Presa in Diagonala: Podul Calafat-Vidin va costa mai mult cu 25 milioane de euro; Fostul dictator Rios Montt va fi judecat in Guatemala pentru crime impotriva populatiei; Italia a votat simplificarea procedurilor birocratice; Pervez Musharraf isi amana intoarcerea in Pakistan
Podul Calafat-Vidin va costa mai mult cu 25 milioane de euro. Finalizarea constructiei celui de-al doilea pod peste Dunare care va leaga Romania de Bulgaria va avea loc in noiembrie 2012, potrivit declaratiei ministrului bulgar al transporturilor Ivaylo Moskovski. Acesta a precizat vineri ca Parlamentul bulgar a aprobat costurile suplimentare de 25,7 milioane de euro care impiedicau finalizarea lucrarilor. Intarzierea lucrarilor si aparitia costurilor suplimentare se datoreaza problemelor legislative aparute in relatia cu constructorul spaniol FCC, odata cu schimbarea. Drept urmare a fost nevoie de modificarea designului si a graficului de executie si de aici au aparut si platile suplimentare. Podul ce va lega Vidinul de Calafat trebuia sa fie gata in octombrie 2010 si a fost proiectat ca obiectiv necesar dupa interventia trupelor NATO in Iugoslavia din anul 1999, scrie Novinite.
Italia a votat simplificarea procedurilor birocratice. Guvernul lui Mario Monti a votat vineri un plan de simplificare a procedurilor administrative. Premierul considera ca aceste masuri vor creste calitatea vietii cetatenilor, printre care simplificarea procedurii de infiintare a unei companii private. Alta masura vizeaza reducerea intarzierilor administrativo-birocratice si presupune folosirea internetului pentru rezolvarea online a mai multor tipuri de acte administrative, anunta AFP.
Fostul dictator Rios Montt va fi judecat in Guatemala pentru crime impotriva populatiei. Judecatorii din Guatemala au decis ca fostul dictator Efrain Rios Montt trebuie sa fie judecat pentru atrocitatile comise in timpul guvernarii sale din anii 1982-1983. Rios Montt a preluat puterea in urma unei lovituri de stat chiar in timpul razboiului civil dintre armata si gherilelele de stanga. Razboiul a durat mai mult decat regimul lui Montt, incheindu-se abia in 1996 cu un total de 200.000 morti si un milion de refugiati. In timpul conducerii sale s-au infaptuit masacre, iar oamenii au fost mutati cu forta din provinciile intens populate de indigeni. Avocatii lui Montt sustin ca la acea data dictatorul nu avea cunostinta de faptele pentru care este acuzat si care erau gandite si executate de comandantii regionali, informeaza CNN.
Pervez Musharraf isi amana intoarcerea in Pakistan. Fostul presedinte pakistanez Pervez Musharraf care anuntase ca doreste sa revina in tara sa la finele lunii ianuarie a fost nevoit sa renunte la planul sau. Autoritatile pakistaneze l-au amenintat cu arestarea de indata ca ajunge pe teritoriul tarii. Pe numele lui Pervez Musharraf exista deja trei mandate de arestare. Musharraf a condus Pakistanul intre 1999 si 2008 cand a fost inlaturat de la putere de guvernul de coalitie condus de Partidul Poporului aflat si astazi la conducerea tarii. Fostul presedinte traieste acum in exil la Londra si Dubai si ar dori sa revina in Pakistan si sa participe la alegerile prezidentiale, scrie AFP.
Olanda va interzice valul musulman incepand cu 2013. Olanda planuieste sa interzica de anul viitor purtarea valului musulman de tip burqa. Pana acum in UE doar in Franta functioneaza o lege de interzicere a valurilor musulmane. Legea se adreseaza tuturor formelor de acoperire a fetei in spatiul public, inclusiv persoanelor care poarta cagula sau motociclistilor care poarta casca in spatii comerciale. De incidenta legii scapa doar cei ce isi acopera fata din motive de securitate (pompieri, sportivi etc.) sau persoanele costumate de Halloween sau Craciun. Legea se aplica doar in spatiile publice, purtarea valului nefiind interzisa in spatiile religioase precum biserici sau moschei. Initiativa acestei legi apartine partidului anti-islamic al lui Geert Wilders care alaturi de Liberalii Crestin Democrati formeaza coalitia majoritara. Autoritatile sustin insa ca masura nu este una anti-musulmana. Potrivit studiilor efectuate, in prezent in Olanda maxim 400 de femei folosesc valuri care le acopera fata, anunta Reuters.
Grigori Iavlinski si Dmitri Mezentzev, eliminati din cursa electorala pentru presedintia Rusiei. Zvonurile aparute in presa rusa s-au dovedit adevarate: Comisia electorala centrala si-a anuntat oficial decizia de a refuza inregistrarea lui Grigori Iavlinski si a lui Dmitri Mezentzev in calitate de candidati in alegerile prezidentiale din Rusia. Justificandu-si hotararea, membrii CEC au vorbit despre neregulile descoperire pe listele cu semnaturi. Numai Curtea Suprema poate schimba decizia CEC, scrie publicatia Vzgliad. Eliminarea celor doi pretendenti nu a surprins: inca de luni au circulat zvonuri potrivit carora pe listele celor doi au fost descoperite semnaturi incorecte peste pragul acceptat de 5%. Vineri, responsabilii CEC au venit cu detalii, precizand ca hartiile xeroxate au ridicat cele mai multe probleme. Toate aceste copii au fost prezentate ziaristilor invitati la sediul CEC. (O.P.)
Norvegia cere scuze poporului israelian pentru deportarea evreilor. Premierul norvegian Jens Stoltenberg a cerut scuze poporului israelian pentru deportarea evreilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza AFP. „Fara a retrage responsabilitatea nazistilor, este timpul sa recunoastem ca politisti si alti norvegieni au participat la arestarea si deportarea evreilor”, a spus Stoltenberg, cu ocazia Zilei internationale a memoriei victimelor Holocaustului. „Astazi, gasesc corect sa exprimam profundele noastre scuze pentru faptul ca aceasta s-a putut intampla pe teritoriul norvegian”, a spus el, la locul in care 532 de evrei au fost imbarcati la bordul cargoului SS Donau pentru a fi dusi in lagarele de concentrare. Potrivit guvernului norvegian, 772 de evrei au fost arestati in Norvegia si deportati in timpul razboiului. Doar 34 dintre ei au supravietuit. „Crimele au fost comise, fara tagada, de nazisti”, a subliniat Stoltenberg. „Dar norvegienii au procedat la arestari. Norvegienii sunt cei care i-au condus la camioane. Si acest lucru s-a intamplat in Norvegia”, a adaugat acesta. Dupa invadarea de catre trupele naziste, in 9 aprilie 1940, Norvegia a fost condusa o perioada de regimul colaborationist al lui Vidkun Quisling, executat in 1945. (R.M.)