Sari direct la conținut

Presa despre furtuna din Europa si din tara

HotNews.ro

Romania a scapat usor in comparatie cu dezastrul din celelalte tari europene, unde coada uraganului Kyrill a produs pagube semnificative si a lasat morti, scrie .

Evenimentul Zilei explica fenomenul “furtunii” din punct de vedere meteorologic, iar Cotidianul pune ravagiile vremii pe seama incalzirii globale si a poluarii.

Gandul avertizeaza ca furtuna va lovi aceleasi localitati din Bistrita Nasaud afectate de inundatii anul trecut.

Curentul ne linisteste, spunand ca vom fi ocoliti de varful furtunii, care se indreapta catre Rusia.

Planeta o ia razna: uragan in Europa!

Ana Maria Vieru

Kyrill a ajuns in estul Europei

Furtunile puternice care au afectat in ultimele zile vestul Europei, atingand in Germania forta unui uragan botezat Kyrill, s-au deplasat catre est. Rafale puternice de vant, depasind 200 de kilometri pe ora, s-au inregistrat ieri in Polonia, Republica Ceha, Ucraina, Belarus si in portul rus Kaliningrad. Cea mai mare forta a vantului, 216 km/h, s-a inregistrat la Snezka, in nordul Cehiei.

Potrivit Reuters, penele de curent au afectat un milion de persoane in Republica Ceha, iar forta vantului a daramat un acoperis al Aeroportului International din Praga, cauzand intarzierea unor curse aeriene. In Polonia, un operator de macara a fost ucis in orasul Katowice dupa ce dispozitivul a fost doborat de o rafala de vant.

Un alt barbat a murit in Zaborow, langa Varsovia, strivit sub acoperisul casei care s-a prabusit peste el. Efectele furtunii s-au facut simtite ieri pana in Rusia si Ucraina, unde o conducta ce transporta petrol catre tarile vest-europene a fost inchisa preventiv. Vestul continentului a incercat ieri sa repare daunele.

Unele dintre servicii s-au reluat, insa mii de calatori erau inca blocati in trafic sau pe aeroporturi, iar multe locuinte nu aveau electricitate.

Integral in Adevarul

Furtuna, mama uraganului

Constantin Vlad

Prin furtuna oamenii de stiinta inteleg orice stare de perturbare a atmosferei care afecteaza suprafata planetei, mai ales cand implica extreme meteorologice.

Furtunile pot fi marcate de vanturi puternice (furtuni de vant) si/sau tunete si fulgere, insotite sau nu de precipitatii masive, precum asa-numitele „furtuni de gheata”, de genul celor care afecteaza acum Statele Unite. Tot furtuni se numesc si miscarile puternice ale vantului care transporta o substanta oarecare prin atmosfera – furtuna de praf, de nisip, de zapada etc.

Furtunile iau nastere cand in atmosfera apar centre de joasa presiune atmosferica, in jurul carora exista un sistem de presiune ridicata. Combinatia de forte opuse da nastere miscarilor de aer extreme si rezulta in formarea norilor de furtuna, precum cumulonimbus.

In functie de mai multi factori concurenti (presiune atmosferica, suprafata, umiditate, temperaturi etc.), furtunile, indeosebi cele tropicale, capata forte inca si mai mari, transformandu-se in uragane (sau cicloane, sau taifunuri).

Integral in Evenimentul Zilei

Viscolul Europei a intrat in Romania

Oana Munteanu, Carmen Gavrila

Incalzirea globala aduce furtuna

Statisticile arata ca nivelul de dioxid de carbon a crescut in 2006 peste cele mai negre asteptari. Oamenii de stiinta avertizeaza ca gazul se acumuleaza tot mai rapid si ramine in atmosfera. Dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de sera, nu mai este absorbit de paduri, de sol si de oceane din cauza fenomenului de incalzire globala.

Integral in Cotidianul

Vijelia a dat peste cap jumate din Romania

Alina Badalan, Calina Berceanu

Furtuna este pe punctul de a mai face inca o data ravagii in aceleasi localitati din Bistrita – Nasaud in care inundatiile au mai facut si vara trecuta. In valea Tiblesului a plouat puternic si un sat a ramas izolat dupa ce podul peste Valea Ilisua a fost blocat de aluviuni.

„S-au adunat resturi vegetale sub pod, apa a iesit de o parte si de alta si a inundat o gospodarie”, a spus secretarul Primariei Spermezeu. Locuitorii de pe Valea Salautei au primit avertizari de inundatii, in cel mai mare pericol aflandu-se comuna Cosbuc.

Primarul comunei s-a plimbat pe ulite cu sirenele inca de joi seara, alertandu-i pe oameni sa-si urce bunurile in pod si sa fie pregatiti de evacuare in orice secunda.

Integral in Gandul

Uraganul „Kyrill” isi face de cap si prin Romania

de Andreea Anghel

Chiar daca vantul puternic a facut pagube in Romania, se pare ca am scapat de furia cea mare a lui „Kyrill”. Directorul Institutului de Meteorologie, Sandu Ioan, ne linisteste, spunand ca vom fi ocoliti de varful furtunii, care se indreapta catre Rusia. „Prin urmare, nu are cum sa mai vina cu aceeasi intensitate si la noi”, a declarat Sandu Ioan.

Integral in Curentul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro