Portul plutitor temporar menit să permită livrarea ajutoarelor umanitare, construit de armata americană, a început să se deplaseze spre Fâșia Gaza
Armata americană a început să deplaseze un debarcader spre coasta Fâșiei Gaza, a declarat miercuri un oficial american, potrivit agenției Reuters, care notează că acesta este unul dintre ultimii pași înaintea deschiderii unui port maritim promis de președintele Joe Biden, menit să accelereze volumul de ajutoare umanitare către palestinieni.
Armata americană a ales să premonteze digul maritim în portul israelian Ashdod la începutul lunii mai, din cauza condițiilor meteorologice din locația din Gaza în care urmează să fie instalat acum.
Oficialii americani speră ca digul să poată fi ancorat pe coasta Fâșiei Gaza, iar ajutoarele umanitare să poată începe să intra în enclava palestiniană în zilele următoare.
„Mai devreme astăzi, componentele digului temporar (…) împreună cu navele militare implicate în construcția lui, au început să se deplaseze din portul Ashdod spre Gaza, unde va fi ancorat pe plajă pentru a ajuta la livrarea ajutorului umanitar internațional”, a afirmat oficialul american citat.
Un transport britanic de aproape 100 de tone de ajutoare a părăsit Cipru cu destinațin noului dig temporar din Gaza, a anunțat miercuri Ministerul britanic de Externe.
Efortul armatei americane american vine la opt luni după ce militanții palestinieni ai Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie anul trecut, ucigând 1.200 de persoane și răpind alte 250, potrivit unui bilanț al autorităților israeliene.
Ca ripostă, Israelul a lansat un asalt necruțător asupra Fâșiei Gaza, ucigând peste 35.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, potrivit autorităților sanitare locale, cu bombardamente neîncetate care au transformat o mare parte din enclavă în zonă pustie și au declanșat avertismente dure din partea ONU privind riscul de foamete generalizată în rândul civililor.
Israelul a încercat să demonstreze că nu blochează ajutorul umanitar destinat palestinienilor din Gaza. Deși oficialii americani și organizațiile din domeniul ajutorului umanitar spun că s-au înregistrat unele progrese, aceștia avertizează că eforturile israeliene sunt insuficiente.
Dan Dieckhaus, director în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID), a declarat miercuri că Israelul mai are încă multe de făcut pentru a răspunde îngrijorărilor legate de uciderea voluntarilor din Gaza.
„Per ansamblu, încă nu suntem mulțumiți. Și nu vom fi mulțumiți atâta timp cât vom continua să vedem morți și răniți în rândul lucrătorilor din domeniul ajutorului umanitar”, a spus Dieckhaus.
Citiți și: