Sari direct la conținut

Presedintele CEDO: Hotararea pilot impotriva Romaniei este una echilibrata si nu cauta sa impuna statului rezolvari imposibile

HotNews.ro
Presedintele CEDO, Jean-Paul Costa, Foto: Hotnews
Presedintele CEDO, Jean-Paul Costa, Foto: Hotnews

Hotararea pilot impotriva Romaniei se vrea a fi una echilibrata care sa schiteze solutii si masuri flexibile si nu cauta sa impuna statului rezolvari imposibile, a declarat, vineri seara, presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Jean-Paul Costa, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa vizita oficiala de doua zile in Romania, la invitatia Ministerului Afacerilor Externe. La finalul conferintei, agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, Razvan Horatiu Radu, a afirmat ca Romania nu risca sa fie exclusa din Consiliul Europei.

Cred ca misiunea mea aici este una foarte importanta. Nu este prima oara cand vin in Romania, dar este prima oara cand vin in calitatea de presedinte CEDO. Este important sa ne intalnim cu autoritatile statului pe care il judecam si uneori il condamnam„, a declarat Jean-Paul Costa.

Presedintele CEDO a explicat ca deciziile pilot constata o problema structurala si sistemica, iar datoria Curtii este sa arate care sunt masurile legislative ce trebuie adoptate pentru a remedia aceasta problema structurala care atinge un numar mare de persoane.

Problema a fost inteleasa de autoritatile romane, si sper ca va fi inteleasa si de opinia publica. Este o decizie care se vrea echilibrata, ceea ce inseamna ca schiteaza solutii si masuri flexibile pentru a ajunge la o finalitate si care nu cauta sa impuna rezolvari imposibile”, a precizat Costa.

Presedintele CEDO a mai declarat ca toate statele din Europa se confrunta cu dificultati, economice si financiare, iar CEDO incearca sa rezolve toate cazurile de incalcare a drepturilor omului, fara sa puna, insa, statele intr-o situatie imposibila.

„Cred ca masurile vor fi luate de catre Executiv si de catre Parlament. Hotararea-pilot prevede o perioada de 18 luni ca executivul si legislativul sa aiba timpul necesar sa ia masurile corecte, cu sprijinul opiniei publice si printr-o dezbatere mediatica, pentru a obtine o satisfactie corecta a celor nedreptatiti in justitie”, a precizat Costa.

Presedintele CEDO a mai mentionat ca nerespectarea hotararii-pilot de catre Romania ar fi un scenariu pesimist si un esec pentru statul roman, dar si pentru Curte.

La finalul conferintei, agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, Razvan Horatiu Radu, a declarat ca „Romania nu risca sa fie exclusa din Consiliul Europei”.

Premierul Emil Boc l-a asigurat, vineri, pe presedintele CEDO Jean-Paul Costa ca executivul va analiza impactul recentei decizii privind aplicarea procedurii-pilot referitoare la legislatia aferenta despagubirilor acordate in cazul imobilelor nationalizate.

In ceea ce priveste aplicarea recentei proceduri-pilot a CEDO referitoare la legislatia aferenta despagubirilor acordate in cazul imobilelor nationalizate, primul-ministru a declarat ca in cadrul Executivului se va analiza impactul acestei decizii, pentru a fi identificata solutia optima in acord cu recomandarile CEDO, tinandu-se insa cont si de actualele obstacole de ordin bugetar„, informeaza Executivul, intr-un comunicat transmis la finalul intrevederii dintre Emil Boc si delegatia CEDO.

Jean-Paul Costa a precizat ca, in cursul intalnirii cu primul ministru Emil Boc a constatat aceeasi atitudine pozitiva si determinare a autoritatilor romane in a aplica deciziile CEDO. Potrivit presedintelui CEDO, concluziile deciziei in cazul-pilot de retrocedare a proprietatii, complex si extrem de delicat, judecat la Strasbourg, vor fi inscrise pe agenda autoritatilor de la Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro