Sari direct la conținut

Portabilitatea: UPC a depasit Vodafone la telefonia fixa, Vodafone a depasit Orange la telefonia mobila

HotNews.ro

Volumul numerelor de telefon portate (pastrarea numarului de telefon, dar schimbarea operatorului de servicii) s-a dublat in medie in ce-a de-a treia luna de la lansarea acestei optiuni, numarul total de portari realizate depasind in februarie 31.000 de numere, arata datele ANC. Situatia portarilor dupa primele trei luni arata ca UPC a depasit Vodafone in cazul numerelor de telefonie fixa portate, iar Vodafone a castigat mai multe numere de telefonie mobila decat Orange, fara insa a resusi sa intreaca pe Cosmote.

“Daca in primele doua luni de la lansarea portabilitatii numerelor in Romania s-au portat, in medie, aproximativ 7.000 de numere pe luna, odata cu cresterea limitei de numere portate pe zi, pe parcursul celei de-a treia luni, s-au inregistrat peste 15.000 de noi numere portate, numarul total de portari realizate ajungand la inceputul lunii februarie la 31.514”, a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Din numarul total de portari realizate, peste 26.000 sunt numere de telefonie mobila, in timp ce in segmentul telefoniei fixe s-au portat peste 5.000 de numere.

UPC a depasit Vodafone la numerele de telefonie fixa portate

In ceea ce priveste telefonia fixa, fata de ultima raportare a datelor statistice privind portabilitatea numerelor, numarul operatorilor care au primit cereri si au efectuat portari in retelele proprii a crescut semnificativ. Astfel, cele 5.291 de numere de telefonie fixa au fost portate catre urmatorii operatori: Atlas Telecom – 2, Dial Telecom – 243, Euroweb – 7, GTS – 73, Ines Group – 7, Iristel – 10, Media Sat – 3, Newcomm – 10, Orange – 103, RCS&RDS – 1.059, Romtelecom – 327, Telcor – 10, Telemobil – 66, UPC – 1.892 si Vodafone – 1.479.

Vodafone a atras mai multe numere decat Orange, dar nu depaseste Cosmote

In cazul telefoniei mobile, toti cei 5 operatori au castigat noi abonati in urma portarii: Cosmote – 11.707, Orange – 6.849, RCS&RDS – 128, Telemobil – 211, Vodafone – 7.328.

„Numarul de utilizatori de telefonie fixa care isi folosesc dreptul de a-si schimba furnizorul pastrandu-si numarul de telefon s-a triplat in ultima luna si tot mai multi operatori de telefonie fixa sunt antrenati in procesul de portabilitate. Telefonia mobila pastreaza de asemenea un ritm sustinut de crestere a numerelor portate, unii dintre operatori dublandu-si baza de abonati castigati in primele doua luni de la lansarea portabilitatii”, a mai spus Liviu Nistoran.

Numarul maxim de portari permise fiecarui operator a fost majorat progresiv in functie de numarul de solicitari care au fost inregistrate, ajungand in prezent la 500 de portari pe zi pentru fiecare operator.

Utilizatorii care apeleaza un numar care a fost initial in aceeasi retea si apoi a fost portat vor auzi, dupa initierea apelului, dar inainte ca cel apelat sa raspunda, un ton distinctiv care semnaleaza portarea. Astfel, utilizatorii au posibilitatea de a decide daca doresc sa renunte la apelul respectiv si sa se informeze suplimentar. Ei pot afla in ce retea este un numar de telefon din mai multe surse: de la operatorul de telefonie, prin intermediul serviciului de relatii cu clientii sau accesand www.portabilitate.ro si folosind aplicatia destinata localizarii numerelor portate.

Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor de servicii de telefonie sa pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul. Se pot porta numerele de telefonie fixa, mobila si numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900. Portarea se face doar in cadrul aceleasi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Serviciul este disponibil in Romania din 21 octombrie 2008.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro