Presa despre relansarea temei republicii parlamentare
PNL repune pe tapet tema republicii parlamentare, avind pina in prezent drept aliati UDMR si PC, noteaza Cotidianul. Liberalii opteaza pentru o republica parlamentara, argumentand ca un astfel de sistem ar elimina riscul unui regim autoritarist, afirma Romania libera. Critic la adresa „derapajelor” prezidentiale, premierul Calin Popescu-Tariceanu a venit sambata, la Costinesti, cu argumente europene in sprijinul ideii de republica parlamentara, considera Evz. Gandul considera ca prin aceasta miscare politica PNL nu va mai fi nevoit sa scoata un candidat puternic la Presedintie.
„PNL repune pe tapet tema republicii parlamentare, avind pina in prezent drept aliati UDMR si PC.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a readus in discutie, in acest weekend, necesitatea revizuirii Constitutiei pentru a se institui republica parlamentara.
In expozeul sau de la Scoala de Vara a tineretului national liberal, Tariceanu a venit cu mai multe argumente: „Arhitectura constitutionala contine ambiguitati care genereaza doi poli ai Executivului, Guvernul si Presedintia, (…)
cind atributiile nu sint bine definite si exista interpretari diferite ale Constitutiei, conflictele si derapajele nu pot fi evitate (…), actualul sistem a grevat buna functionare a unora dintre institutiile statului roman, a creat confuzie printre cetateni si la nivelul UE“.
Premierul a mai aratat ca in Romania „unii incearca sa acumuleze puterea in miinile unui grup sau ale unei singure persoane“ si a mentionat ca acest lucru i se pare inacceptabil.
Tema republicii parlamentare nu reprezinta o noutate in intentiile liberalilor, o rezolutie in acest sens fiind aprobata de Delegatia Permanenta a PNL inca din ianuarie 2006″, scrie Cotidianul.
„Liberalii opteaza pentru o republica parlamentara, argumentand ca un astfel de sistem ar elimina riscul unui regim autoritarist. „In Romania, dupa 1990, din pacate am plecat pe o arhitectura constitutionala care contine anumite ambiguitati si care introduce doi poli ai Executivului: Guvernul si Presedintia.
Atunci cand atributiunile nu sunt bine definite sau, mai grav, atunci cand exista interpretari personale ale Constitutiei, conflictele si derapajele nu pot fi evitate si este ceea ce s-a intamplat in Romania ultimilor doi ani si jumatate”, a declarat premierul la scoala de vara a tinerilor liberali.
„PNL a pledat in mod constant pentru o republica de tip parlamentar. Anumite considerente care tineau de unele mentalitati de genul «parintele poporului» au facut sa iesim cu acest sistem plin de ambiguitati”, a mai spus Tariceanu.
Premierul a reluat atacurile la adresa sefului statului, amintind despre „excese de autoritarism care apar chiar daca au trecut 17 ani de la caderea comunismului”, despre „unii care incearca sa acumuleze puterea in mainile lor”.
Varianta alegerii presedintelui de catre Parlament este sustinuta si de PC si UDMR. Liderul PD, Emil Boc, a afirmat ca revizuirea legii fundamentale ar trebui demarata imediat dupa alegerile pentru Parlamentul European, liderul democrat pronuntandu-se din nou pentru un sistem semiprezidential pe model francez”, afirma Romania libera.
„In asteptarea campaniei pentru euroalegeri, liderii partidelor si-au facut incalzirea la scolile de vara, prin atacuri reciproce sub paravanul nevoii de revizuire a Constitutiei.
Critic la adresa „derapajelor” prezidentiale, premierul Calin Popescu-Tariceanu a venit sambata, la Costinesti, cu argumente europene in sprijinul ideii de republica parlamentara, cu presedinte ales de parlament. In replica, sustinatorii republicii prezidentiale, in care seful statului ar detine puterea, PD si PLD ii acuza pe liberali ca incearca sa-si acopere lipsa de lideri.
Tabara pro-Basescu si cea anti-Basescu sunt de acord asupra unui singur punct: ambiguitatea actuala in impartirea puterii intre presedinte si guvern. De pe margine, social-democratul Cristian Diaconescu vede in aceasta disputa o simpla pozitionare a PNL si PD, dupa interese, in relatia presedinte-premier”, scrie Evz.
„PNL spera ca, pana in 2009, Constitutia va fi modificata si Romania va deveni republica parlamentara, iar partidul nu va mai fi nevoit sa scoata un candidat puternic la Presedintie.
Asa a reiesit din spusele premierului Calin Popescu-Tariceanu, prezent, sambata, la Scoala de vara a tineretului national liberal, de la Costinesti.
Presedintele PNL a fost intrebat daca partidul are un candidat la alegerile prezidentiale viitoare. „Romania nu trebuie sa se bazeze pe un sistem de republica fie ea si semiprezidentiala”, noteaza Gandul.