Sari direct la conținut

Portugalia-Grecia, un joc de duzina

Gardianul

…Lumea-ntreaga se freaca la ochi, penduland intre fascinatie si dezamagire. Euro 2004 s-a dovedit un veritabil malaxor, in stare sa transforme atatia idoli in colb de drumuri pustiite.

Ultima devorare, pe altarul gazonului verde, joi noapte, cand echipa cea mai frumoasa de pana atunci a turneului final, Cehia, a fost decapitata cu sange rece de cei 12 Zei ai Olympului, intrupati in 11 greci de rand, numiti jucatori, si un neamt patruns in mitologia Eladei, antrenorul Otto Rehhagel.

Toata lumea astepta Franta, Italia, Anglia, Spania, Olanda, Cehia in ultimul duel, dar granzii s-au pierdut pe drum…

Acum, se aud clopotele care anunta o finala oarecare, cea mai slaba din istoria de 44 de ani a Europenelor, spectaculoasa doar prin originalitatea ei: Portugalia-Grecia! Un joc, teoretic, de duzina, nimic altceva decat „uvertura” Galei lusitane, revansa nebanuita, insa atat de asteptata, astazi, de gazde, dupa acea „bomba” din deschidere, cand Corabiile lui Magellan au fost inecate la tarm de

ostenii abili ai lui Ulise, cel cu fantastica idee a „Calului Troian”…

…Marsul triumfal al grecilor pana in finala ascunde in el un fel de magie. La inceput, cand au invins, cu 2-1, team-ul portughez, s-a spus ca nimeni nu i-a luat in seama, din moment ce venisera ca o echipa de decor, chiar daca ei castigasera o grupa preliminara in care invinsesera, cu 1-0, la Zaragoza, Spania, una dintre favorite.

Apoi, dupa remiza cu ibericii (1-1), s-a vorbit despre mana Destinului, mai ales ca elenii aveau sa urce baftosi in „sferturi”, dupa o infrangere (1-2) cu rusii, care i-au luat prea tare.

A urmat „bomba atomica”, infrangerea campioanei europene en-titre, Franta, ca, joi noapte, sa asistam la repetarea minunii, printr-un „gol de argint” in poarta ceha, dupa frumosul asalt elen din finalul primei (si ultimei!) reprize de prelungiri! Ca atare, modesta echipa a Greciei a ajuns fabulos, miraculos, in prima finala din istoria ei, si toate legile fotbalului parca nu mai au valoare,

nimic nu mai este de inteles. Si gandul se desparte de realitate, pana si de filozofia antica sau de tragedia greaca, si urca in mitologie, printre Zei…

…Nu stiu prin ce magie irozii s-au clatinat ametiti pe „ulita ceha”, unde pana si inteleptul Karel Bruckner a uitat sa mai gandeasca. Ferindu-se de cantecul perfidelor Sirene, care aducea moartea, prin atragerea corabiilor in stancile nevazute, Barros si ai lui au crezut ca vor urma drumul lui Ulise, cel care le-a pus ceara in urechile corabierilor lui pentru a nu fi sedusi spre moarte.

Numai ca, dincolo de zbaterea modesta si de ghinion (bara dupa primele 120 de secunde), cehii s-au vazut scufundati si de arbitrul italian Colina (nu-i voi scrie numele corect Collina, ci eventual il voi traduce liber ca „musuroi”!), alt samsar vasal maharilor de la UEFA, „zei” muritori care au lumea fotbalului european la picioare! Sa nu acorzi penalty pentru tragerea de tricou a lui Koller,

in fata portii, in 54′, incorectitudine care se vedea si din „Grota Azzurra” de la Capri, inseamna hotie pe fata, cu mult peste nepedepsirea intrarilor „la rupere” ale elenilor asupra lui Barros si Nedved, scos, de altfel, din teren, inainte de pauza! Acest atat de laudat „Musuroi” din Viarreggio i-a furat pe cehi si la Euro 2000, cand a decis invingatorul prin inventarea unui penalty in

favoarea olandezilor! Atunci, jocurile erau facute pentru gazdele batave, acum pentru portughezi, gazde si ei. Caci, negresit, mai grea era pentru urmasii lui Eusebio o finala cu cehii decat cu grecii, oricat de nemteste joaca ei!

…Euro 2004 s-a dovedit un turneu emotional, plin de surprize de calibru, dar mediocru valoric.

Sigur, grecii merita toate laudele pentru noua mitologie pe care o propun, amintind prin Rehhagel, al lor nou „Cal Troian”, de reprezentativa germana, care juca urat sau nu juca nimic, insa ajungea mereu in finala! Acum, dupa ce toate jocurile au fost facute pentru gazde, maine noapte, la Lisabona, ar trebui sa pogoare toti Zeii din Olymp, nu doar o Colina a zeilor, pentru a se strica Fiesta

lusitana inceputa dupa victoria in grupe asupra Coroanei spaniole. Oricine va castiga finala de duminica noapte, invinsul il cunosc de pe acum: Fotbalul…

…Astazi, se implinesc 10 ani de la acea uluitoare victorie a Nationalei noastre la World Cup ’94: 3-2 (2-1), cu Argentina, marcatorii numindu-se Ilie Dumitrescu-11′, 17′, Hagi-57′, respectiv Batistuta-15′, din penalty, si Balbo-73′.

In acea fabuloasa zi de 3 iulie, dansam nebun de fericire pe masa presei de pe „Rose Bowl”, sub ochii dopatului Maradona, expulzat printre ziaristi, visand semifinala care nu avea sa mai vina, cu Brazilia. Astazi, la un deceniu de la acea „capodopera” a fotbalului romanesc, Ionel Stoica ne ofera, de la ora 17.

00, la Televiziunea Nationala, un reportaj de suflet, cum nu putea fi mai nimerit intitulat decat „A fost, odata, in America”. America, America, departe mai esti!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro