Sari direct la conținut

Premierul britanic Rishi Sunak și-a cerut scuze pentru modul „îngrozitor” în care forțele armate au tratat persoanele LGBT

HotNews.ro
Rishi Sunak alaturi de militari britanici, Foto: Rory Arnold / Avalon / Profimedia Images
Rishi Sunak alaturi de militari britanici, Foto: Rory Arnold / Avalon / Profimedia Images

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak şi-a cerut scuze miercuri în numele guvernului său pentru tratamentul „îngrozitor” la care au fost supuse persoanele LGBT+ în armată, până când li s-a permis oficial să servească în anul 2000, relatează AFP și Agerpres.

„Interzicerea persoanelor LGBT de a servi în cadrul forţelor noastre armate până în anul 2000 a fost un eşec oribil al statului britanic”, a declarat liderul conservator în parlament. „În acest timp, mulţi au suferit cele mai îngrozitoare abuzuri şi violenţe sexuale, hărţuire homofobă, în timp ce slujeau cu curaj această ţară”, a continuat el.

„Astăzi, în numele statului britanic, îmi prezint scuze”, a spus Rishi Sunak.

Până la modificarea legislaţiei în 2000, persoanelor lesbiene, gay, bisexuale sau transsexuale nu li se permitea să servească în armata britanică. Scuzele prim-ministrului vin în ziua publicării unui raport comandat de guvern privind experienţa foştilor combatanţi LGBT+ care au servit în forţele armate între 1967 şi 2000.

În concluziile sale, autorul acestui raport, Lord Etherton, i-a cerut şefului guvernului să-şi prezinte scuze. Raportul recomandă de asemenea să se acorde „compensaţii financiare adecvate” veteranilor afectaţi de interdicţia făcută persoanelor LGBT de a servi în cadrul forţelor armate până în anul 2000.

Persoanele LGBT din armata britanică riscau să fie excluse din serviciul militar

La începutul anului 2021, Ministerul Apărării a anunţat că militarii eliberaţi din armată din cauza orientării lor sexuale sau a identităţii de gen îşi vor putea recupera medaliile pierdute.

Înainte de modificarea din 2000 persoanele LGBT+ erau date afară din armată şi își pierdeau medaliile la demobilizare dacă le era descoperită orientarea sexuală.

Schimbarea legată de medalii a venit însă abia după o bătălie juridică purtată de un fost combatant al războiului pentru insulele Falkland (Malvine), Joe Ousalice, care în 2020 a reuşit să obţină restituirea medaliei confiscate când a fost forţat să părăsească Royal Navy din cauza orientării sale sexuale.

Bărbatul de 70 de ani din Southampton, fost operator radio care a servit de asemenea în Orientul Mijlociu şi Irlanda de Nord în timpul carierei sale de 18 ani, a rămas fără medalia pentru serviciu îndelungat şi bună conduită după ce fusese condamnat de o curte marţială în 1993 pentru bisexualitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro