Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Grecia: Anarhistii au ocupat un post de radio din Atena; Partidul Liberal din Egipt va boicota alegerile parlamentare; Tunisia: Procesul fostului presedinte a fost amanat. Ben Ali poate primi pedeapsa cu moartea

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Grecia: Anarhistii au ocupat un post de radio din Atena. 20 de anarhisti greci au fost retinuti de politie marti dupa ce au ocupat abuziv un post de radio din Atena. Anarhistii au intrat in direct si si-au manifestat sustinerea fata de grupul extremist Lupta Revolutionara aflat in proces pentru organizarea unor explozii la Atena si atacul asupra Ambasadei SUA in Grecia. Politia a intervenit si i-a transportat pe tineri la sediul local unde intentionaza sa ii puna sub acuzatia de propaganda in favoarea terorismului, scrie Ria Novosti.

UE planuieste impunerea embargoului asupra petrolului Iranian. Dupa ce luni Iranul a confirmat ca a inceput sa imbogateasca uraniu intr-o noua locatie, reprezentantii UE si ai Japoniei s-au intalnit marti pentru a discuta masurile ce ar trebui adoptate pentru oprirea importurilor de petrol din Iran. Iranul sustine ca imbogatirea uraniului nu va fi folosita pentru dezvoltarea armelor nucleare, ci pentru folosul populatiei civile. Rusia a declarat si ea public ca regreta actiunea Iranului si ca este ingrijorata pentru ca aceasta tara ignora solicitarile comunitatii internationale. Japonia isi ia masuri de precautie pentru varianta in care s-ar situa de partea embargoului international, prin tatonari pe langa Arabia Saudita si Emiratele Arabe. Situatia actuala a Iranului a facut sa creasca pretul barilului de petrol. UE a anuntat ca in data de 23 ianuarie va avea loc o intalnire a ministrilor de externe ai tarilor membre unde ar trebui sa se confirme embargoul asupra produselor petroliere. Momentan cele 27 de state nu sunt de acord privind momentul inceperii embargoului. Pentru multe economii europene aflate in suferinta, dependente de petrol, este dificil sa renunte la un furnizor de talia Iranului si sa gaseasca rapid alternative viabile, anunta Reuters.

Partidul Liberal din Egipt va boicota alegerile parlamentare. Partidul Liberal din Egipt, co-fondat de cel mai bogat afacerist egiptean – crestinul copt Naguib Sawiris, a anuntat ca va boicota alegerile parlamentare din cauza sutelor de nereguli comise de partidele islamice care pana acum au dominat votarea. Fratia Musulmana si Partidele Salafiste totalizeaza peste 60% din totalul voturilor. Egiptul a inceput marti runda finala a alegerilor parlamentare ai caror castigatori vor elabora noua Constitutie a tarii, informeaza The Guardian.

Scotia organizeaza in 2014 referendumul pentru independenta. Scotia intentioneaza sa faca in 2014 un referendum care sa arate pozitia cetatenilor sai fata de declararea independentei de coroana britanica, potrivit premierului Alex Salmond. Anul 2014 a fost ales pentru ca Scotia sa aiba timp sa pregateasca legislatia aferenta referendumului. Guvernul britanic sustine ca fara arobarea sa referendumul este unul neconstitutional. Premierul David Cameron a avertizat ca incertitudinea privind viitorul Scotiei afecteaza economia intregului regat, iar membrii partidelor Conservator, Laburist si Liberal-Democrat au cerut ca referendumul sa se tina cat mai repede posibil pentru aceleasi motive. Guvernul scotian si cel al Marii Britanii trebuie sa cada de acord asupra datei referendumului, asupra intrebarii pe care acesta o va contine si asupra entitatiii care ar urma sa vegheze asupra procesului de votare. Totodata, guvernele trebuie sa decida daca rezultatul referendumului va avea caracter de aplicare obligatoriu sau va fi unul cu statut de recomandare, scrie BBC.

Tunisia: Procesul fostului presedinte a fost amanat. Ben Ali poate primi pedeapsa cu moartea. Un tribunal militar din Tunisia a amanat pentru 24 ianuarie procesul impotriva fostului presedinte Zine El Abidine Ben Ali si a 40 de inalti oficiali ai regimului sau. Amanat pentru a treia oara, procesul trebuie sa decida care a fost rolul acuzatilor in moartea a 43 de protestatari si ranirea a altor 97. Ben Ali impreuna cu seful securitatii si ultimii doi ministrii de interne risca pedeapsa cu moartea in caz ca vor fi gasiti vinovati, anunta AFP.

Rusia dubleaza pedeapsa pentru insulte aduse functionarilor superiori ai statului. Defaimarea si insultarea unui cetatean rus obisnuit nu mai sunt considerate infractiuni, insa pedeapsa maxima pentru insultarea unui functionar superior al statului s-a dublat de la 6 luni de munca in folosul comunitatii, la un an, potrivit unei legi care a intrat in vigoare la 1 ianuarie. Legea semnata pe data de 7 decembrie a fost descrisa drept un progres facut de presedintele Dmitri Medvedev in incercarea de a liberaliza Codul Penal. In urma reformei legislative, defaimarea si insultarea unui cetatean rus obisnuit se amendeaza cu cel mult 1.600 de dolari. Defaimarea si insultarea unei entitati legale se amendeaza cu cel mult 16.000 de dolari. Potrivit noii legi, pedeapsa maxima pentru insultarea unui functionar superior al statului s-a dublat de la 6 luni de munca in folosul comunitatii, la un an, informeaza RIA Novosti. (I.C.).

Fostul presedinte turc Kenan Evren este acuzat de orchestrarea loviturii de stat din 1980. Al saptelea presedinte al Turciei, Kenan Evren, a fost pus sub acuzare pentru rolul pe care l-a avut in lovitura de stat orchestrata de armata in 1980. Procurorii cer inchisoare pe viata pentru generalul Evren, in varsta de 94 de ani, si generalul Tahsin Sahinkaya (86 de ani), singurii supravietuitori dintre cei cinci lideri ai loviturii de stat din 1980. Punerea sub acuzare a fostului presedinte turc are loc la cateva zile de la arestarea generalului Ilker Basbug, fostul sef al Armatei turce, pentru conspiratie impotriva regimului islamo-conservator de la Ankara. Generalul Basbug a negat implicarea in asa-numita retea Ergenekon care ar fi incercat, in 2003, sa rastoarne guvernul premierului Erdogan, scrie BBC.

Mihail Prohorov si Grigori Iavlinski au strans jumatate din semnaturile necesare candidaturii la presedintia Rusiei. Doi dintre cei sase candidati la presedintia Rusiei au strans deja peste jumatate din cele doua milioane de semnaturi care sunt necesare pentru participarea la alegeri. Luni, reprezentantii omului de afaceri Mihail Prohorov si ai fostului lider al partidului Iabloko, Grigori Iavlinski, au anuntat ca incepand de la sfarsitul lunii decembrie au adunat peste 1 milion de semnaturi fiecare. Restul trebuie strans pana la 18 ianuarie. Expertii cred ca cei doi nu vor reusi sa se incadreze in timp. Potrivit redactorului sef al publicatiei „Tehnologii politice”, Serghei Poliakov, un candidat poate strange in mod real 100.000-150.000 de semnaturi. „Oricum este o cifra destul de mare ca sa nu trezeasca suspiciuni”, a comentat el, anunta Kommersant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro