Sari direct la conținut

Presa despre noua runda in razboiul Basescu-Tariceanu

HotNews.ro

Traian Basescu a criticat dur decizia guvernului prin care este desfiintata comisia prezidentiala ce putea dispune urmarirea ministrilor, scrie Romania Libera.

Ministrul justitiei crede insa ca Basescu este suparat pentru ca i s-a luat jucaria, afirma Gandul.

Desfiintarea comisiei prezidentiale nu inseamna nimic altceva decat suspendarea cercetariilor in cazul a 7 ministri, precizeaza EvZ.

Decizia guvernului ar putea fi sanctionata de catre Comisia Europeana la raportul din ianurie 2008, noteaza Adevarul.

Basescu ataca

Cel mai dur atac a venit insa din partea presedintelui Basescu. „Ordonanta are toate elementele unui abuz de putere. Ministrul Chiuariu se afla in conflict de interese flagrant. A elaborat o OU prin care isi blocheaza propriul dosar, dar si pe cele ale colegilor de guvern. Practic, intregul Guvern se afla in conflict cu Justitia”.

Presedintele a precizat ca, dupa opinia sa, este vorba de „un troc” pe care Cabinetul Tariceanu l-a facut in schimbul voturilor impotriva motiunii.

Dincolo insa de disputele politice, ordonanta este clara: DNA este complet scos din joc, nemaiavand dreptul sa ceara urmarirea penala a vreunui ministru, prerogativa care trece la premier si procurorul general. In schimb, presedintele este cel care are ultimul cuvant in privinta declansarii urmaririi penale, deoarece, potrivit Constitutiei, poate trece peste un eventual aviz negativ al comisiei.

Romania Libera

“Ceea ce-l deranjeaza pe dl. Basescu e ca nu mai poate face circ”

Ministrul Justitiei Tudor Chiuariu a remis ieri un comunicat de presa in care raspunde acuzatiilor aduse de presedintele Traian Basescu. Ministrul Chiuariu sustine ca seful statului “e suparat ca i s-a luat jucaria de suspendat ministri liberali”.

In comunicat se mai precizeaza: “Ceea ce-l deranjeaza, de fapt, pe dl Basescu e ca noua Comisie va fi formata din judecatori independenti si profesionisti.

Ceea ce-l deranjeaza pe dl Basescu e ca nu mai poate face circ, nu mai poate organiza o mascarada, ca nu mai poate lua masuri abuzive, fara sa le justifice in fata opiniei publice. In fata unui raport profesionist si impartial, dl Basescu nu va mai putea aplica singura lege pe care domnia sa o cunoaste: legea bunului plac.

Eu nu pot fi in conflict de interese, pentru ca interesul meu ar fi fost sa fiu evaluat de o Comisie in care eu numeam 3 membri din 5, adica majoritatea. Schimband aceasta regula si instituind o comisie impartiala, numita de un organism independent de Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, eu am actionat impotriva interesului meu personal.

Dl Basescu, prin declaratiile de astazi, ne dovedeste inca o data ca „lupta impotriva coruptiei” este numele pe care domnia sa il da razboiului personal impotriva Guvernului, care isi continua mandatul in ciuda protocoalelor secrete pe care dl Basescu le incheie cu PSD.

Dl Basescu, care ne da lectii despre conflictul de interese, nu a observat ca in fosta comisie, era unul dintre subordonatii sai, un consilier prezidential.

Oare acesta nu era in conflict de interese atunci cand era chemat sa se pronunte in cauzele unor ministri liberali, asupra carora dl presedinte se napusteste ori de cate ori are ocazia? Nu exista, impotriva a ceea ce sustine dl Basescu, un blocaj al Comisiei.

In cel mult 30 de zile, noua Comisie va fi numita si isi va relua atributiile. Numai orbirea determinata de ura sa constanta fata de liberali il impiedica sa vada ca vechea comisie era o improvizatie, in care oameni care n-au calcat nici o data in calitate de avocat sau magistrat intr-un tribunal, erau chemati sa analizeze dosare complexe”.

Gandul

Dosare blocate pentru sapte ministri

Comisia speciala desfiintata prin ordonanta de joi se constituise la Cotroceni in urma cu aproape o luna, imediat dupa ce seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-a solicitat presedintelui avizul necesar procurorilor pentru a incepe urmarirea penala impotriva fostului premier Adrian Nastase, cercetat pentru luare de mita si trafic de influenta in dosarul „Zambaccian 2”.

In decurs de doua saptamani, pe masa comisiei au sosit cereri similare pentru alti sase fosti si actuali ministri: Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Victor Babiuc, Paul Pacuraru, Zsolt Nagy si Codrut Seres.

Pana joi seara, cand a fost desfiintata, comisia nu apucase sa se pronunte in niciunul dintre aceste dosare, dar, potrivit presedintelui Basescu, urma ca in scurt timp sa ia o decizie in cazul a doi ministri din actualul guvern: Tudor Chiuariu, de la Justitie, si Paul Pacuraru, ministrul muncii.

EvZ.

„Vedem in ianuarie daca ordonanta afecteaza raportul”

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, nu a vrut ieri sa faca comentarii privind ordonanta de modificare a Legii raspunderii ministeriale. „Sunt constient de legatura ei cu lupta anticoruptie, dar nu facem niciun comentariu”, a declarat pentru NewsIn oficialul european.

Mark Gray a mai spus ca modul in care ea va afecta raportul de tara pe justitie si lupta anticoruptie se va vedea in ianuarie.

„Deocamdata, salutam faptul ca guvernul roman a postat pe site planul de actiune pe justitie – cerut de CE pana la sfarsitul lunii octombrie -, iar in al doilea rand asteptam raportul final al romanilor pana la sfarsitul acestei luni. Apoi vom prezenta noi urmatoarea evaluare, in luna ianuarie 2008”, a mai declarat Gray.

Adevarul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro