Sari direct la conținut

Populară, dar în pericol, bagheta franceză a fost inclusă în patrimoniul UNESCO / „250 de grame de perfecțiune”, exclamă Emmanuel Macron

HotNews.ro
Baghete franceze, Foto: Pecographe / Alamy / Profimedia Images
Baghete franceze, Foto: Pecographe / Alamy / Profimedia Images

„250 de grame de magie şi perfecţiune”: bagheta, emblemă în lume a vieţii cotidiene a francezilor ameninţată de industrializare, a fost înscrisă miercuri în patrimoniul imaterial al umanităţii de către UNESCO, anunță agenția AFP, citată de Agerpres.

Organizaţia, care mai presus de toate onorează tradiţiile care trebuie păstrate mai mult decât produsele în sine, a distins astfel măiestria şi cultura din jurul acestui element esenţial al meselor franceze.

Cu crusta sa crocantă, bagheta, apărută la începutul secolului al XX-lea la Paris, este astăzi prima pâine consumată în ţară. În fiecare zi, 12 milioane de consumatori francezi deschid uşa unei brutării şi peste şase miliarde de baghete ies anual din brutării, scrie AFP.

Cumpărarea pâinii este astfel un adevărat obicei social şi prietenos care le încântă viaţa.

„250 de grame de magie şi perfecţiune în viaţa noastră de zi cu zi. O artă franceză de a trăi”, a salutat preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter.

„Un act simbolic puternic” pentru Audrey Azoulay, director general al UNESCO şi „o recunoaştere” în opinia lui Dominique Anract, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Panificaţiei şi Patiseriei franceze.

Acest eveniment i-ar putea determina pe „tineri să urmeze această meserie”, a declarat el la Rabat, unde UNESCO şi-a anunţat laureaţii.

Cum se face o baghetă franceză autentică

Brutarii francezi ceruseră includerea tradiționalei baghete în patrimoiul UNESCO în luna februarie a anului trecut, afirmând că până și în Franța ea a început să dispară de pe rafturile magazinelor în favoarea batoanelor de pâine înghețate produse în masă.

„Nu există doar un singur secret pentru a face o baghetă tradițională bună”, afirma la momentul respectiv Mickael Reydellet, proprietarul a 8 brutării, precizând că aceasta „necesită timp, savoir-faire (n.r. pricepere), modul corect de coacere, făină bună fără aditivi”.

Un decret din 1993 al guvernului francez dictează că baghetele „tradiționale” trebuie făcute doar din cele 4 ingrediente clasice și că fermentarea aluatului trebuie să dureze între 15 și 20 de ore la o temperatură între 4 și 6 grade. Celsius.

„Prima treabă pe care i-o cerem unui copil să o facă este să meargă să cumpere o baghetă de la o brutărie”, afirma în luna februarie a anului trecut Dominique Antract, președintele confederației brutarilor francezi. „Este datoria noastră să protejăm aceste obiceiuri”, a subliniat el.

Eticheta de „moștenire intangibilă” a UNESCO, menită să recunoască tradițiile orale, artele spectacolului, practicile sociale, ritualurile și meșteșugurile tradiționale, includea deja metode antice de coacere a pâinii în Iran și Kazahstan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro