Sari direct la conținut

Presa despre propunerile lui Traian Basescu

HotNews.ro

„Surprizele presedintelui”, se rezuma sa titreze sugubat EVZ, aratind ca nominalizarile sefului statului multumesc si PSD si axa SUA-Marea Britanie.

Cotidianul preia ideea liberala, anuntind ca „FSN preia serviciile secrete” si citind surse care spun ca Tariceanu a aflat de la televizor nominalizarile presedintelui.

Romania libera deschide editia online cu afirmatia „din lupta dintre PNL si PD au castigat pesedistii”, Adevarul se multumeste cu evidenta,

afirmand ca „Basescu da SRI pe mana PSD”, in timp ce Ziua vede deja realizarea „coalitiei Basescu-PSD”.

Surprizele presedintelui

Propunere-surpriza pentru sefia SRI: un reprezentant al opozitiei, senatorul PSD George Maior. Traian Basescu a facut ieri aceasta nominalizare, impreuna cu aceea pentru SIE – Claudiu Saftoiu -, consilier prezidential si un apropiat al sau. Doi civili, in loc de militarii anuntati.

George Maior, care ar prelua principalul serviciu de informatii, a negociat, in anii trecuti, instalarea bazelor americane din postura de secretar de stat al Ministerului Apararii Nationale, in mandatul Nastase.

Cu un profil sobru, Maior nu a iesit la rampa prin declaratii fulminante, asa cum a facut-o, inainte de a prelua SRI, Radu Timofte (2001-2006). In schimb, candidatul la sefia SRI este cel care a semnat din partea Ministerului Apararii hotararea de guvern cu privire la acordul de achizitie a fregatelor britanice.

El preia un serviciu aflat, de cativa ani, in bune relatii cu agentiile de informatii americane, ajunse pana acolo incat este suspectat ca a contribuit la programul global al CIA de torturare a detinutilor islamisti.

Analistul militar Nicu Sava decripteaza alegerea lui Basescu: „E o decizie venita in cercul de asteptare euro-atlantic, foarte puternica in Romania, ca in toata lumea. Sper sa nu fi fost impusa. Maior este un militant euro-atlantic, sa vedem cum va impaca aceasta cu integrarea europeana”.

Saftoiu, consilierul politic de la Cotroceni, este un apropiat al presedintelui. El a mai fost si ziarist, situatie asemanatoare cu cea din 1997, cand sefia serviciului de spionaj extern a fost preluata de Catalin Harnagea, si el jurnalist. Recent, a urmat mai multe cursuri de aparare si securitate, inclusiv doua in SUA.

„E o recompensa pentru ce face alaturi de Basescu”, a comentat Sava. El mai crede ca va fi mai greu in parlament pentru Saftoiu decat pentru Maior, daca nominalizarea va trece prin legislativ.

Integral in EVZ

FSN preia serviciile secrete

Surpriza pentru toata lumea, dar si premiera in politica romaneasca. Basescu numeste la SRI un reprezentant al Opozitiei, senatorul PSD George Maior. Pentru sefia SIE l-a preferat pe Claudiu Saftoiu, consilier la Cotroceni.

Dupa reactia de aseara a liberalilor, „la cald“ – imediat dupa anuntarea celor doua propuneri – si in lipsa unor informatii, fie si neoficiale, dinspre Palatele Cotroceni si Victoria, surse din PNL sustin ca seful statului nu s-a consultat si nici macar nu l-a informat pe premierul Tariceanu in privinta celor doua nominalizari.

Strategia alarmei false

Mutarea lui Traian Basescu reprezinta o premiera absoluta in politica romaneasca post-decembrista: numirea unui reprezentant al opozitiei intr-un post-cheie al puterii asa cum este sefia principalui serviciu de informatii interne.

Daca in urma cu un an Traian Basescu anunta ca a gasit un tinar ofiter pentru sefia SRI, care sa nu fi lucrat in Securitate, iar ulterior il prezenta public pe generalul Florian Coldea – pe care intre timp l-a numit ca prim-adjunct si director interimar, acum el si-a schimbat optiunea.

Mai mult, el a tot lasat sa se inteleaga faptul ca optiunea sa pentru directorul SRI ramine un om din interiorul serviciului. Indecizia, daca a fost, s-a manifestat si in privinta directoratului SIE, unde parea sa-l agreeze pe generalul Silviu Predoiu, tot ca om din interiorul sistemului de siguranta nationala.

Nu este exclus insa ca seful statului sa fi aruncat pe piata aceste nume pentru a abate atentia de la adevaratele nominalizari. Ce-i drept, presedintele s-a confruntat si cu o opozitie interna, din rindul PD, care nu agrea, prin vocea unora dintre liderii pedisti, numirea unor militari la sefia SRI si la cea a SIE.

Pedistii au sustinut intotdeauna ca e normal ca acele doua servicii sa fie conduse de oameni sustinuti de partide.

Maior si Saftoiu, in anturaj american

Oricum, in cadrul jocului „la cacealma“ par sa se fi inscris si informatiile aruncate pe piata potrivit carora unul dintre favoriti ar fi un cvasinecunoscut, precum Alexandru Cosac la SRI, ori Vasile Sarca la SIE. Un lucru este cert: la sefia celor doua servicii de informatii, Traian Basescu a pus oameni care nu au nici o legatura cu trecutul sistemului comunisto-securist.

Mai mult, George Cristian Maior si Claudiu Saftoiu sint agreati de structurile similare din NATO si din Uniunea Europeana. Amindoi au fost vazuti destul de des, in ultima vreme, la Washington, „la sfat“ cu oficiali americani.

Maior trece usor prin Parlament

Conform legii, George Maior poate deveni seful SRI doar cu votul majoritatii parlamentarilor. Configuratia actuala a Camerei Deputatilor si Senatului arata ca voturile PD si PSD, partidele care au anuntat clar ca il sprijina pe Maior, nu intrunesc majoritatea.

Dar cu cele ale minoritatilor nationale, altele decit cea maghiara, si cu ale unor independenti cunoscuti ca fideli presedintelui, propunerea lui Basescu are sanse sa treaca fara probleme. Asta chiar daca nici un liberal, UDMR-ist, conservator sau PRM-ist n-ar vota pentru Maior, ceea ce e putin probabil.

Liberalii, prinsi in offside

La o jumatate de ora de la aflarea propunerilor, la PNL era zapaceala totala. Purtatorul de cuvint, Varujan Vosganian, ne-a precizat ca inca nu exista o pozitie oficiala, el incercind sa-i contacteze telefonic pe liderii partidului. Vicepresedintele Puiu Hasotti ne-a declarat, in nume personal, ca „in ceea ce priveste calitatile dlui Maior nu contest ca ar putea fi un director bun.

Marea problema este ca aceasta desemnare este rezultatul unui troc politic. Ori, pentru o astfel de functie, un troc politic este un lucru periculos“. Tot in nume personal, ministrul Adrian Iorgulescu, membru in BPC al PNL, a precizat: „Sint surprins de desemnarea dlui Maior. Este o mina intinsa PSD. Consider ca trebuie sa reevaluam relatiile cu PD in cadrul Aliantei D.A“.

Pentru secretarul general al PNL, Dan Motreanu, marea surpriza a constituit-o „faptul ca nu s-a discutat nimic si cu noi“.

Integral in Cotidianul

Din lucpta dintre PD si PNL au castigat pesedinstii

Potrivit Constitutiei, numirea sefilor serviciilor secrete se face de catre Parlament, la propunerea presedintelui Romaniei. Camerele reunite trebuie sa aleaga, in sedinta comuna, sefii serviciilor cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor. Trebuie mentionat ca intre Constitutia adoptata in 2003 si legea de functionare a SIE exista discrepante.

In timp ce Constitutia mentioneaza votarea de catre Parlament, la propunerea presedintelui, legea SIE in vigoare face referire la numirea sefului SIE de catre presedinte. De altfel, acesta a fost unul dintre motivele pentru care, in primul moment, presedintele Traian Basescu a conditionat propunerea sefilor serviciilor secrete de schimbarea legislatiei.

Initial, existenta majoritatii pentru votarea sefilor serviciilor secrete parea sa fie sub semnul intrebarii pentru ca PSD, PNL si UDMR anuntasera ca doresc civili in fruntea serviciilor secrete, si nu militari, asa cum se zvonea ca intentioneaza presedintele Traian Basescu. Doar PD parea ca sprijina propunerile presedintelui, dar, ulterior, celelalte partide si-au reformulat pozitia.

Ieri, doar liberalii dadeau semnale ca se opun variantei dorite la Palatul Cotroceni. Inainte ca propunerile sa fie trimise oficial la Parlament, liberalii au dat semnale clare ca nu sunt de acord cu propunerile presedintelui Traian Basescu.

Integral in Romania libera

Coalitia Basescu – PSD

Traian Basescu a reusit ieri sa-i lase pe politicieni muti de uimire, propunandu-l pe pesedistul George Cristian Maior pe post de Radu Timofte si pe consilierul sau Claudiu Saftoiu pe post de Gheorghe Fulga. Miscarea prezidentiala are un potential mare de reusita avand in vedere ca partidului de suflet PD i se va adauga (la vot) PSD.

Basescu marturisea, anul trecut, in fata podului de la Maracineni ce fusese luat de ape, ca daca i-ar schimba pe sefii serviciilor secrete, propunerile sale ar putea sa nu treaca de Parlament. Din aceste ratiuni a preferat sa negocieze cu opozitia, in locul guvernantilor liberali. Astfel, PNL – care tanjea la sefia SIE – a ramas mofluz.

Nici ceilalti parteneri de Coalitie nu s-au aratat incantati, UDMR sau PC. La cald, liberalilor nu le prea vine sa creada ca se prefigureaza o alianta PD-PSD. (A.H.)

Nominalizari surpriza

Presedintele Traian Basescu i-a propus ieri pe George Cristian Maior si pe Claudiu Saftoiu pentru functiile de directori ai Serviciului Roman de Informatii si, respectiv, Serviciului de Informatii Externe. Potrivit comunicatului de presa al Administratiei Prezidentiale, „in temeiul art. 65 lit.

h din Constitutia Romaniei, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis astazi, 25 septembrie, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului propunerile pentru functia de director al SRI si SIE”. In comunicat se mai spune ca Basescu a dorit ca postul de director al SRI sa revina unui reprezentant al opozitiei.

„In acest sens, dupa consultari cu principalul partid de opozitie, PSD, si pe baza propunerii acestui partid, presedintele Basescu l-a nominalizat in functia de director SRI pe domnul George Cristian Maior. In functia de director al SIE, presedintele Traian Basescu l-a propus pe domnul Claudiu Saftoiu”, se mai spune in comunicat.

Propunerile presedintelui vin la cateva zile dupa ce Parlamentul a luat act de demisiile fostilor sefi, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, posturile fiind declarate vacante. Cei doi sefi de servicii au demisionat in urma scandalului declansat de fuga din tara a sirianului Omar Hayssam.

Atunci, seful statului le-a spus ca nu mai are incredere in serviicile de informatii si a conditionat noile propuneri pentru functiile de directori ai SRI si SIE de adoptarea pachetului de legi privind siguranta nationala. In final, Basescu a decis sa trimita nominalizarile la Parlament, desi pachetul de legi nu a fost inca promovat de Guvern in forul legislativ.

Integral in Ziua

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro