Sari direct la conținut

Polonezul Lewandowski nu crede ca a venit momentul unui impozit european, iar Ashton pledeaza pentru un rol puternic al UE in lume. Olli Rehn a exclus iesirea Greciei din zona euro

HotNews.ro

Janusz Lewandowski a convins eurodeputatii din comisiile care l-au audiat ca este persoana potrivita pentru portofoliul bugetului, in timp ce Catherine Ashton a fost primita fara entuziasm de catre parlamentarii europeni. Ei au apreciat totusi ca audierea britanicei a fost mai buna decat cea din decembrie. Olli Rehn considera ca statele din zona euro trebuie sa aiba un singur reprezentant la reuniunile G20, pentru un cuvant mai greu in astfel de reuniuni.

Audierile membrilor echipei lui Jose Manuel Barroso in fata eurodeputatilor au inceput luni cu primii patru comisari propusi: polonezul Janusz Lewandowski – propus pentru buget, finlandezul Olli Rehn – propus pentru afaceri economice si monetare, letonul Andris Piebalgs – pentru dezvoltare si Catherine Ashton, sefa britanica a diplomatiei europene.

Atentia presei inca inainte de audieri a fost indreaptata spre Ashton, o alegere surpriza pentru postul pe care il ocupa, considerata fara suficienta experienta diplomatica, in ciuda faptului ca a fost anterior comisar pentru comert, cu un mandat incomplet insa, inlocuindu-l pe Peter Madelson. La discutia anterioara cu eurodeputatii, din decembrie, britanica nu a fost convingatoare, asa ca deputatii europeni au asteptat-o cu nerabdare la audieri. In plus, in culisele Parlamentului European se spunea ca daca socialista britanica va intampina greutati mai ales din partea reprezentantilor PPE, atunci nici candidatii din aceasta familie politica nu se vor simti prea confortabil. Socialistii au dat deja semnale ca bulgaroaica Rumiana Jeleva este posibil sa aiba probleme miercuri din cauza presupuselor relatii ale sotului acesteia cu lumea interlopa.

Iata, pe scurt, viziunea comisarilor propusi asupra portofoliilor pe care le vor avea:

Catherine Ashton vrea ca UE sa joace un rol mai important in UE

  • Sunt convinsă că există un apel clar – în UE şi peste tot în lume – pentru un angajament european mai mare pentru promovarea păcii, apărarea persoanelor vulnerabile, lupta împotriva sărăciei şi abordarea numeroaselor probleme ale timpului nostru. (…) Trebuie să existe asigurări că, atunci când Europa vorbeşte, vocea sa este auzită, a spus Inaltul reprezentant pentru politica externa.
  • Orientul Mijlociu – A sustinut ideea coexistentei a doua state independente, unul palestinian si unul israelian. „Cvartetul internaţional pentru Orientul Mijlociu este foarte important pentru rezolvarea situaţiei. Trebuie, de asemenea, să ne gândim şi la Uniunea pentru Mediterana şi să folosim toate cărţile pe care le avem pentru a ajunge la o soluţie finală în Orientul Mijlociu. Următorul pas este stabilirea a ceea ce credem noi că funcţionează deja bine. Încă nu ştiu cum putem acţiona mai eficient, dar vreau să mă asigur întâi că vom acţiona, pentru că încă mai avem nevoie de timp pentru a identifica toate soluţiile”, a spus ea.
  • Iran – În ceea ce priveşte ambiţiile nucleare ale Iranului, ea a apreciat că Teheranul a făcut greşeli. „Dacă această ţară vrea să fie tratată aşa cum cred că merită istoria sa, geografia sa şi poporul său, trebuie să lucreze cu noi”.
  • Rusia – Relatia UE-Rusia a fost vazuta prin prisma problematicii energetice. „Diversificarea energetică e esenţială. În acelaşi timp, este important să spunem clar că unele probleme din trecut în alimentarea cu energie a Europei au avut conotaţie politică”, a spus britanica.
  • Catherine Ashton şi-a exprimat clar scepticismul faţă de înfiinţarea unui cartier general militar european la Bruxelles, idee pe care Franţa o susţine fără succes de ani de zile. „În ceea ce priveşte o structură de comandament unică (pentru forţele europene – n.red.), rămâne să fiu convinsă”, a spus ea in decembrie, revenind astazi asupra subiectului. „Nu cred că suntem aproape de o poziţie (comună – n.red.) în favoarea unei noi structuri. (…) În prezent, statele membre (UE) au poziţii diferite, a spus ea, facand aluzie probabil la Franta si Marea Britanie. La începutul mandatului meu, vreau să vă spun că trebuie să fiu convinsă de acest subiect, ceea nu este cazul încă”.

Janusz Lewandowski nu crede ca UE e pregatita pentru o taxa unica europeana

  • Europa nu este pregatita pentru o noua forma de taxare; ea ar dauna legaturii cu cetatenii, a spus polonezul. Totusi, el n-a respins total ideea, daca aceasta taxa ar corespunde criteriilor fezabilitatii, simplificarii, neutralitatii fiscale si costurilor colectarii.
  • Comisarul propus s-a declarat in favoarea unui capitol in bugetul european pentru schimbarile climatice, mai degraba decat in favoarea unui fond special neinclus in bugetul comunitar.
  • Va trebui să funcţionăm cu resurse limitate şi nevoi mai mari, să ne îndreptăm mai mult spre Europa cu mai puţini bani”, a spus el. Mi-ar plăcea să avem resurse mai mari, pentru că provocările sunt enorme, dar trebuie să fim pragmatici (…), 75% dintre resursele proprii depind de contribuţiile statelor, ceea ce explică mentalitatea „vreau să îmi recuperez banii”. (…) Europa este în criză şi este mai uşor pentru state să îşi reducă contribuţia la bugetul comunitar decât la bugetul naţional”, crede polonezul.
  • Considera ca modul in care sunt cheltuite fondurile europene, in special cele de coeziune, este „intolerabil”. In acest sens, el a promis ca va numi public statele care nu vor administra bine fondurile europene, desi este convins ca se va izbi de opozitia statelor membre. Faptul ca la 11% din fondurile structurale se remarca nereguli in cheltuire nu este o marja de eroare tolerabila, dar in general numarul greselilor in executia bugetara s-a imbunatatit intre 2004 si 2008.
  • S-a declarat impotriva renationalizarii politicii agricole, aratand ca suventiile trebuie reduse, insa ele trebuie sa vina din fondurile europene, nu de la guvernele nationale, asa cum vor unele state.

Olli Rehn nu crede ca Grecia trebuie exclusa din zona euro

  • Tarile din zona euro ar trebui sa opteze pentru un singur loc in institutiile mondiale precum G20 sau FMI, pentru ca Europa sa aiba o mai mare greutate in lumea economica. „Pentru moment, boxam intr-o categorie inferioara noua, insa uniti am putea da tonul, nu numai sa supravietuim”, a spus comisarul european. Uniunea Europeana ar trebui sa isi puna problema unei reprezentari unice la nivel economic in lume, pentru a fi o contrapondere la China, Brazilia sau India. „Ar trebui sa avem in Europa o reprezentare unica in materie de guvernanta economica mondiala”, crede Rehn, urmand linia comisarului anterior, spaniolul Joaquin Almunia.
  • Estonia este urmatoarea tara care va adera la zona euro. „Estonia se apropie, dar trebuie sa ne asiguram ca toate regulile sunt respectate si ca tratatul UE e respectat. Vom rediscuta chestiunea in primavara viitoare”, a spus Rehn, confirmand sperantele estonilor ca in 2011 sa adere la moneda unica europeana.
  • UE urmareste cu profunda ingrijorare situatia din Grecia, unde deficitul a ajuns la cote alarmante si in cazul careia este „foarte mic spatiul de manevra”. Atena a solicitat ajutorul FMI, care marti va trimite o misiune in Grecia. „Problema deficitului excesiv si a datoriei care creste rapid este una foarte serioasa si exista riscul de a avea efecte secundare in intreaga zona euro”, a spus Rehn, considerand totusi ca Grecia nu trebuie exclusa din zona euro. „Guvernul grec este constient de gravitatea situatiei. (…) este acum esential ca el sa prezinte, in zilele sau saptamanile urmatoare, un pachet de masuri politice detaliat care sa includa masurile tangibile de reducere a deficitului”, a mai spus comisarul.
  • In opinia mea, rata de schimb euro-dolar sau euro-yuan este un risc potential pentru redresarea economica europeana, crede Olli Rehn. Europenii au cerut atat americanilor, cat si chinezilor sa lase monedele sa se aprecieze. „Continuam sa discutam cu chinezii aceasta chestiune atat la nivel multilateral, cat si bilateral si (…) gasesc interesant ca Beijingul vrea sa intre intr-o coordonare multilaterala a politicilor monetare si a ratelor de schimb. (…) Avem un bun exemplu in contextul crizei financiare de la sfarsitul anului 2008, cand toate principalele banci centrale, BCE, Fed si Banca centrala chineza au luat decizii simultane privind rata dobanzii”, a argumentat Rehn.

Andris Piebalgs nu considera criza o scuza a tarilor bogate pentru a reduce ajutorul destinat saracilor

  • Nu voi ezita sa arat cu degetul tarile membre care nu isi indeplinesc obligatiile, a spus Piebalgs la audieri, adaugand ca „bugetele nationale sunt sub o presiune reala. Dar daca nu ne respectam promisiunile privind ajutorul pentru dezvoltare, cum le putem cere tarilor in curs de dezvoltare sa considere parteneriatul nostru unul serios?”
  • Preturile volatile la hrana si energie si criza financiara si economica au amenintat obiectivele programului ONU Millenium Development, care presupune ca pana in 2015 sa fie redus cu jumatate numarul oamenilor care traiesc cu mai putin de un dolar pe zi. „Stiu ca e greu, dar astea sunt promisiuni reale, nu doar aspiratii vagi”, a spus el. Pot fi facute progrese in Asia, America Latina, in Caraibe si in unele tari africane. Piebalgs a spus ca obiectivul lui este sa se asigure ca isi respecta promisiunile.
  • Eficienta ajutoarelor oferite. Ma voi asigura ca programele noastre ating obiectivele si raspund unor nevoi reale. Prin eficienta noastra am putea castiga 9 miliarde de euro anual. Este o chestiune de eficienta si a partenerilor nostri. Nu are sens in a oferi ajutor si apoi sa vedem cum tarile isi vand resursele privand generatiile urmatoare.
  • A tinut sa precizeze ca nu are nimic de ascuns, ca eurodeputatii il cunosc foarte bine si ca nu are schelete ascunse in dulap.

Audierile comisarilor europeni propusi in echipa Barroso II pot fi urmarite live pe site-ul Parlamentului European.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro