Sari direct la conținut

Preşedintele brazilian Lula da Silva vrea să fie mediator în conflictul ruso-ucrainean

HotNews.ro
Luiz Inacio Lula da Silva, Foto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images
Luiz Inacio Lula da Silva, Foto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, şi-a reafirmat vineri intenţia de a forma un grup de ţări care să lucreze la negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, la un an după începerea conflictului, notează AFP, citată de Agerpres.

„Este urgent ca un grup de ţări care nu sunt implicate în conflict să-şi asume responsabilitatea de a restabili pacea”, a scris pe Twitter şeful statului brazilian.

Lula da Silva a menţionat deja această idee a unui „grup de pace” la finalul unei întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz, pe 30 ianuarie, la Brasilia.

Adjunctul ministrului rus de externe Mihail Galuzin a afirmat joi că Moscova studiază această propunere.

„Am luat notă de declaraţiile preşedintelui brazilian cu privire la o posibilă mediere pentru a găsi modalităţi de a evita o escaladare în Ucraina”, a declarat ministrul adjunct într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă TASS.

„Examinăm aceste iniţiative, în special datorită poziţiei echilibrate a Braziliei”, a adăugat el.

Lula da Silva, 77 de ani, a refuzat recent să trimită muniţie în Ucraina, spunând că Brazilia este „o ţară a păcii”.

Anul trecut, el a fost criticat pentru că a declarat revistei Time că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este „la fel de responsabil” pentru conflict ca şi omologul său rus, Vladimir Putin.

Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, a subliniat vineri într-un articol de opinie publicat în cotidianul Estado de S.Paulo că Brazilia nu are o „soluţie gata pregătită”, dar că este „deschisă dialogului cu ţările care doresc să găsească un acord” pentru a pune capăt luptelor din Ucraina.

Brazilia participă în calitate de observator la cel de-al doilea exerciţiu naval implicând Africa de Sud, China şi Rusia, care a început miercuri în largul portului Durban, cel mai mare din Africa de Sud la Oceanul Indian, şi a Golfului Richards, la aproximativ 180 de kilometri mai la nord.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro