Sari direct la conținut

Presa in diagonala: Politia britanica isi face simtita prezenta pe Twitter; Liderul separatist din Quebec: "Problema independentei Quebec-ului nu este nicidecum fixata"; Liderii UE se reunesc cu masonii, filosofii si reprezentantii institutiilor laice

HotNews.ro
presa in diagonala, Foto: Colaj foto
presa in diagonala, Foto: Colaj foto

Liderii UE se reunesc cu masonii, filosofii si reprezentantii institutiilor laice. In cadrul uneia dintre reuniunile “tipic europene”, dupa cum afirma presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintii celor trei institutii ale U.E. (Parlamentul, Consiliul si Comisia Europeana) au discutat despre lupta impotriva saraciei si a excluziunii sociale cu filosofi si membrii ai organizatiilor laice, inclusiv masoneria. Reuniunea a fost a doua intalnire de acest tip dupa sedinta de aprobare a Tratatului de la Lisabona care a institutionalizat dialogul dintre U.E. si comunitatile religioase, nu cele confesionale. Cei trei lideri europeni Barroso, Buzek si Van Rompuy se raporteaza la problema saraciei intr-o modalitate umanista si propun solutii etice pentru atenuarea acestor probleme. Pentru cei trei presedinti, “excluziunea sociala este antieuropeana”. Ei au discutat la Bruxelles despre cauzele si consecintele unor astfel de probleme, precum si despre metodele prin care ar putea fi solutionate. De asemenea liderii europeni au tratat si alte teme actuale precum calitatea invatamantului, egalitatea de gen si integrarea minoritatilor, informeaza El Mundo.

Liderul separatist din Quebec: “Problema independentei Quebec-ului nu este nicidecum fixata”. Liderul separatist din Quebec Gilles Duceppe s-a adresat vineri publicului american spunand ca subiectul legat de independenta provinciilor vorbitoare de limba franceza “nu este nicidecum fixat”. “Viitorul Quebec-ului nu este nicidecum fixat” a declarat liderul Bloc Quebecois cu ocazia unei vizite la Woodrow Wilson Center si Hudson Institute din Washington. “Cei care sunt nostalgici dupa visul canadian care nu mai este valabil astazi ar putea sa ma contrazica, insa un Quebec suveran va fi un triplu castig pentru locuitorii acestui oras, pentru Canada, pentru S.U.A. si pentru intreaga lume”, a mai adaugat acesta. Locuitorii Quebec-ului au votat in cadrul a doua referendumuri pentru separarea acestei regiuni de restul Canadei, in 1980 si in 1995. “Din moment ce locuitorii Quebec-ului au luat cuvantul si si-au exprimat dorinta de a fi independenti, comunitatea internationala va trebui sa recunoasca aceasta regiune ca pe o tara nou infiintata”, a declarat Duceppe. Liderul separatist considera ca S.U.A. va fi un jucator decisiv in aceasta problema si va influenta negocierile in favoarea Quebec-ului, scrie AFP.

Infirmiera romanca batuta in metroul din Roma a murit. Maricica Hahaianu, infirmiera romanca de 32 de ani batuta in metroul din Roma a murit​ vineri seara, anunta conducerea spitalului unde era internata in coma. Primarul Romei, Gianni Alemanno, a anuntat ca municipalitatea va suporta costul repatrierii corpului neinsufletit. Reamintim ca romanca a fost victima agresiunii unui tinar care i-ar fi cerut “sa se intoarca la ea acasa”. Ca urmare a decesului asistentei, agresorul – Alessio Burtone (20 de ani) – va fi acuzat de omor prin imprudenta. Deocamdata, el se afla in arest la domiciliu. Maricica Hahaianu, originara din Focsani, locuia in Roma impreuna cu sotul sau. Copilul lor, in virsta de trei ani, este in Romania. Cazul romancei a tinut prima pagina a ziarelor italiene din ultima saptamina. ​

Dymaxion: A conduce aceasta masina este un act revelator. Arhitectul Norman Foster si-a incercat mana refacand o masina veche sub forma de zeppelin intr-un model care pare desprins din viitor. Dymaxion, masina pe trei roti modelata de Foster, are o lungime de sase metri, este de culoare verde si poate transporta pana la 11 persoane. Una dintre cele mai interesante caracteristici ale masinii includ un periscop in locul oglinzii retrovizoare, care le permite soferilor sa se roteasca la 360 grade. Ea a fost initial proiectata in 1933 de ganditorul, arhitectul si inginerul american Richard Buckminster, cunoscut pentru cupolele sale geodezice patentate. Buckminster spera ca intr-o zi masina conceputa de el sa poata zbura in stil jump-jet, insa un accident care a avut loc la Targul Mondial de la Chicago din 1933, a facut imposibila implinirea acestui proiect. “A conduce Dymaxion este act revelator”, a declarat Foster. “La o viteza mica se poate roti ca un titirez. La viteza mare, fiind foarte bine amortizata, poate fi asemanata cu o barca”, a mai adaugat acesta, citat de CNN.

O frantuzoaica risca doua luni de inchisoare cu suspendare pentru ca a rupt valul unei turiste musulmane intr-un magazin de lux din Paris. O frantuzoaica acuzata ca i-a rupt valul de pe fata unei turiste musulmane, dupa care a zgariat-o cand aceasta si l-a pus la loc, risca doua luni de inchisoare cu suspendare, transmite Reuters. Sentinta ce va fi anuntata de tribunal la 4 noiembrie vine in contextul in care Curtea Constitutionala de la Paris a aprobat joia trecuta legea care interzice femeilor sa poarte in public valul islamic de tip burqa, ce le acopera intregul corp in afara de ochi si maini. Legea ar putea intra in vigoare in sase luni, respectiv in primavara anului viitor. “Coabitarea implica si faptul ca trebuie sa-i toleram pe ceilalti indiferent cu ce sunt imbracati”, a declarat procurorul Anne Fontette in fata unui tribunal din Paris. Potrivit informatiilor, o fosta profesoara de limba engleza, identificata doar cu prenumele de Marlene, i-a cerut turistei din Emiratele Arabe Unite sa-si dea jos valul. Marlene, care i s-a adresat turistei in engleza, a declarat politiei ca femeia musulmana a refuzat, moment in care ea i-a rupt valul. Turista si l-a pus la loc, iar frantuzoaica a lovit-o, a zgariat-o si a muscat-o.

Politia britanica isi face simtita prezenta pe Twitter. Timp de 24 ore pe zi politistii isi indeplinesc misiunile in strada, dar cel putin pentru o zi, acestia sunt prezenti pe Twitter. Joi politia din Greater Manchester (nord-vestul Angliei) a utilizat trei pagini de Twitter pentru a face publice toate cazurile cu care se confrunta intr-o zi obisnuita, de la copiii care fura bomboane si pana la acuzatiile de hartuire psihica. Prin acest experiment se doreste convingerea comandantului Peter Fahy de a finanta intr-un mod diferit actiunile politiei. Politia sustine ca mesajele trimise pe Twitter ar trebui sa le formeze cetatenilor o imagine asupra vietii de zi cu zi a ofiterilor de politie, relateaza CNN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro