Sari direct la conținut

Presedintele CEZ Romania a criticat foarte dur masurile Guvernului: CEZ Romania, care a fost un model in ochii actionarului, a devenit o alta companie aducatoare de probleme in zona balcanica/ Compania si-ar putea reduce investitiile in Romania

HotNews.ro

​Presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna, a criticat in termeni foarte duri actualul Guvern din cauza masurilor pe care le-a luat in ultima perioada si care au afectat foarte mult activitatea companiei. „Este pentru prima oara in decursul a noua ani cand ne simtim confuzi ca ne aflam in Romania”, a spus Jan Veskrna. Potrivit acestuia, actionarul majoritar al grupului CEZ ar putea decide in vara sau toamna, la Praga, reducerea investitiilor in Romania. „Exista un mesaj pe care il vom auzi de la actionari: CEZ Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani”, a spus Veskrna. Acesta a mai acuzat autoritatile si pentru lipsa unei strategii energetice. „Nu m-as lega foarte mult de unitatile de productie, pentru ca pentru viitor, Europa se bazeaza foarte mult pe eficienta. Imi pare rau, dar nu va fi si Romania printre aceste tari!”, a mai afirmat reprezentantul CEZ.

Cea mai mare nemultumire este legata de adoptarea Ordonantei de urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pana la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. CEZ este cel mai mare investitor din Romania in energia regenerabile. A investit circa 1,1 miliarde de euro intr-un parc de 600 MW la Fantanele si Cogealac. Supararea CEZ este ca „regulile jocului s-au schimbat in mijlocul jocului”. O alta nemultumire este legata de faptul ca are de recuperat 370 de milioane de lei din investitiile in distributie, iar aceasta suma nu se regaseste si in tarifele de distributie. Practic, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a recunoscut aceasta suma, insa nu este redata in tarife. CEZ a solicitat ANRe recuperarea sumelor pe o perioada de 5 ani, ceea ce ar insemna o influenta de 8% pe an in tarifele de distributie si 2,4-2,5% pe an in factura finala la consumator.

In ceea ce priveste OUG privind regenerabilele, Jan Veskrna spune, ironic, ca are dreptate ministrul energiei, Constantin Nita, cel care a initiat actul normativ, nu CEZ Romania care se comporta ca un bun investitor si care joaca rolul de banca pentru CFR si Posta Romania, societati de stat datoare la compania ceha. In urma ap

„In toti cei 9 ani am avut o foarte buna cooperare (n.red. cu autoritatile statului), astfel incat lucrurile sa se poata misca. Din ianuare incercam sa intelegem ce nu facem bine (…) In toata media, domnul ministru al energiei a dorit sa spuna ca are dreptate. Nu putem avea dreptate amandoi. Are dreptate ministrul. Probabil am gresit atunci cand ne comportam ca niste investitori buni, cand ne jucam rolul de banca pentru CFR si Posta Romana. Poate am gresit cand celelalte companii isi reduceau din cauza crizei numarul de personal si salariile, iar noi le cresteam cu 4%. Poate gresim atunci cand investim, in timp ce tarifele sunt mici”, a spus Jan Veskrna.

Acesta a precizat ca urmeaza o discutie la Praga cu actionarul grupului CEZ (statul ceh este actionarul majoritar), unde reprezentantii CEZ Romania vor trebui sa faca fata unor intrebari la care nu au raspunsuri. „Foarte curand urmeaza sa avem o discutie cu top managementul de la Praga despre ceea ce se intampla in Romania. Ne vom pregati pentru intrebari din partea directoratului. De ce ati investit 2,2 miliarde de euro, daca tarifele coboara? De ce faceti proiecte de CSR de milioane de lei anual pentru a ajuta autoritatile locale, acolo unde statul nu poate ajuta? E un accident ca CEZ investeste cate 50 milioane euro anual in distributie? De ce doriti sa integrati piata, daca piata nu doreste sa fie integrata?”, a afirmat Jan Veskrna. „Nu am raspusuri la aceste intrebari”, a adaugat presedintele CEZ Romania.

Potrivit acestuia, CEZ Romania a devenit inca o companie cu probleme in zona balcania. „De la bun inceput am fost un bun ambasador al Romaniei in fata actionarului si acum cand am avut ocazia sa obtinem toata increderea, nu mai avem aceasta posibilitate. CEZ Romania care a fost un model in ochii actionarului a inceput sa devina o alta companie aducatoare de probleme in zona balcanica. Este o evolutie care a inceput din acest ana, iar in vara sau toamna, actionarul va decide ce va pune in buget. Exista un mesaj pe care il vom auzi de la actionari: CEZ Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani”, a precizat Jan Veskrna. La Praga, se vor lua decizii legate de reducerea costurilor in Romania. Intrebat daca este posibil sa isi reduca si investitiilor, Veskrna a raspuns scurt „Da!”.

Reprezentantul CEZ Romania a criticat autoritatile si pentru faptul ca nu au o strategie energetica. „Daca as fi Guvernul Romaniei m-as gandi foarte mult la valoarea Romania. Romania are o localizare geografica foarte buna. Nu m-as lega foarte mult de unitatile de productie, pentru ca pentru viitor, Europa se bazeaza foarte mult pe eficienta. Imi pare rau, dar nu va fi si Romania printre aceste tari. Dar vor fi si tari care isi vor interconecta pietele energetice. Si nu inteleg de ce nu exista o strategie de interconectare in Romania si vorbesc aici de Transelectrica, investitiile fiind sub necesar. Clar vad viitorul pentru Romania in interconectare. Luati decizii curajoase asupra unitatilor care trebuie inchise”, a adaugat reprezentantul CEZ Romania.

In urma aplicarii OUG privind regenerabile, CEZ va inregistra venituri amanatte de 250 milioane de lei in 2013 si cate 400 milioane lei in fiecare an pana in 2018. Grupul cere Guvernului garantii prin lege ca isi vor recupera aceste venituri dupa 2018. Ordonanta de Urgenta prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se face esalonat pana cel tarziu pe 31 decembrie 2020. Modalitatea de recuperare se stabileste de ANRE.

Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mp1qjp

Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mp1qjp

Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mp1qjp

Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mp1qjp

Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mp1qjp

  • Grupul CEZ este un jucator foarte dur pe piata energetica din Europa. Chiar si pentru activitatea din Romania, a luat decizii drastice. A fost primul investitor care s-a retrans din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Practic, compania CEZ a spart gheata fiind urmata, la scurt timp, si de ceilalti investitori: GDF Suez, Iberdrola si RWE. La inceputul anului, grupul CEZ a avut conflicte puternice cu autoritatile din Albania si Bulgaria. In Albania s-a ajuns la retragerea licentei de distributie, iar in Bulgaria conflictul ajuns pana la o reclamatie a statului la Comisia Europeana. Dupa protestele din iarna in Bulgaria, autoritatea de reglementare a incercat sa revoce licenta de distributie. CEZ a depus, in martie, o plangere la Comisia Europeana. In schimb, CEZ se va concentra pe extinderea operatiunilor in Polonia in detrimentul celorlalte state.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat razboi companiilor de distributie inca din primavara, atentia fiind indreptata in special catre CEZ. „Incepand cu luna mai, secretarul de stat Maricel Popa are sarcina sa inceapa sa se ocupe de tot ceea ce inseamna distributie energie electrica si gaze. Sa vedem exact tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, incepand de la contractul de privatizare, investitii, preturi”, a declarat Nita intr-n interviu acordat Hotnews in luna aprilie.„Sunt unele profituri pe care le numesc profituri ascunse, pe care nu le vezi la suprafata”, a spus atunci ministrul.

„Rep: Ati avertizat la ultima conferinta: Voi avea grija si de distribuitorii de energie!

Constantin Nita: Incepand cu luna mai, secretarul de stat Maricel Popa are sarcina sa inceapa sa se ocupe de tot ceea ce inseamna distributie energie electrica si gaze. Sa vedem exact tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, incepand de la contractul de privatizare, investitii, preturi.

Rep: Ati avut discutii cu ei de cand sunteti ministru? Discutii serioase legate de activitatea lor.Constantin Nita: Nu, sunt convins ca vor veni ei. O sa incepem sa ocupam intr-un mod pozitiv, evident, transparent, sa conlucram cu societatile de distributie. Adica, trebuie sa inteleaga ca este criza peste tot in UE, inclusiv in Romania, si politica de preturi trebuie sa fie una decenta. Daca nu inteleg lucrurile acestea, atunci insemana ca au ei o problema.

Rep: In cazul in care porniti un razboi cu distribuitorii, ii mai vedeti ramanand in Romania si facand investitiile pe care si le-au propus? De exemplu, CEZ.

Constantin Nita: Sunt convins, profiturile in Romania sunt foarte atractive. CEZ este unul dintre importanti jucatori pe piata, dar sunt foarte agresivi aici. Dar, de exemplu, la o intalnire undeva la Londra, ambasadorul era foarte pornit pentru faptul ca energia regenerabila creaza probleme. Adica, tratam lucrurile cu masura. Daca fraierii accepta este in regula, daca nu accepta atunci nu mai sunt buni, ne luam jucariile si plecam. CEZ a facut profituri frumoase in Romania, nu ar avea motive sa se planga, chiar in conditiile in care am modificat aceasta lege cu regenerabile, profiturile lor sunt importante.

Rep: Ati spus ca veti umbla la marjele de profit. Unde vedeti profiturile distributorilor?

Constantin Nita: Sunt unele profituri pe care le numesc profituri ascunse, pe care nu le vezi la suprafata, ci sunt mascate prin tot felul de lucrari, actiuni, de consultanta etc.

Rep: Aveti semnale, dovezi clare ca se scurg bani din zona profiturilor?

Constantin Nita: Nu uitati ca vin dintr-o zona privata, stiu foarte bine cum lucreaza. E greu sa ma pacaleasca”

Cu alta ocazie, Nita a spus ca „este anormal ca o companie ca CEZ sa vina in Romania sa faca lucruri, iar noi sa nu fim in stare sa depasim granita nici la bulgari”.

La sfârşitul anului 2012 companiile din Grupul CEZ au inregistrat in Romania un EBITDA de 719 milioane lei şi un profit net de 189 milioane lei.Cifra de afaceri a fost de 1,9 miliarde de lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro