Povestea mamaligii, un brand national, in editia din aprilie a National Geographic
National Geographic Romania si Boromir au realizat in premiera povestea mamaligii. Mamaliga a fost readusa in atentie intr-o atmosfera autentic romaneasca, in cadrul unui eveniment dedicat organizat la Clubul Taranului, din cadrul Muzeul National al Taranului Roman, unde a fost lansat si numarul de aprilie al revistei National Geographic Romania. Pe fondul muzicii traditionale romanesti asigurata de Taraful de la Marsa, cei peste 200 invitati au degustat mamaliga in combinatie cu lactate si alte mancaruri traditionale. Artistul plastic Lucian Muntean a realizat pentru eveniment o expozitie in acuarela care a avut ca tema principala mamaliga. Esenta a multor aspecte legate de istoria, cultura si chiar filozofia noastra, dar si obicei culinar marginalizat in ritmul alert al vietii actuale, mamaliga merita mai multa atentie. Pornind de la aceste idei a fost realizata si povestea acestui brand national, expusa pe larg intr-un articol omonim din editia de aprilie a revistei National Geographic.
Pare ca vremea mamaligii clasice a trecut, dar ceaunul aburind ne-ar putea aduna in jurul sau asa cum facea odinioara, pentru o ora de pace si comuniune familiala.
Desi preparate culinare asemanatoare se intalnesc in toate culturile latine, din Italia pana in Argentina, mamaliga este un adevarat brand national, nascut la inceputul secolului XVII.
Gestul simplu, de a rasturna o mamaliga in mijlocul mesei, filmat si fotografiat azi de comeseni ca eveniment exotic si festiv, se repeta candva zilnic in casele romanilor. „Romanii se definesc ei insisi ca un popor de mamaligari, iar Romania e tara mamaligii. In timpurile actuale, alimentul a ajuns sintagma nationala, dar nu si un brand culinar de succes comercial”, declara Cristian Lascu, redactor-sef National Geographic Romania.
Cu toate ca multe preparate noi si-au facut loc in gastronomia moderna, mamaliga simpla sau in diverse combinatii delicioase, insotind lactate, ciorbe si mancaruri din verdeturi, tocanite, peste sau alte tipuri de carne, ramane un preparat autentic romanesc.
Malaiul extra este aspru la pipait, fara aglomerari, de culoare galbena portocalie, cu particule albe. Din acest tip de malai se prepara mamaliga mai moale, rapida, care se pregateste usor.
Malaiul superior este cel folosit in gospodariile taranesti. Este macinat grosier, grunjos, galbui, cu particule albe sau galbene. Din ele se poate pregati o mamaliga tare, care poate fi taiata in bucati, asemenea painii.
- Secretele unei mamaligi gustoase
Pentru o mamaliga moale (terci) pune apa la fiert, impreuna cu un praf de sare, la foc mare. Cand apa incepe sa clocoteasca, adauga malaiul extra in ploaie si da focul la minim. Mamaliga se amesteca incet, cu o lingura de lemn, pana cand devine omogena, dupa care se mai lasa cateva minute la fiert, cu focul mai mare. Pentru o mamaliga de doua portii aveti nevoie de 150 g de malai extra si 500 ml de apa.
Pentru mamaliga taraneasca, se pune apa la fiert, iar cand clocoteste se adauga malaiul superior si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 15 ¬ 20 minute. Dupa ce fierbe, se ia de pe foc si se amesteca incet cu facaletul sau o lingura de lemn. Pentru o mamaliga taraneasca de 1 kg aveti nevoie de 300 g de malai si 800 ml de apa.
- Stiati ca?
National Geographic este revista oficiala National Geographic Society din 1888 si ocupa locul trei in topul mondial al notorietatii revistelor. Este editata in 33 limbi, plus engleza si este cea mai citita revista din Europa. Are peste 8,200,000 exemplare vandute lunar si peste 60,000,0000 cititori in intreaga lume.
Boromir a contribuit in 2008 la realizarea unui record mondial, prin prepararea celei mai lungi rulade din mamaliga si branza de burduf din lume? Din 500 de kilograme de malai, rulada de 150, 32 m a fost inregistrata de Cartea Recordurilor drept cea mai mare din lume. Evenimentul a avut loc la Turia, in judetul Covasna.