Sari direct la conținut

Premierul portughez Jose Socrates a demisionat. Criza se adanceste in Portugalia

HotNews.ro
Jose Socrates, Foto: Agerpres/Xinhua
Jose Socrates, Foto: Agerpres/Xinhua

Prim-ministrul portughez Jose Socrates si-a prezentat demisia, miercuri seara dupa lansarea noului program de austeritate. El a avertizat ca o eventuala criza politica ar avea „consecinte dezastruoase” pentru tara, relateaza AFP.

„Criza politica din acest moment, va avea consecinte grave asupra increderii de care Portugalia are nevoie pe pietele financiare”, a spus Socrates, a carui demisie vine in ajunul summit-ului UE, legat de raspunsul Uniunii la criza datoriilor.

„Astazi, toate partidele de opozitie au respins masurile propuse de guvern, pentru a evita un ajutor strain pentru Portugalia,” a declarat Socrates, precizand ca opozitia fata de executiv a retras toate posibilitatile pentru guvernare.

„Am trimis, prin urmare, demisia mea presedintelui”, a mai spus premierul.

„Tara nu va ramane fara guvern. Guvernul isi va indeplini datoria in cadrul competentelor sale „, a spus Socrates, adaugand ca va candida din nou, „cu aceeasi determinare ca intotdeauna”, la alegerile anticipate de la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie.

Opozitia din intreaga extrema stanga si dreapta si-a afisat public dorinta de a indeparta guvernul lui Socrates, acuzat ca a mintit in privinta situatiei financiare a tarii si in privinta angajamentul luat fata de institutiile europene, privind un nou program de austeritate, al patrulea in mai putin de un an, fara nicio consultare interna prealabila.

Miercuri, opozitia a votat la unison respingerea noului program de austeritate, care, in ochii guvernul ar trebui sa garanteze reducerea deficitului public la 2% din PIB pana in 2013 si sa evite recurgerea la un ajutor extern.

„Respingerea acestui plan va agrava conditiile financiare ale tarii si va crea probleme suplimentare, pe care ma indoiesc ca le putem depasi singuri”, a avertizat in timpul dezbaterii parlamentare ministrul de finante Fernando Teixeira dos Santos.

Presedintele Portugaliei a chemat reprezentantii Adunarii Republicii la consultari

Presedintele portughez Anibal Cavaco Silva a declarat, miercuri seara ca va initia consultari, cu partidele politice, consultari ce se impun dupa demisia prim-ministrului Jose Socrates, adaugand ca guvernul isi pastreaza, pentru moment toate atributiile.

„Pentru a rezolva situatia politica delicata, generata de cererea de demisie a primului-ministru, presedintele va avea o audienta pe 25 martie cu diferiti reprezentanti ai Adunarii Republicii”, potrivit unui comunicat emis de presedintie, citat de AFP.

Portugalia, ale carei finante publice sint intr-o stare precara, a fost vazuta, in ultima perioada drept urmatorul candidat pentru un sprijin financiar din partea Uniunii Europene si Fondul Monetar International, dupa Grecia si Irlanda.

Portugalia: diverse scenarii dupa demisia premierului

Demisia prim-ministrului portughez Jose Socrates, al carui partid e minoritar in parlament, dupa alegerile din septembrie 2009 inainteaza mai multe scenarii politice, cel mai probabil fiind convocarea alegerilor anticipate de catre presedintele Anibal Cavaco Silva. Presedintele portughez poate sa numeasca un nou guvern sau sa dizolve Adunarea Republicii in temeiul Constitutiei.

In primul caz, el ar trebui sa ceara Partidului Socialist sa desemneze un nou premier, situatie care ar prelungi instabilitatea politica sau ar putea incerca sa promoveze instituirea unui guvern de coalitie.

Scenariul cel mai probabil, sugerat deja atat de Partidul Socialist, cat si opozitie este dizolvarea Parlamentului si organizarea alegerilor anticipate. Conform legii electorale portugheze, acestea ar trebui sa aiba loc intr-o „perioada minima de 55 de zile”, fie la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie.

Indiferent de solutia aleasa de catre seful statului, el trebuie sa consulte mai intai Consiliul de Stat si diversele parti reprezentate in parlament.

Consiliul de Stat este un organ consultativ alcatuit din 18 membri, inclusiv fosti presedinti, presedintele Parlamentului, premierul, presedintele Curtii Constitutionale, presedintii de regiuni autonome si persoanele desemnate de catre parlament si seful statului.

Recentele sondaje de opinie realizate la sfarsitul lunii februarie sustin ca Partidul Social Democrat (PSD de centru-dreapta) va castiga alegerile generale, dar fara a obtine o majoritate absoluta.

Presedintele PSD, Pedro Coelho Passos (in varsta de 46 de ani), favorit sa-l inlocuiasca pe Socrates si-a exprimat deja sprijinul pentru instituirea unui „guvern majoritar extins”.

Jose Socrates, care va trebui sa fie reinnoit in funtea Partidului Socialist, inainte de sfarsitul lunii a confirmat miercuri seara ca va candida din nou.

„Criza politica poate fi rezolvata numai prin decizia suverana a poporului portughez, iar eu ma voi conforma acestei hotarari”, a spus Jose Socrates.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro