Sari direct la conținut

Presa despre ultimatumul pentru uninominal

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a solicitat imperativ parlamentului sa adopte legea votului uninominal pana in data de 22 octombrie, scrie Romania Libera.

Ziarul Gandul considera ca proiectul nu are nicio sansa sa fie aprobat deorece comisia de cod electoral nu s-a mai reunit de doua luni din lipsa de cvorum.

Surse din PD citate de Cotidianul, afirma ca Basescu va lansa referendumul pentru votul uninominal cu prilejul congresului PD.

Guvernul s-ar putea insa sa i-o ia inainte presedintelui si sa adopte legea votului uninominal prin asumarea raspunderii, afirma EvZ

Ultimatum

Presedintele Traian Basescu a dat ieri un nou termen pentru adoptarea legii privind votul uninominal, dar senatorii au adoptat tacit modificarea legii referendumului prin care il lasa pe presedinte fara atributii in acest sens.

Presedintele Basescu a transmis ieri o scrisoare presedintilor celor doua Camere, premierului, liderilor tuturor partidelor parlamentare prin al carei continut avertizeaza ca, daca nu va primi la promulgare, pana pe data de 22 octombrie, noua lege electorala care sa vizeze introducerea votului uninominal incepand cu urmatoarele alegeri, va declansa un referendum national pe aceasta tema.

Traian Basescu le reaminteste liderilor politici ca in luna martie, dupa consultarile de la Cotroceni, acestea s-au angajat ca vor finaliza legea pana la sfarsitul lunii iunie. Dar nu s-au tinut de cuvant. Presedintele atrage insa atentia ca emiterea de catre Guvern a unei ordonante de urgenta pe tema schimbarii modului de scrutin nu poate fi o solutie satisfacatoare.

„Domeniul electoral este prea important pentru a fi reglementat prin ordonante ale Guvernului, iar o asemenea ordonanta ar fi vulnerabila prin posibilitatea respingerii ei de catre Parlament”, se arata in scrisoarea sefului statului.

Romania Libera

Blocat in comisie

In prezent, proiectul privind introducerea votului uninominal se afla pe masa Comisiei de Cod Electoral, desi el ar fi trebuit sa intre de mult timp in dezbaterea Senatului. De aproape doua luni insa, lucrarile Comisiei sunt suspendate la fiecare sedinta din cauza lipsei de cvorum.

Reprezentantii PSD si PRM sunt cei care au blocat legea fie prin absenta de la discutii, fie prin depunerea unor amendamente care schimba total sensul textului initiat de Asociatia Pro Democratia pe care, de altfel, si social-democratii, si peremistii au declarat ca il sustin.

In fata acestei situatii, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, in mai multe randuri, ca ar putea sa-si asume raspunderea pe legea votului uninominal.

Gandul

Seful statului lanseaza referendumul la o reuniune PD

Surse din conducerea PD sustin ca seful statului va anunta convocarea referendumului o data cu alegerile europarlamentare, saptamina viitoare, la Consiliul National de Conducere al PD, unde vor fi lansati candidatii partidului la europarlamentare. Colegiul Director al PD a convocat ieri sedinta CNC pentru luni, 22 octombrie, pentru a-si lansa eurocandidatii.

La reuniune a fost invitat public si presedintele Traian Basescu. Printre invitati figureaza si presedintele PPE, Wilfried Martens.

Cotidianul

PNL se gandeste la asumarea raspunderii

In conditiile in care uninominalul zace inca in sertarele Senatului, ca prima Camera sesizata, varianta asumarii raspunderii guvernului pare cea mai convenabila, cu atat mai mult cu cat ar impiedica implicarea lui Traian Basescu in campania pentru referendum care s-ar suprapune cu cea pentru euroalegeri.

De altfel, posibilitatea a fost invocata chiar de premierul Tariceanu la inceputul lunii septembrie, iar ieri a fost reluata de vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. „Voi propune guvernului sa ne asumam raspunderea pe legea votului uninominal”, ne-a declarat Orban, precizand insa ca tema nu a fost discutata la nivelul conducerii partidului.

Or, tocmai acest lucru au incercat sa-l evite, in ultima vreme, parlamentarii. O modificare a legii referendumului adoptata de alesi il impiedica pe presedinte sa-l organizeze odata cu euroalegerile, insa legea nu a intrat in vigoare.

EvZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro