Sari direct la conținut

Presa despre majorarea dobanzii de referinta

HotNews.ro

Potrivit ziarului Cotidianul prin acesta decizie Banca centrala incerca sa mentina tinta de inflatie, dar si sa intareasca Leul, considera Gandul. Principala consecinta ar putea fi majorarea dobanzilor pentru creditele in lei, sustine Evenimentul Zilei. BNR ar mai putea majora inca odata dobanda in luna februarie, afirma Business Standard. BNR plateste in acest moment cea mai mare dobanda din UE, cu toate ca nu are cea mai mare inflatie, scrie Romania Libera.

BNR hotarita sa atinga tinta de inflatie

Banca Nationala da practic un semnal ca este hotarita sa ia toate masurile pentru a apara tinta de inflatie pe care, mai ales din considerente de credibilitate, nu isi mai permite sa o rateze si anul acesta. In lipsa unor politici guvernamentale adecvate, scaderea inflatiei se va produce pe seama incercarilor de diminuare a consumului sau mai clar prin scumpirea creditarii.

„BNR ar putea majora cu inca 0,25 sau cu 0,5% dobinda de politica monetara pe 4 februarie 2008“, mai spune Anghel. „In locul urcarii ratei dobinzii in doua etape, ar fi fost mai logica o majorare a dobinzii cu 0,75%, dintr-o data, in urma sedintei de luni“, spune si presedintele firmei de consultanta CFA, Dragos Cabat

Cotidianul

Aprecierea Leului

Printre consecinţele majorării dobânzii de politică monetară, analiştii au amintit şi de o posibilă apreciere a leului. Cât priveşte şansele ca majorarea cu 0,5% a dobânzii de politică monetară să-şi atingă scopul, şi anume acela de a ţine în frâu inflaţia, unii analişti sunt sceptici, deşi consideră că Banca Centrală trebuia să se folosească de această „pârghie legală” pentru a întări politica monetară.

„Nu sunt convins că decizia va avea efecte din acest punct de vedere. Acum intră în acţiune şi preţurile administrate, să nu uităm nici de preţul barilului de petrol care se estimează că va fi 140 de dolari la mijlocul anului. Cred că va fi o luptă foarte grea cu inflaţia la acest început de an”, a încheiat Bogdan Baltazar.

Gandul

Credite mai scumpe

Dobanzile la credite urmeaza sa creasca. La imprumuturile in lei deja contractate costurile suportate de clienti se vor mari daca dobanda perceputa este variabila odata cu cresterea dobanzilor practicate pe piata interbancara. Si la creditele noi in lei ar putea creste costurile pe care le vor suporta cei care se vor indatora in moneda nationala.

„Faptul ca ar putea creste costul resurselor pentru banci ar trebui sa aiba o consecinta si asupra costului creditelor”, raspunde Bogza la intrebarea daca bancile vor mari si dobanzile la creditele noi in conditiile in care optiunea pentru un imprumut este facuta mai mult in functie de costul aferent acestuia.

Si presedintele executiv al UniCredit Tiriac, Razvan Radu, considera ca noua masura ar putea scumpi creditele noi in lei. „La prima vedere, daca vor fi efecte, acestea vor fi in principal la creditele noi”, ne-a declarat Radu, precizand ca UniCredit Tiriac nu a facut inca simulari pornind de la noua dobanda de referinta.

Dobanda medie practicata de banci la creditele vechi in lei era in octombrie 2007 de 14,33%, in timp ce la creditele noi era de 12,37%, potrivit BNR. Asa cum se stie, bancile prefera sa reduca dobanzile la creditele noi pentru ca acestea sa fie competitive pe piata, in timp ce la imprumuturile deja acordate maresc dobanzile.

Evenimentul Zilei

Urmeaza inca o majorare

“BNR ar putea majora cu inca 0,25% sau cu 0,5% dobanda de politica monetara pe 4 februarie 2008, la urmatoarea sedinta a consiliului de administratie”, estimeaza economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel. Si analistul Raiffeisen ia in calcul o majorare de 0,5 puncte procentuale in sedinta de luna viitoare.

“Urmeaza o misiune grea, daca nu imposibila, de atingere a tintei de inflatie. Presiunile inflationiste sunt mari, generate de preturile la alimente si cele administrate. Speram ca 2008 sa fie un an agricol bun, in caz contrar existand pericolul ca inflatia sa revina la doua cifre”, a aratat Dumitru.

Business Standard

Cea mai mare dobanda din Europa

Banca Nationala a Romaniei (BNR) plateste in acest moment cea mai mare dobanda din grupul celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene, cu toate ca nu are cea mai mare inflatie.

Deocamdata, Ungaria a afisat in noiembrie cea mai inalta inflatie din UE 27, de 11,4%, pe care banca sa centrala o acompaniaza cu o rata a dobanzii de politica monetara de 7,50%, in coborare de la 7,75%. Spre deosebire de Romania, Ungaria si-a controlat cheltuielile publice si a afisat un excedent fiscal de 48 miliarde de forinti la finalul anului trecut.

Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro