit intr-un interviu acordat B1 TV despre decizia CCR care o obliga pe Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, sa se prezinte fata Comisiei de ancheta a alegerilor din 2009. Valer Dorneanu ii da lectii Laurei Kodruta Kovesi. Ilar esta insa faptul ca argumentel invocate de presedinte CCR sunt asemanatoare cu cele ale PSD ori vehiculate la Antena3. Kovesi este obligata sa se prezinte in fata Comisiei de ancheta a alegerilor din 2009 si sa furnizeze informatiile solicitate sau sa puna la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, a decis CCR, cu majoritate de voturi, saptamana trecuta. „Apropo de conflictele acestea, si pe noi ne deranjeaza si avem convingerea ca multe din ele ar putea fi prevenite sau n-ar exista, daca autoritatile publice ar lucra intr-o comuniune, intr-o coordonare. (…) Procuratura are niste atributii”, potrivitrevista22.