Sari direct la conținut

Posibila explicatie a scaderii cantitatii de gaze rusesti in Europa: Ucraina a anuntat un „consum colosal” de gaze din cauza temperaturilor scazute

HotNews.ro

Ucraina, acuzata in ajun de Gazprom ca preia din gazul natural destinat europenilor, a recunoscut ca, din cauza gerurilor puternice din ultimele trei zile, a folosit 1 miliard mc. de gaze. „Numai gaze naturale au fost arse intr-o cantitate de un miliard mc”, a declarat premierul Nikolai Azarov, citat de agentia RIA Novosti. „Un asemenea consum colosal nu s-a mai inregistrat de mult”, a recunoscut el, referindu-se la toate sursele de energie.

„Noi preluam gaze, este adevarat, dar cu respectarea stricta a contractelor. Dar avand in vedere ca gaze nu ajung in cantitate suficienta in Ucraina, este firesc sa nu ajunga nici in Europa”, a spus, la randul lui, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko.

„In baza acordului tehnic, noi ar trebui sa primim 490 milioane mc pe zi, dar la noi ajung numai 415 milioane mc”, a precizat el.

Ce se intampla cu gazul rusesc in Europa?

Se intampla ciudatenii, raspunde cotidianul Vedomosti. Timp de doua zile Italia nu a primit cantitea ceruta de carburant, vesti similare venind din Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia. Gazprom asigura ca livrarile nu s-au redus.

Prima care a semnalat probleme in alimentarea cu gaze naturale a fost operatorul italian Snam, care publica date privind necesarul pietei, cererile consumatorilor, cat si de unde vine aceasta materie prima. Or, din Rusia s-a primit marti cu 8% mai putin decat se solicitase, iar miercuri cu 13%.

Cehia a avut, de asemenea probleme, la fel Slovacia, Polonia si Ungaria. Potrivit Comisiei Europene, citata de Bloomberg, in Italia, Polonia si Ungaria furnizarea de gaze rusesti a fost cu 8-10% sub norme.

Deocamdata, europenii sunt linistiti. Nu exista probleme, intreg necesarul este acoperit din depozitele subterane si din alte surse, afirma reprezentantii Snam. Nici pentru Cehia nu exista vreun pericol, asigura RWE Transgas: depozitele dispun de rezerve suplimentare, care nu au fost contractate, pentru ca inceputul iernii a fost bland.

„Suntem pregatiti sa facem fata unei crize a gazelor, fara ca beneficiarii nostri sa fie afectati in vreun fel”, afirma societatea slovaca SPP. Europa nu a uitat cum a inghetat in ianuarie 2009, in timp razboiului gazelor naturale dintre Rusia si Ucraina. De aceasta data insa, nimeni nu asteapta o criza similara”.

Gazprom sustine, la randul lui, ca nu exista nici un fel de nereguli in alimentarea cu gaze naturale. Doi reprezentanti ai companiilor occidentale de resort cred ca gazul rusesc a fost, probabil, preluat in cantitati mai mari de statele est-europene, care se confrunta cu temperaturi anormal de scazute. Este vorba de Ucraina, Polonia, Serbia, Romania, Bulgaria, Lituania si Cehia.

„Orice, dar Gazprom nu-si atarna singur streangul de gat, deteriorand si mai mult relatiile si asa destul de tensionate cu marii lui consumatori”, au comentat pentru Kommersant surse apropiate companiei ruse.

Cu unii dintre clienti, precum RWE sau E.ON Ruhrgas, se judeca, si nimeni nici macar nu indrazneste sa se gandeasca la o posibila reducere a livrarilor destinate Europei de dragul pietei interne. Mai simplu ar fi sa sisteze furnizarea de gaze consumatorilor rusi, care oricum nu-si achita facturile”, a adaugat respectiva sursa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro