Sari direct la conținut

Presedintele Consiliului Fiscal: Guvernul va avea de acoperit pentru anul viitor un deficit de venituri de 15-17 miliarde de lei

HotNews.ro

Guvernul va trebui sa demonstreze FMI ca are resurse sa acopere anul viitor un gol de venituri de 15-17 miliarde lei, care provine atat din reducerea deficitului bugetar, cat si din masurile legislative adoptate in ultimele luni, a declarat joi Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, citat de Mediafax.

„Din pacate, Guvernul va avea o problema sa acopere acest gol. Autoritatile fie vor negocia noi tinte cu FMI, fie vor apela la alte maruri si, din pacate, iau in calcul si cresteri de taxe pentru anul viitor ca sa acopere golul din buget”, a spus Dumitru la conferinta cu analistii organizata de Fondul Proprietatea.

Dumitru a aratat ca in ceea ce priveste investitiile, executia bugetara pe ESA arata mult mai rau decat cea pe cash, scaderea investitiilor noi fiind de 55%. Diferenta provine din faptul ca la capitolul investitii au fost platite anumite arierate.

Potrivit presedintelui Consliului Fiscal, investitiile publice au coborat la minimul ultimilor cinci ani.

Dumitru a confirmat ipoteza ca lupta anticoruptie a dus la incetinirea investitiilor, lansata in urma cu doua saptamani de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aratand ca autoritatile publice nu incep noi investitii de frica DNA.

„Cred ca si batalia asta cu coruptia are rostul ei. Din ce am citit nu s-au cheltuit banii, mai ales la locale (…) Am lansat o ipoteza pentru ca succesul acestui efort de combatere a evaziunii fiscale si a coruptiei are efecte financiare si economice pe termen lung”, a spus atunci Isarescu.

Potrivit unor surse oficiale, premierul Victor Ponta a fost la BNR inainte de alegeri pentru a discuta situatia bugetara si programul pentru 2015, unde l-ar fi rugat pe fostul secretar de stat in MFP Gheorghe Gherghina sa-i ofere sprijin ministrului delegat pentru Buget, Darius Valcov, pentru a inchide bugetul in 2% din PIB. Tinta de 2,2% din PIB pe cash in 2014 era negociata cu FMI si CE exclusiv pentru cheltuieli de confinantare programe din fonduri UE, dar nu mai poate fi mentinuta intrucat la rectificare s-au taiat fondurile respective.

„La aceeasi rectificare s-a asumat ca bugetul va inchide cu usor excedent in octombrie, deci nu exista spatiu fiscal pentru plata in avans a drepturilor salariale castigate in instanta. Este nevoie de rectificare si de taierea cheltuielilor de la alte ministere, ceea ce ar insemna in special investitii”, au completat sursele citate.

Ipoteza unei noi rectificari bugetare nu pare agreata de Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru declarand ca ar fi incalcate prea multe prevederi legale.

„Fara rectificare bugetul ar putea inchide cu un deficit de 2,8% din PIB, daca se platesc in avans drepturile salariale castigate in instanta, la fel cum se previzioneaza ca va inchide bugetul pe 2015 fara masuri de reducere a chetuielilor sau crestere a veniturilor”, au spus insa sursele citate.

O astfel de masura nu ar ajuta insa constructia bugetara pentru anul 2015, intrucat tintele convenite cu FMI si Comisia Europeana vizeaza deficitul calculat potrivit ESA, ori drepturile salariale au fost deja introduse in deficitul ESA la momentul in care au fost castigate si au devenit o obligatie certa pentru stat.

Mai mult, mutarea cheltuielilor de investitii pentru 2015 creste deficitul pe ESA si va pune presiuni suplimentare pentru ajustari structurale, pentru ca Romania sa atinga angajamentul din MTO (Medium Term Objective) stabilit prin Pactul Fiscal.

„Cheltuielile pentru 2015 sunt aproape la blana. Sunt angajamente, sunt co-finantari care nu mai pot fi amanate. Ministerul Fondurilor UE a calculat un necesar de co-finantare de 15 miliarde lei pentru a-si atinge tintele. Altfel, sunt bani pierduti de la UE. Pe toata legislatia in vigoare, deficitul de anul viitor trece de 2,8% din PIB, cat a calculate CE”, au mai spus sursele citate.

Pe de alta parte, Dumitru a explicat ca propriile calcule, care indica in 2015 un deficit mult peste 2,8% din PIB, difera de prognoza Comisiei Europene si estimarile autoritatilor intrucat acestea au avut in vedere doar ce a fost publicat in Monitorul Oficial pana in luna octombrie, iar de la acel moment Guvernul a mai aprobat o serie de acte normative cu impact fiscal.

Potrivit primelor estimari realizate de ministerul Fondurilor Europene, cheltuielile pentru co-finantare ar trebui sa se tripleze anul viitor, de la 4,5-5 miliarde lei anul acesta la 15 miliarde lei pentru a putea indeplini tintele de absorbtie si, mai ales, pentru a nu fi pierdute definitiv sume importante alocate in exercitiul financiar 2007-2014.

Agentia Mediafax a publicat saptamana trecuta un document care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget, in care se precizeaza ca una dintre acestea ar fi: „Introducerea impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% si 35%)”.

O alta propunere din document este cresterea impozitelor locale pe terenuri si imobile cu 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016.

Guvernul a insistat, atat in timpul campaniei electorale, cat si dupa alegeri, ca nu vor fi majorate taxele si impozitele pentru anul viitor.

Sursele citate au precizat insa ca sunt putine variante de echilibrare a bugetului din 2015, chiar daca s-ar negocia un deficit bugetar usor mai inalt decat cel convenit deja cu institutiile internationale, de 1,4% din PIB.

Cea mai simpla masura cu impact imediat ar fi limitarea reducerii CAS de la 5 puncte procentuale cat s-a aplicat la 1 octombrie, la doar 2,5 puncte procentuale anul viitor, asa cum au propus initial expertii FMI si CE.

Finantele au decis ca accizele sa fie calculate anul viitor direct in lei, iar nivelul din 2014 va fi actualizat cu rata inflatiei din ultimele 12 luni inainte de octombrie.

In materia accizelor, desi banca centrala nu vede impact din calendarul de armonizare in 2015, Finantele analizeaza impactul bugetar si asupra pietei prin majorarea accizelor la bere si vin, printre cele mai mici din UE. O majorare a accizelor la produsele alcoolice ar avea un impact incert la nivelul veniturilor bugetare, intrucat evaziunea din aceast piata este foarte inalta tocmai din cauza gradului ridicat de accizare.

Proiectul bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice dupa data de 10 decembrie, cand se va incheia misiune comuna FMI si CE, care va veni pe 2 decembrie la Bucuresti strict pentru discutii pe aceasta problematica.

Misiunea comuna de experti ai Fondului Monetar International si Comisiei Europene se va afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autoritatile romane proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Misiunea va fi condusa din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely.

Ulterior discutiilor cu reprezentantii institutiilor financiare internationale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice si transmis Guvernului spre aprobare, potrivit Ministerului Finantelor.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Cotroceni, ca in spatiul public sunt discutii extrem de consistente legate de cresterea taxelor, mentionand ca prioritatea majora pentru Romania este un proiect de buget pe 2015 si ca face un apel catre Guvern pe acest subiect.

Presedintele a declarat ca, dincolo de prioritatile pe care Parlamentul le-a exercitat in aceste zile, prioritatea majora pentru Romania este un proiect de buget, pentru ca atat companiile, firmele dar si cetatenii nu stiu cum sa isi proiecteze anul 2015 in lipsa bugetului si a informatiei despre cresterea sau nu a taxelor.

„Fac un apel la Guvern, faptul ca prim-ministrul nu e in Bucuresti nu e o scuza. Ministerele, impreuna cu Ministerul de finante, pot pregati si pune la dispozitia publicului proiectul de buget. In spatiul public sunt discutii extrem de consistente legate de cresterea taxelor, alocarile bugetare, pentru investitii pentru proiecte culturale, de mediu, sunt lucruri extrem de imprtante”, a spus el.

„Cer in mod expres ca Guvernul sa fie in masura ca in cel mai scurt timp sa prezinte proiectul de buget”, a mai spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, firmele nu isi pot proiecta anul 2015 fara sa aiba o imagine a bugetului si a Codului Fiscal. „Fac apel la Guvern, inclusiv la viceprim-ministrul Gabriel Oprea, care gestioneaza zilele acestea problemele curente, asa cum apare in Monitorul Oficial, la accelerarea procesului de pregatire a proiectului de buget pe 2015 si punerea cat mai rapida in dezbatere a acestui proiect”, a mai spus seful statului.

Declaratia lui Traian Basescu vine dupa cea a presedintelui ales, Klaus Iohannis, care a declarat, la prima conferinta dupa alegeri: „Invit Guvernul sa pofteasca in Parlament cu bugetul pentru 2015, cu cat mai repede cu atat mai bine”.

In sedinta de Guvern de marti, premierul Ponta le-a cerut ministrilor sa pregateasca bugetul pe anul viitor pana la sosirea delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, precizand ca discutiile vor fi la Finante, iar decizii politice pentru „masuri speciale” vor fi adoptate in coalitie si Guvern.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro