Sari direct la conținut

Presa despre schimbarea climei si efectul asupra comportamentelor umane

HotNews.ro

Caldura excesiva schimba obiceiurile de viata ale romanilor, care incep sa prefere viata nocturna, noteaza Evz. Climatologii prevad veri la fel de caniculare si in anii urmatori, precum si o posibila desertificare a sudului tarii, considera Romania libera. Gandul afirma ca mai multe ambulante din Transilvania si Moldova au sosit in Bucuresti pentru a asigura asistenta cetatenilor afectati de canicula.

In schimb, angajatii Inspectiei Muncii, institutie care trebuia sa verifice respectarea masurilor impuse de Guvern, au intrerupt programul din cauza caldurii, scrie Cotidianul.

„Caldura excesiva incepe sa schimbe obiceiurile de viata ale romanilor. Tot mai multi oameni stau ziua „la cutie” si ies noaptea pe strazi sau in parcuri, tendinta surprinsa de EVZ si prin imagini sugestive.

Se fura ca-n Dallas.” Expresia folosita la inceputul anilor ‘90 nu se referea la brevetarea metodelor lui JR, din serialul cu acelasi nume, ci definea intervalul orar in care strazile pustii, parasite de romanii hamesiti de o doza de „americanism”, deveneau o prada perfecta pentru hotii de toate tipurile.

Cine a umblat ieri prin Bucuresti, in miezul celei mai calduroase zile a anului de pana acum, s-ar fi putut inchipui proiectat in anii de dupa Revolutie.

Strazi, parcuri, sosele, in mod normal arhipline, zaceau abatute sub valul de caldura intensa. Adapostiti la umbra, prin magazine sau la ferestre, oamenii priveau „spectacolul” cu mina unor animale batrane, ce si-au petrecut intreaga viata la o Gradina Zoologica de cartier.

Temerarii ce au decis sa iasa in strada pareau, la intoarcere, niste betivi profesionisti, dupa o noapte „vesela”.

„Domnul politist e la capatul rabdarilor”

„In tara e cod rosu, dar nu si la noi. Nu stiu de ce, probabil s-au gandit ca in masini e racoare si bine, ca la mama acasa.” Domnul politist examinator e relativ acru, la acest moment.

S-a sculat cu noaptea-n cap, a luat parte la examenul auto unde a corectat cateva sute de chestionare si l-au mai enervat si fetele alea doua care „s-au imbracat ca de disco, cu chilotii p’afara”.

Acreala completa l-a apucat insa mai spre sfarsit, in speta, in momentul in care a iesit in strada, pentru a nota elevii participanti la proba practica pentru examenul auto.

„Mi-e cald si nu sunt vesel. Vreau sa spuneti cu totii: „Domnul politist e la capatul rabdarilor”. Nu vreau sa va vad ca mergeti cu 20 la ora sau ca stati cinci ore sa va aranjati oglinzile. Nu vreau sa adorm pe strada”. Instructiunile fiind transmise, coloana de masini se pune in miscare. O intersectie, prima la stanga si stop.

Domnul politist coboara spre un magazin, iese dupa cateva minute cu o sticla de apa minerala, se asaza la umbra si se apuca sa fumeze tacticos o tigara”, scrie Evz.

Cotidianul noteaza ca: „Pina si angajatii Inspectiei Muncii, institutie care trebuia sa verifice respectarea masurilor impuse de Guvern, au intrerupt programul din cauza caniculei.

Avertizarea cu cod rosu a expirat marti seara, cind meteorologii asteptau deja vijelia. Joi se va institui cod verde in toate judetele tarii, a anuntat Comitetul Interministerial pentru Canicula, care isi va inceta activitatea o data cu scaderea anuntata a temperaturilor.

Alerta „cod rosu“, prima de acest fel din Romania, a durat doar o zi, in care o interdictie ambigua de lucru cu publicul sau in spatii deschise a fost tratata fie cu indiferenta, fie cu exces de zel.

Inspectorii bucuresteni de la Inspectia Muncii si-au inceput programul la ora sapte dimineata, pentru a verifica daca angajatorii iau toate masurile de prevenire a lucrului in spatii deschise intre orele 11.00 si 18.00, dar si ca sa nu fie prinsi de ora 11.00 in plin cod rosu.

„Noi ne terminam programul la ora 11, pentru ca si noi sintem oameni si, in plus, avem doar o singura masina cu aer conditionat“, explica Vlad Cristian, cel care a coordonat ieri echipele de inspectori de munca din Bucuresti. Un singur echipaj a lucrat peste programul stabilit prin decizie a Comandamentului pentru Situatii de Urgenta”.

Gandul scrie ca: „Au venit intariri de cod rosu pentru Salvarea Bucurestiului: zece masini din Covasna, Botosani si Mures, cu tot cu personal. La volan – ambulantieri care n-au mai cutreierat Capitala de cand au facut armata. Au cules bolnavii, bajbaind strazile.

„Sunt harsaiti in razboaie voluntarii mei, folositi-va de ei! Alte nelamuriri!”. Si intrebarile incep sa curga: „Ne puteti ajuta cu o sirena?”, „Domnule director, eu cu girofarul am ceva”, „Oxigenul, domnule director”, „Perfuzoarele n-au seringi”.

Ambulantieri si asistenti stau cuminti in banci, ca la scoala, la sediul Serviciului de Ambulanta Bucuresti. E ora instructajului. Sunt veniti din trei judete, special pentru codul rosu, ca intariri la Salvarea Capitalei”.

„Multi romani se intreaba daca vara 2007 este doar un accident. Daca si in anii urmatori temperaturile vor fi similare celor suportate de ei in aceste zile. Parerile sunt oarecum impartite.

Pe de o parte, climatologii si ecologistii pe care i-a consultat „Romania libera” prevad, pentru 2008, cel putin o vara la fel de caniculara. In termeni concreti, ei sustin ca anul viitor temperatura va creste, in sudul tarii se va accentua fenomenul desertificarii, in vreme ce iarna va fi fara zapada”, afirma Romania libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro