Politologul rus Aleksei Makarkin: Conflictul ruso-britanic, greu de rezolvat
Publicatia electronica de analize si comentarii politice, Politkom.ru, a realizat un interviu cu Aleksei Makarkin, director general adjunct al Centrului pentru tehnologii politice din Moscova. Tema principala a discutiei – tensiunile diplomatice dintre Londra si Moscova.
Reporter: Cat de serioasa este aceasta cearta?
Aleksei Makarkin: Foarte serioasa. Nu atat pentru ca a aparut un conflict diplomatic si au fost declarate persona non-grata mai multi diplomati de ambele parti. Conflictul risca sa capete un caracter prelungit. Uneori, asemenea momente tensionate trec rapid, dar cazul de fata este unul aparte, fiind legat de un caz penal concret.
Pe de o parte, va fi dificil de gasit o solutie reciproc valabila, pe de alta, aceasta poveste nu poate fi data usor uitarii, pentru ca simplul fapt al continuarii anchetei penale impotriva lui Lugovoi va atarna ca sabia lui Damocles deasurpa relatiilor ruso-britanice.
Cum tema securitatii interne este una din cele mai importante in Anglia, polticienii vor ridica subiectul de cate ori vor avea prilejul, mai ales in timpul campaniilor electorale. Guvernul este obligat sa reactioneze
Reporter: Dar Rusia nu are cu Marea Britanie un acord de extradare a infractorilor?
Aleksei Makarkin: Nu, nu are. Dar nu asta e esentialul – Constitutia rusa, care are prioritate in fata obligatiunilor internationale, spune clar ca Rusia nu-si poate extrada cetatenii.
Practic, Rusiei i se cere in acest caz sa modifice prevederile constitutionale, intr-un domeniu extrem de important – drepturile omului. A amenda aceste articole este mai greu decat a introduce un punct privind al treilea mandat prezidential.
Este de la sine inteles ca nici o tara din lume, care doreste sa fie respectata in lume, nu va proceda la amendarea Legii sale fundamentale sub presiunea altora.
Reporter: Cat de substantiale sunt dovezile vinovatiei lui Lugovoi?
Aleksei Makarkin: Greu de spus – nu este foarte clar daca pachetul de dovezi se reduce la datele aparute in mass-media. In orice caz se poate afirma ca actiunile partii britanice constituie o dovada a neincrederii in sistemul nostru judiciar.
Reporter: Si au motive in acest sens!
Aleksei Makarkin: Intr-adevar, este o neincredere pe deplin justificata. De aceea, se poate spune ca una dintre retetele general valabile pentru astfel de situatii o constituie cresterea gradului de independenta a justitiei ruse, transformarea ei intr-o veriga de sine statatoare a puterii in stat.
Desigur, ne putem supara pe britanici, dar problema asigurarii unei independente reale a justitiei ne priveste pe noi toti si trebuie rezolvata inainte de toate in propriul nostru interes.
Reporter: Cat de periculos este acest conflict cu Londra pentru relatiile cu vecinii apropiati, cu alte tari UE?
Aleksei Makarkin: Chiar in anii 90, cand Rusia era privita in Europa cu alti ochi si felicitata pentru demersurile ei in directia democratiei, au fost precedente cand Anglia a expulzat diplomati rusi, Moscova procedand la fel cu diplomatii britanici.
Dupa 1945, tarile noastre nu au fost niciodata aliate. Dar de cele mai multe ori, conflictele de acest gen se incheiau in liniste si destul de repede, pentru ca nimeni nu era interesat de agravarea raporturilor. Nici acum, de alfel, Rusia si Marea Britanie nu sunt interesate de o asemenea nedorita intorsatura a lucrurilor.
Cel mai important lucru nu este ca ne-am luat la cearta cu Anglia – ne-am mai certat noi si alta data. Esential este ca va fi foarte greu de stavilit acest conflict si de gasit o solutie de compromis.